ΓΙΟΡΤΕΣ: Το βιβλίο παραμένει το καλύτερο δώρο

Τα βιβλία είναι εκείνες οι χάρτινες σελίδες που μας κρατούσαν συντροφιά το βράδυ στο κρεβάτι λίγο πριν κοιμηθούμε. Εκεί όπου η μαμά μάς διάβαζε τα αγαπημένα μας παραμύθια και σιγά σιγά ο Ορφέας μάς τραβούσε κοντά του.

Αργότερα τα βιβλία ήταν που μας χαλάρωναν τις ώρες εκείνες που θέλαμε να ξεφύγουμε από τη «βαβούρα» του αληθινού κόσμου. Εκεί που βρίσκαμε καταφύγιο και δημιουργούσαμε τις δικές μας μοναδικές εικόνες, μέσα από τις γεμάτες γλαφυρότητα προτάσεις τους.

Πλέον οι «βιβλιοφάγοι» δεν είναι πολλοί και σ’ αυτό δεν ξέρω τι πραγματικά φταίει. Σίγουρα όμως το βιβλίο έχει φανατικό κοινό, όλους όσοι μπορούν να εκτιμήσουν πραγματικά τα ταξίδια του μυαλού και τη μυρωδιά που αναδύεται μέσα από τις σελίδες τους.

Σήμερα άραγε διαβάζουν βιβλία; Αγοράζουν βιβλία ή αρκούνται να τα βλέπουν μέσα από τις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων; Περιττό έξοδο ή εναλλακτικό δώρο που προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση;

Τις απορίες αυτές προσπαθούν να μου λύσουν βιβλιοπώλες και εργαζόμενοι βιβλιοπωλείων. Εκείνοι που ζουν ανάμεσα σε ατελείωτες σελίδες.

Όπως εξηγεί ο κ. Βασίλης Μάρρας, υπεύθυνος βιβλιοπωλείου, «στο μέτρο του οικονομικά εφικτού, κάποιος το επιλέγει. Σίγουρα θα κοιτάξει την τιμή και σίγουρα όχι όπως παλαιότερα, παρότι οι τιμές είναι αισθητά μειωμένες πλέον, αλλά και πάλι κοιτάζουν το πιο οικονομικό σαν δώρο».

«Μπαίνουν στη λογική πλέον να ανταλλάσσουν τα βιβλία, δανειστικές βιβλιοθήκες και όλα τα σχετικά, όχι όπως παλιά. Θα έλεγα ότι φέτος τα Χριστούγεννα είναι λίγο καλύτερα απ’ ό,τι πέρυσι, αλλά και πάλι η διαφορά δεν είναι τόσο αισθητή όσο την περιμέναμε. Θεωρώ πως τις επόμενες μέρες θα κινηθούν καλύτερα» λέει εκείνος.

Οικονομία και.. στο διάβασμα

Πλέον ο κόσμος κυνηγάει τα οικονομικά προϊόντα και τις προσφορές, ακόμη και στα βιβλία. Κάτι που δεν συνέβαινε συχνά παλαιότερα. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη οι αθεράπευτα ρομαντικοί, οι οποίοι βρίσκουν ανεκτίμητης αξίας δώρο ένα βιβλίο.

«Σε γενικές γραμμές το βιβλίο κινείται, είναι οικονομικό και ποιοτικό δώρο, οπότε έχει σταθερά μία κίνηση. Υπάρχει ένας μέσος όρος που δεν μπαίνει στα βιβλιοπωλεία, αυτοί που μπαίνουν νομίζω τα προτιμούν, είναι ένα καλό δώρο. Όλοι πλέον μετράνε το οικονομικό κομμάτι, απλώς το βιβλίο είναι σχετικά οικονομικό δώρο σε σχέση με άλλες αγορές» αναφέρει ο κ. Νίκος Κατσένος ο οποίος εργάζεται σε βιβλιοπωλείο.

«Υπάρχει κόσμος ο οποίος μπαίνει και δεν ξέρει τι θέλει, οπότε εκεί είναι ανοιχτός να τον βοηθήσεις, σου λέει περίπου τι χρειάζεται και πόσα μπορεί να διαθέσει και υπάρχουν και οι πολύ «διαβασμένοι», οι πολύ «ψαγμένοι», οι οποίοι ξέρουν ακριβώς τι θέλουν, οπότε απλώς εξυπηρετείς» συμπληρώνει ο ίδιος.

Τα βιβλία σαν «συμπληρώματα» στα δώρα των παιδιών

Τα ρούχα και τα παιχνίδια δεν είναι μάλλον «αρκετό» δώρο για παιδιά και βαφτιστήρια και πολλοί είναι εκείνοι που συμπληρώνουν το «χριστουγεννιάτικο πακέτο» με ένα βιβλίο.

«Γενικά τα Χριστούγεννα το βιβλίο κινείται αρκετά, γιατί οι γονείς έχουν μπουχτίσει από τα παιχνίδια που μπορεί να φέρουν διάφοροι άλλοι, συγγενείς και το επιλέγουν σαν δώρο. Όσον αφορά το παιδικό βιβλίο καθαρά υπάρχει αύξηση. Στα υπόλοιπα όχι και τόσο. Πάει πολύ καλά το παιδικό βιβλίο σε σχέση με των ενηλίκων. Πάει συνήθως σαν συμπληρωματικό. Μια νονά μπορεί να πάρει ένα φορεματάκι, ένα παιχνιδάκι και να πάρει και ένα βιβλίο στο παιδί, διότι οι επιλογές ξεκινάνε από πέντε ευρώ σε χριστουγεννιάτικα και μη χριστουγεννιάτικα βιβλία και το επιλέγουν σαν έξτρα δωράκι. Στο παιδί δεν κάνουν αυτή την έκπτωση» περιγράφει η κ. Ζαφειρία Χριστοδουλάκη, η οποία έχει βιβλιοπωλείο στο Ηράκλειο.

Η κ. Ζαφειρία θίγει και το οικονομικό ζήτημα, καθώς πιστεύει πως δεν είναι εκείνο που κρατά πίσω κάποιον για να αγοράσει ένα βιβλίο. «Δεν νομίζω ότι είναι οικονομικός ο λόγος, διότι τώρα υπάρχουν βιβλία από οχτώ και δέκα ευρώ, που έχουν αρκετές σελίδες και είναι αξιόλογων συγγραφέων. Ο λόγος που δεν το επιλέγει ο κόσμος πιστεύω είναι πιο πολύ ότι ενημερώνεται μέσω του υπολογιστή. Υπάρχουν τώρα τα e-book και οι πληροφορίες εκεί πέρα που μπορεί να πάρει. Εκτός από τους βιβλιοφάγους, τους κλασικούς, που είναι μεγαλύτερες ηλικίες, νομίζω έχει χαθεί ένα μέσο ηλικίας εκεί γύρω στα 30-50» τονίζει.