Γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή το Ηράκλειο και έχει βάλει στόχο να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της σε όλο τον κόσμο!
Η ξεναγός, συνταξιούχος τραπεζικός, συγγραφέας, κ. Αθηνά Κυριακάκη- Σφακάκη, από το 1992 έχει αρχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς και μέχρι σήμερα έχει σηκώσει πλήθος κόσμου από τον καναπέ του για να περιηγηθεί στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, να γνωρίσει το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού και όλους τους θησαυρούς που κρύβει ο τόπος μας.
Μόνο το 2017 πραγματοποίησε 113 ξεναγήσεις και ομιλίες, ενώ είχε ως ακροατές 2.964 άτομα, κυρίως μαθητές.
Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, θα τιμήσει την κ. Αθηνά Κυριακάκη-Σφακάκη, κατά την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή του την ερχόμενη Κυριακή 11 Μαρτίου στη 1 το μεσημέρι, στο Κτήμα Καλαθάκη στις Μαλάδες.
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα ενισχύσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ομίλου για το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης και το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων στον Πόρο Ηρακλείου.
Θα συντροφεύσουν τον κόσμο ο Βαγγέλης Μπιτζαράκης και οι συνεργάτες του με μουσική και τραγούδι, ενώ όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις εκλεκτές γεύσεις του Θόδωρου Καλαθάκη. Προσκλήσεις διατίθενται από τα μέλη του Ομίλου και στην είσοδο της εκδήλωσης.
Μια γιαγιά αλλιώτικη από τις άλλες
Η κ. Αθηνά Κυριακάκη- Σφακάκη αναφέρει στην «Π» πως είναι πολύ συγκινημένη για την επικείμενη βράβευσή της, καθώς αναγνωρίζεται η προσφορά της στην κοινωνία της πόλης μας: «Με ενδυναμώνει όσο υπάρχουν συμπολίτες, άτομα, φορείς, οι οποίοι επικροτούν αυτή τη δραστηριότητα, είμαι ευτυχής και φαντάζομαι ότι οφείλω να συνεχίσω», τονίζει. Σημειώνει πως έχει ιδιαίτερη βαρύτητα το γεγονός ότι η πρόεδρος του συλλόγου, κ. Μαρία Μπρεδάκη, είναι αρχαιολόγος.
Η αρχή αυτής της ξεχωριστής πορείας έγινε πριν από 16 χρόνια, πρώτα με φίλους και στα σχολεία των εγγονών της. Πλέον, το κοινό της έχει επεκταθεί, σπεύδουν να την παρακολουθήσουν άτομα κάθε ηλικίας για να γνωρίζουν ό,τι δεν ήξεραν μέχρι πρότινος για το Ηράκλειο και την ιστορία του.
Το 2018 είναι μία ιδιαίτερα δραστήρια χρονιά για την ίδια, εκτός των άλλων έχει μία συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ενώ εδώ και τρία χρόνια έχει τακτική παρουσία στην Αθήνα, όπου θα βρίσκεται στις 26 Μαρτίου για να μιλήσει για την ενετοκρατία, την παιδεία, την κοινωνία και τις τέχνες στην Κρήτη.
Είναι ιδιαίτερα ευέλικτη ξεναγός, προσαρμόζει τη δράση ανάλογα με το ακροατήριο, αν έχει απέναντί της παιδιά ή ενήλικες. Τους μαθητές προσπαθεί να τους κατακτήσει από την αρχή, για να μην πλήξουν και να μην εκνευριστούν. Όπως λέει, μόλις έρθουν στον αρχαιολογικό χώρο ή το μουσείο, φαίνεται αν είναι συνειδητοποιημένα τα παιδιά. Είναι κάτι που εξαρτάται από τη δουλειά που έχει γίνει στην τάξη.
Πάντως, τα παιδιά είναι εξαιρετικοί ακροατές και η κ. Αθηνά Κυριακάκη- Σφακάκη δεν θα ξεχάσει δύο περιπτώσεις. Ένα αγόρι της Ε’ Δημοτικού από τη Γέργερη που στην ξενάγηση στην Κνωσό ήταν συνεχώς κοντά της, την αποκαλούσε «Αθηνά», παρά τις παρατηρήσεις των δασκάλων, και είχε ένα πολύ σπιρτόζικο μυαλό. Στο τέλος της ξενάγησης, την τράβηξε από το μανίκι και της εξέφρασε την εξής απορία, «μα, αυτοί οι βασιλιάδες δεν έμεναν μαζί; Μας είπες για το διαμέρισμα της βασίλισσας και το διαμέρισμα του βασιλιά, δεν ήταν παντρεμένοι;»
Εντύπωση της έκανε, ακόμα, η εύστοχη παρατήρηση ενός παιδιού Γυμνασίου, μπροστά από την ανάγλυφη τοιχογραφία με τον πρίγκιπα με τα κρίνα στην Κνωσό, διότι όταν την είδε, φώναξε πως είναι τρισδιάστατη εικόνα.
Πρόσφατα, είχε την ευκαιρία να ξεναγήσει παραολυμπιονίκες στο μουσείο και συγκινήθηκε όταν είδε την προσήλωσή τους: «Ήταν μια συγκλονιστική ξενάγηση», αναφέρει.
Η κ. Αθηνά Κυριακάκη- Σφακάκη είναι, σίγουρα, μία γιαγιά, διαφορετική από τις άλλες, όμως δεν παύει να φροντίζει τα εγγόνια της, όταν της το επιτρέπει το «σφιχτό» πρόγραμμά της.
Έχει δύο κόρες και τέσσερα εγγόνια. Ο μεγαλύτερος παίρνει πτυχίο από το Τμήμα Δημοσίας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, η εγγονή της σπουδάζει Κοινωνιολογία στο Ρέθυμνο, ο τρίτος στη σειρά είναι φέτος υποψήφιος πανελλαδικών και ο Βενιαμίν της οικογένειας πηγαίνει στη Β’ Γυμνασίου.
«Τα εγγόνια μου είναι ενθουσιασμένα με τη δραστηριότητά μου. Δεν αλλάζω το πρόγραμμά μου όταν έρχονται, βέβαια, υπάρχει πάντα η φροντίδα της γιαγιάς με ό,τι και αν σημαίνει αυτό», αναφέρει. Τα παιδιά και τα εγγόνια της ανησυχούν λίγο για την υπερδραστήρια γιαγιά, της λένε «μην κουράζεσαι τόσο», όμως εκείνη αισθάνεται αγαλλίαση όταν είναι επί το έργον, οπότε δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις συμβουλές τους…