Χειροποίητες κατασκευές, συμβολικά προϊόντα υψηλής ποιότητας με προσιτές τιμές, φτιαγμένα από τα χεράκια των παιδιών και των εθελοντών του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ζωοδόχος Πηγή», εκτίθενται στο Χριστουγεννιάτικο παζάρι, από τις 11 μέχρι 31 Δεκεμβρίου στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης. Μια αξιέπαινη ενέργεια του σωματείου, αξιοποιώντας τον ανώτερο δυνατό βαθμό δυναμικού του κάθε ατόμου καθιστώντας το ανεξάρτητο, δημιουργικό και δραστήριο.
Με σύνθημα: “Όλοι έχουμε ανάγκη από αγάπη. Κάποιοι, όμως, χρειαζόμαστε και υποστήριξη, καθημερινά.”, προσκαλούν τους πολίτες του Ηρακλείου να συμμετάσχουν σε αυτή την ενέργεια αγάπης και αλληλεγγύης, πάντα για καλό σκοπό!
Το παζάρι γίνεται για την ενίσχυση των δράσεων του κέντρου, ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε από γονείς με παιδιά με ιδιαιτερότητες και στηρίζεται όλα αυτά τα χρόνια στις δικές του δυνάμεις, στις δυνάμεις των ίδιων των παιδιών.
Η Ζωοδόχος Πηγή είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός που εδρεύει από το 1991. Είναι ειδικώς αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο.
Σκοπός της λειτουργίας του αποτελεί η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε παιδιά με αυτισμό – διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και νοητική υστέρηση και στις οικογένειές τους. Προσφέρει την ασφαλή κοινωνική ένταξη των ατόμων, την επαγγελματική προκατάρτιση καθώς και την ψυχοκοινωνική τους στήριξη. Τα μέλη του κέντρου, εκπαιδεύονται και εξειδικεύονται σε ειδικά τμήματα για την μετέπειτα κατάρτισή τους.
Η Άννα Σμυρνάκη υπεύθυνη προβολής του οργανισμού Ζωοδόχος Πηγή, διευκρινίζει στην «Π» τη σοβαρή δράση και προσπάθεια του οργανισμού να βοηθάει ενεργά παιδιά με ειδικές ανάγκες: «Υπάρχουν πρωινά τμήματα που απευθύνονται σε ενήλικες που έχουν τελειώσει τα ειδικά σχολεία και μετέπειτα έρχονται σε εμάς. Τα πρωινά τμήματα λειτουργούν με τα λεγόμενα προστατευμένα παραγωγικά εργαστήρια, στα οποία τα παιδία εκπαιδεύονται και καταρτίζονται παράλληλα και σε άλλες δραστηριότητες όπως τέχνης, μπομπονιέρας, κηπουρικής, κεραμικής, αγγειοπλαστικής, ευχετήριας κάρτας και προσκλήσεων γάμου, βάφτισης καθώς και υφαντικής, ραπτικής. Ταυτόχρονα, υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες όπως η κυκλοφοριακή αγωγή, λογοθεραπεία, κολύμβηση. Και στα απογευματινά τμήματα εκεί πηγαίνουν παιδιά, τα οποία το πρωί απασχολούνται σε άλλους φορείς και λειτουργεί κυρίως σαν ενισχυτική διδασκαλία και ως φορέας κοινωνικοποίησης».
Η εργασία των ατόμων γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ένα παραπάνω τα Χριστούγεννα που το κλίμα είναι πιο γιορτινό. Από τη μεριά των δημιουργών, η χαρά και η ευτυχία είναι διάχυτη.
«Ενόψει των γιορτών, τα παιδιά κατεβαίνουν στο παζάρι. Εκεί υπάρχει η επαφή τους με τον κόσμο και αυτό τους αρέσει είναι και αυτό μέρος της εκπαίδευσής τους. Συμμετέχουν σε αυτή την πώληση και χαίρονται να προβάλλουν τα προϊόντα τους και να λέει το κάθε παιδί αυτό το έφτιαξα εγώ».
Ο καθένας μπορεί να δει και να αγοράσει τις δημιουργίες είτε μέσω των παζαριών, είτε με λίγο ψάξιμο. Σίγουρα, πάντως, αξίζει τον κόπο! «Την παραγωγή προϊόντων που εκπαιδεύονται τα παιδιά την παραθέτουμε 2 φορές το χρόνο ετησίως, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Επίσης τα προϊόντα διοχετεύονται στην αγορά σε κάποιες επιχειρήσεις και μέσω παραγγελίας στον ίδιο τον οργανισμό μας. Στο παζάρι θα δει ο κόσμος να εκθέτονται τα προϊόντα από όλα τα εργαστήρια, τα οποία είναι προς πώληση. Μπορεί κανείς να βρει είδη δώρων αρκετά ποιοτικά. Οι τιμές προσπαθούμε να είναι ανταγωνιστικές και προσιτές στον κόσμο». Δηλώνει η κ. Σμυρνάκη, η οποία είναι ευχαριστημένη από την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κόσμου.«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλη και θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς είναι πολύ ενεργή η συμμετοχή τους. Γιατί όχι μόνο ο δικός μας φορέας αλλά όλοι οι φορείς χρειαζόμαστε υποστήριξη καθημερινά και κυρίως τα παιδιά μας. Έστω και με μία επίσκεψη του κόσμου είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί μπορεί κανείς να δει τις δυνατότητες των παιδιών».
«Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα εθελοντών. Κάθε φορά που τους χρειαζόμαστε είναι δίπλα μας. Μας βοηθάνε σε διάφορες δραστηριότητες και πολλές φορές επειδή σε κάποια εργαστήρια είναι αυξημένες οι απαιτήσεις και η παραγωγή των παιδιών είναι σχετικά πιο αργή, μας βοηθάει η ομάδα εθελοντισμού, καθώς το κέντρο έχει ανάγκη τα έσοδα για να μπορεί να λειτουργεί και να κάνει το έργο του».