Η Αλίκη στο ναυτικό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της Μεγάλης οθόνης επί ελληνικού εδάφους και μία από τις μεγαλύτερες της Αλίκης Βουγιουκλάκη.
Το δημιούργημα του Αλέκου Σακελλάριου, γυρίστηκε το 1960 και έκανε πρεμιέρα στις 20 Φεβρουαρίου 1961, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι.
Αυτή ήταν και η πρώτη έγχρωμη ταινία της Βουγιουκλάκη η οποία πρωταγωνιστεί μαζί με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.
Η υπόθεση της ταινίας
Η Αλίκη (Αλίκη Βουγιουκλάκη) είναι κόρη του Διοικητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Δημήτρη (Λάμπρος Κωνσταντάρας). Συναντάει τον δόκιμο Κώστα (Δημήτρης Παπαμιχαήλ) κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στον Πόρο και τον ερωτεύεται, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι δόκιμος. Δίνουν ραντεβού για να συναντηθούν, αλλά επειδή κανείς δεν τα καταφέρνει να έρθει (λόγω του πατέρα της Αλίκης και οι δύο) στέλνουν τους φίλους τους Σοφία (Καίτη Λαμπροπούλου) και Άλκη (Γιάννης Μαλούχος), αλλά οι φίλοι τους δεν ξέρουν ο ένας τον άλλο, δεν καταφέρνουν να συναντηθούν και έτσι η Αλίκη και ο Κώστας νομίζουν ότι δε θα ξανασυναντηθούν ποτέ. Συναντιούνται όμως ξανά στον καλοκαιρινό χορό της Σχολής Δοκίμων, όπου ο ένας μαθαίνει ποιος είναι πραγματικά ο άλλος.
Στη συνέχεια, η σχολή των δοκίμων πρόκειται να πάει ένα εκπαιδευτικό ταξίδι. Όταν η Αλίκη το μαθαίνει αυτό προσπαθεί να βρει αφορμή να μπει στο πλοίο. Έτσι βγάζει τη βαλίτσα του πατέρα της από το αυτοκίνητο και καταφέρνει με αφορμή τη βαλίτσα να μπει στο πλοίο. Επισκέπτεται τον Κώστα στο πλοίο, όπου και εγκλωβίζεται με τη θέληση της, καθώς αυτό σαλπάρει. Αφού βγει από τη σωσίβια λέμβο όπου κρυβόταν, μεταμφιέζεται σε ναύτη για να μη γίνει αντιληπτή. Η παρουσία της Αλίκης στο πλοίο γίνεται πηγή αρκετών κωμικών γεγονότων με έναν ναύτη (Γιάννης Γκιωνάκης) για τον Άλκη και τα δύο φουστάνια και το καπέλο της Αλίκης. Στο τέλος, όμως, η Αλίκη παντρεύεται τον Κώστα.
O θρυλικός «Αετός» που έγινε μουσείο
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο πλοίο «Αετός» το οποίο κατασκευάστηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στα ναυπηγεία της Τάμπα στη Φλώριδα των ΗΠΑ, και καθελκύστηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1944. Εντάχθηκε επιχειρησιακά στο Αμερικανικό Ναυτικό στις 1 Μαΐου του 1944, παραμένοντας στις τάξεις του μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 1947, οπότε και τέθηκε εκτός υπηρεσίας.
Το 1991 ο «Αετός» παροπλίστηκε. Αντί όμως να διαλυθεί και να γίνει παλιοσίδερα, έγινε μουσείο στον ποταμό Χάντσον στη Νέα Υόρκη! Το αρχικό του όνομα, «Σλέιτερ» το πήρε από τον Φρανκ Σλέιτερ, στέλεχος του Αμερικανικού Ναυτικού, που σκοτώθηκε στη μάχη του Γκουανταλκανάλ με τους Ιάπωνες το 1942.
Δείτε πώς είναι σήμερα: