«Γράμματα του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου από τη φυλακή (1942)» της Άννας Μανουκάκη-Μεταξάκη

«Γράμματα του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου από τη φυλακή (1942)» της  Άννας Μανουκάκη-Μεταξάκη

Η παρουσίαση του βιβλίου “Γράμματα του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου από τη φυλακή (1942)” της Άννας Μανουκάκη-Μεταξάκη θα γίνει την Δευτέρα 5 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα στη δημοτική αίθουσα “Μανόλης Καρέλλης” της οδού Ανδρόγεω.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Γιάννης Σκαλιδάκης, ιστορικός, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Βαγγέλης Τζούκας, ιστορικός, συγγραφέας και η συγγραφέας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λαγουβάρδος.  Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συναυλία της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Κιαγιαδάκη.

«Συγχωρήστε τους εχθρούς μου και εστέ υπερήφανοι”

Στον πρόλογο του βιβλίου ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρει, μεταξύ άλλων: Για όλους εμάς τα γεγονότα στα μαρτυρικά χρόνια της Κατοχής είναι γνώση και δύναμη. Μας διδάσκουν μια θαυμαστή στάση ζωής. Αποτελούν κομμάτι της δικής μας ιστορίας και την ιστορίας μας δεν την ξεχνάμε.

Είναι συνυφασμένα με την κοινή μας ιστορική παράδοση, είναι η κληροδοτούμενη μνήμη όλων των Κρητικών, μια μνήμη που σκιαγραφείται μέσα από τις εικόνες εκείνων των δραματικών ημερών, μέσα από τους σταυρούς στις πόρτες των σπιτιών, έναν για κάθε νεκρό, μέσα από τις πονεμένες κραυγές των επιζώντων.

Για την περιφέρεια Κρήτης η έκδοση του βιβλίου με τα χειρόγραφα μηνύματα ενός αληθινού ήρωα αποτελεί μια πρωτοβουλία που εξυπηρετεί την ιστορική αλήθεια και διαφυλάττει την ιστορική δικαιοσύνη».

Η κ. Άννα Μανουκάκη- Μεταξάκη τονίζει πως «η έκδοση των 36 σωζόμενων επιστολών και του ημερολογίου που έγραψε στις φυλακές Νεαπόλεως, Ηρακλείου και Αγυιάς Χανίων ο Αλέξανδρος Ραπτόπουλος, ο πρωτεργάτης της Κρητικής Αντίστασης  στην πρώτη και δυσκολότερη περίοδο της Κατοχής και ορισμένος από τους συναγωνιστές του και την Ελληνική Κυβέρνηση της Μέσης Ανατολής ως αρχηγός της είναι κίνηση σπουδαία».

Αναφέρει πως εκπληρώνεται ένα χρέος της κοινωνίας απέναντι στην ηρωική γενιά της Αντίστασης και έρχονται στο φως πολύτιμα στοιχεία της περιόδου.