Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Tην ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό που υπογράφουν 487 έγκριτοι επιστήμονες, στην πλειονότητά τους αρχαιολόγοι, ιστορικοί, μουσειολόγοι και ιστορικοί της τέχνης, καθώς και δύο συλλογικοί φορείς του εξωτερικού, διατυπώνοντας την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη αποκοπή των μεγάλων Δημόσιων Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με την μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δημοσιεύει ‘’με ιδιαίτερη τιμή και ευγνωμοσύνη’’, o Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες αποτελούν διακεκριμένα μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται ακαδημαϊκοί, ομότιμοι και εν ενεργεία καθηγητές Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, ειδικοί ερευνητές σημαντικών επιστημονικών κέντρων και ιδρυμάτων και επιστήμονες ξένων μουσείων. Kάποιοι ανάμεσά τους, μάλιστα, έχουν τιμηθεί με τις ύψιστες πολιτειακές διακρίσεις όχι μόνο στις χώρες τους, αλλά και στη δική μας.

Την επιστολή συνυπογράφουν ο Dr. Patrick Schollmeyer, με την ιδιότητα του Προέδρου του Συλλόγου Γερμανών Αρχαιολόγων (Deutscher Archäologen – Verband e.V.), καθώς και η Ένωση Γερμανόφωνων Ερευνητριών και Ερευνητών στον Τομέα της Ελληνορωμαϊκής Αρχαιότητας (Mommsen Gesellschaft, Verband der Deutsche Sprachigen Forscherinnen und Forscher auf dem Gebiete des Griechisch-Rˆmischen Altertums.Ελληνορωμαϊκής Αρχαιότητας (Mommsen Gesellschaft, Verband der Deutsche Sprachigen Forscherinnen und Forscher auf dem Gebiete des Griechisch-Rˆmischen Altertums.

Οι 487 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους από κορυφαία ιδρύματα 25 χωρών του κόσμου διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και βαθιά γνώση της αρχαιολογικής και μουσειακής πραγματικότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν συνεργαστεί με πλήθος μουσείων διεθνώς. Βασισμένοι σε αυτή την εμπειρία, ζητούν από τον πρωθυπουργό να μην επιτρέψει την αποκοπή των μεγάλων μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Με το κείμενό της, γραμμένο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, η διεθνής επιστημονική κοινότητα εκφράζει τον βαθύ της προβληματισμό για τις συνέπειες της επικείμενης αλλαγής στο νομικό καθεστώς των πέντε μεγάλων Δημόσιων μουσείων της χώρας, κυρίως λόγω της διαφαινόμενης έμφασης σε παρεχόμενες υπηρεσίες εμπορικού χαρακτήρα εις βάρος του πρωταρχικού προορισμού τους, που είναι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προώθηση της επιστήμης και η παιδεία.

‘’Η επιστολή -επισημαίνει ο ΣΕΑ- αυτή αποτελεί τεράστιο ηθικό έρεισμα στον αγώνα μας για την παραμονή των μεγάλων μουσείων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, και έρχεται να ενισχύσει τη φωνή τόσο των εν ενεργεία αρχαιολόγων όσο και 119 ιστορικών στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχουν ζητήσει με επιστολές και δημόσιες εκκλήσεις από τον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού να μην προχωρήσουν στην κατάθεση του εν λόγω σχεδίου νόμου.

Ελπίζουμε ότι η έκκλησή τους θα βρει ανταπόκριση!‘’

Την έκκληση υπογράφουν:

Από την Ελλάδα: 131 επιστήμονες από 23 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Επιστημονικές Εταιρείες, μεταξύ αυτών η Ακαδημία Αθηνών, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία κ.ά.

Από το εξωτερικό: 356 επιστήμονες σε 25 χώρες του εξωτερικού (αλφαβητικά): Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, Μεγάλη Βρετανία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πουέρτο Ρίκο, Σλοβακία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία. Πρόκειται για επιστήμονες που εργάζονται σε 229 επιστημονικούς φορείς, Ακαδημίες, διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, Μουσεία, Επιστημονικές Εταιρείες.

Μεταξύ αυτών το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, το Musées Royaux d’ Art et d’ Histoire των Βρυξελλών, το Montreal Museum of Fine Arts, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας, το Μουσείο J. Paul Getty. οι Ακαδημίες του Μονάχου  (Bayerische Akademie der Wissenschaften) και του Βερολίνου(Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften), η Βρετανική και η  Αυστριακή Ακαδημία, η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, της Χαϊδελβέργης, από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Harvard, το Princeton, το Brown, το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, το Cornell κ.ά.