Ο Γιώργος Καλομοίρης

Ένας  μεγάλος Κρητικός καλλιτέχνης, ένας σημαντικός λυράρης και ερμηνευτής, ο Γιώργος Καλομοίρης, “έφυγε” χθες σε ηλικία  88 ετών. Ο Γιωργαντός, όπως ήταν επίσης γνωστός το τελευταίο χρονικό διάστημα, νοσηλευόταν με σοβαρό πρόβλημα υγείας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Φίλοι  και συγγενείς θα πουν το τελευταίο “αντίο” την Παρασκευή 1 Μαρτίου, στο Περαχώρι Ανωγείων στις 12 το μεσημέρι. Την ίδια μέρα στις 9 το πρωί  η σορός του θα βρίσκεται στον μικρό Ναό του Αγίου Μηνά για λαϊκο προσκύνημα.

Γεννήθηκε στ’ Ανώγεια το 1931. Ο Στραβός (Πασπαράκης Μανώλης), ο Κουρκούτης (Μανουράς Γιώργης), ο Κίτρος (Ξυλούρης Γιώργης) και ο Σωκράτης ο Κοκορδούλης είναι οι πρώτοι παλιοί λυράρηδες της εποχής που τον επηρέασαν.

Ο Γιώργος Καλομοίρης με τον Νίκο Ξυλούρη
Με τον Νίκο Ξυλούρη

Ήταν ο Γιωργαντός μόλις 12 χρονών, σύμφωνα με το anogeia.gr , όταν έπαιξε για πρώτη φορά λύρα με τους μερακλήδες σε παρέα.

Το πρώτο επαγγελματικό γλέντι έγινε στ’ Ανώγεια το 1948, σ’ ένα γάμο και έπαιξαν μαζί με τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη.  Ήταν η απαρχή της προοπτικής του καλλιτέχνη, για να ξεπεράσει τα σύνορα του χωριού και άρχισε να κατεβαίνει στο Ηράκλειο, στην Πεδιάδα, στο Μονοφάτσι, στο Ρέθυμνο και σ’ όλη την Κρήτη.

Πρώτος δίσκος, 78 στροφών, το 1958 με το εκπληκτικό συρτό “Έγινες μάγισσα για με” και “Δυστυχισμένος βρίσκομαι”, επόμενος δίσκος 78 στροφών “Κυπριωτοπούλα μου” το 1959. Μικρούς δίσκους 45 στροφών έγραψε από το 1958 μέχρι και το 1968 γύρω στους 50.

Συνολικά από το 1969 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε γράψει 21 μεγάλους δίσκους.

Ο Γιώργος Καλομοίρης με τον Ψαραντώνη
Με τον Ψαραντώνη

Πρώτη φορά παίζει στο Ηράκλειο, στου Χαρίλαου τη ταβέρνα στον Πόρο. Στη συνέχεια έπαιξε στο πρώτο κρητικό κέντρο του Ηρακλείου στον “Ερωτόκριτο”. Ο Γιώργης Καλομοίρης είναι από τους πρώτους λυράρηδες στο Ηράκλειο που επέβαλαν τη λύρα και γενικότερα την κρητική μουσική τη δεκαετία του ’60.

Στη συνέχεια η Κρήτη της Αθήνας, το 1970, τον “απέσπασε” προσφέροντας για εφτά χρόνια τη σφραγίδα του στην κρητική μουσική, στην Αττική, στα κρητικά κέντρα Κονάκι και Αγρίμια.

Επιστρέφει στο Ηράκλειο το 1977, στο “Λιμενικό Περίπτερο”, όπου μέχρι και το 1995 δημιουργεί ένα ξεχωριστό και απλό στέκι των μερακλήδων της κρητικής μουσικής.

Ο Γιώργος Καλομοίρης ξεσηκώνοντας τους νέους με τις κοντυλιές του
Ξεσηκώνοντας τους νέους με τις κοντυλιές του

Το 1996 μέχρι 1998 επιστρέφει και πάλι στην Αθήνα, στο κέντρο “Ζορμπάς”.

Ο Γιώργης Καλομοίρης σε όλη του τη διαδρομή συνεργάστηκε με κορυφαίους λαγουτιέρηδες και τραγουδιστές.

Σε συλλυπητήρια ανακοίνωση του  γραμματέα ΠΕ ΝΔ – βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο Γιώργος Καλομοίρης, ένας δάσκαλος της λύρας, που χαρακτηριζόταν σε όλη την πορεία του για το ήθος και την αγάπη του για την κρητική τέχνη, θα μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη μας.

Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και στους οικείους του».