Τον μύθο της αρπάγης της Ευρώπης, αναβιώνει ξανά το Δίκτυο συλλόγων Μεσσαράς, με συνεργασία των Συλλόγων Μαραθωνοδρόμων Κρήτης, τον Ορειβατικό Μοιρών και το σύλλογο ΑμεΑ «Το Μέλλον» και την Δημοτική επιχείρηση «Ξενία Φαιστού»,με την διεξαγωγή της 3ης Στεφανιοδρομίας.
Την Κυριακή 16 Ιουνίου στις 8.30 το πρωί, αθλητές θα τρέξουν την πολιτιστική διαδρομή ξεκινώντας από τον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας, κοντά στο μυθικό Πλάτανο ενώ τα χωριά διαδρομής-σταθμοί που θα περάσει η στεφανιοδρομία είναι τα εξής: Μητρόπολη, Χουστουλιανά, Πλάτανος, Πέρι Αληθινή, Πόμπια, Πετροκεφάλι, Κουσέ, Σίβα, Καμηλάρι, Μετόχι Καμηλάρι, Άγιος Ιωάννης και τερματισμό στην μινωική Φαιστό, στη πόλη του φωτός, όπως ονομάζεται η Φαιστός στην μινωική γραφή (γραμμική Β).
Οι αθλητές θα κρατούν τη σημαία του μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης, που έχει περίμετρο των 9 μέτρων, μαζί με ελληνικές σημαίες.
Κατά τη διαδρομή θα υπάρχει αστυνομική κάλυψη και υγειονομική κάλυψη από τους Σαμαρείτες Μοιρών.
Για πληροφορίες και εγγραφές στη πολιτιστική διαδρομή του Μύθου της Ευρώπης
- Από το Δίκτυο Συλλόγων: Φανουργάκης Γρηγόρης τηλ 6974896421
- Από τον σύλλογων Μαραθωνόδρόμων Κρήτης: Καμπαξής Σπύρος τηλ 6972016000
- Από τον Ορειβατικό Σύλλογο Μοιρών:Μανώλης Δακανάλης τηλ 6977310091
- Από τον Σύλλογο ΑμεΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»: Μανώλη Στεφανουδάκη τηλ 6940756204
- Γενικές πληροφορίες Σπυριδάκης Μιχάλης για την Αναβίωση του Μύθου τηλ 6931311115
Δράσεις
Βάσει με τα παραπάνω και με την συνεργασία της Δημοτικής επιχείρησης Φαιστού, Ξενία Φαιστού»,, οργανώνεται έκθεση φωτογραφίας τέχνης, νομισμάτων, χαρτών που επεξηγούν πως εξαπλώθηκε η Ευρώπη από την Μεσσαρά έως στη σημερινή Ευρώπη. Ταυτόχρονα θα γίνει δράση με ζωγραφική παιδιών στο χώρο του περιπτέρου.
Ξενάγηση για την επιρροή του συγκεκριμένου μύθου στην τέχνη, στην κοινωνία κλπ από την αρχαιότητα έως σήμερα, θα κάνει η αρχαιολόγος κ. Δέσποινα Σαμωνάκη ενώ η κ .Εύα Καπελάκη θα μιλήσει για το πως ο μύθος επηρρεάζει τη σύγχρονη σκέψη, στην καθημερινότητα μας και τη λαογραφία .
Ο Πρόεδρος του Δικτύου Συλλογών Μεσσαράς κ. Μιχάλης Σπυριδάκης θα επεξηγήσει πως το τοπίο στη εποχή του Χαλκού (Μινωική περίοδο) επέδρασε στη δημιουργία του Μύθου. Τα μικρά παιδιά πάνω σε μπλοκ ζωγραφίζοντας θα αναδείξουν την σχέση του μύθου με το τοπίο
Τα είδη ζωγραφικής θα τα φέρνουν τα παιδιά (μπλοκ και χρώματα). Η έναρξη της έκθεση θα γίνει στις 12.30 τις 16-6-2019.
Οι φωτογραφίες της έκθεση είναι από το προσωπικό αρχείο κ.Σπυριδάκη και μετά το τέλος της πολιτιστικής δράσης όποιος σύλλογος της Μεσσαράς, κατόπιν αίτηση στο Δίκτυο Συλλόγων, μπορεί να την έκθεση στο χωριό του για εύλογο χρονικό διάστημα.