«Γι’ αυτή την άλλη Ελλάδα που συναντήσαμε  στις ΗΠΑ, εμείς θα συνεχίσουμε»

 

«Γι’ αυτή την άλλη Ελλάδα που συναντήσαμε στις ΗΠΑ, γι’ αυτά τα παιδιά που χρειάζονται πρότυπα, που χρειάζονται πατρίδα κι ας πατούν σε δυο πατρίδες, εμείς στη Διεθνή Εταιρεία θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε τη σκέψη και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη κοντά τους».

Αυτό τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα “Πατρίδα” η δρ. του Πανεπιστημίου Paul Valéry – Montpellier III, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και του Παραρτήματος Ελλάδας κ. Κατερίνα Ζωγραφιστού, στον απόηχο των ιστορικών εκδηλώσεων για τον μεγάλο Κρητικό, στη Νέα Υόρκη, που μόνο η προετοιμασία τους από την ΔΕΦΝΚ κράτησε 10 ολόκληρους μήνες με αποκλειστικό διοργανωτικό φορέα την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, τα Παραρτήματα Ελλάδας και Νέας Υόρκης.

Η Κα Κατερίνα Ζωγραφιστού

Οι πρόσφατες ιστορικές εκδηλώσεις στην μητρόπολη των ΗΠΑ είχαν τεράστια σημασία για την ανάδειξη του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

«Καταφέραμε -αναφέρει η κ. Ζωγραφιστού- να τον ‘’ταξιδέψουμε’’ σε μια χώρα που ήθελε, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει ο ίδιος. Το όνομά του, οι ιδέες και το έργο του έφτασαν στον κορυφαίο οργανισμό του κόσμου. Ήταν η πρώτη φορά που φιλοξενήθηκε εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη σε αίθουσα του μεγάρου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και η πρώτη φορά που το Ελληνικό Προξενείο εκεί διέθεσε τους χώρους του για την έκθεση τεκμηρίων από τη ζωή του μεγάλου συγγραφέα και για την εκδήλωση που ακολούθησε.

Επειδή ο Τύπος και τα μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν αρκετά το γεγονός και θα πρέπει να τους εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για αυτό, δεν θα επαναλάβω εδώ πληροφορίες ήδη γνωστές».

Η χρηματοδότηση

Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΔΕΝΦΚ επισημαίνει τη σημασία της χρηματοδότησης των εκδηλώσεων, που έγινε από την Περιφέρεια Κρήτης, τον κ. Μανώλη Βεληβασάκη μέλος της Διοίκησης της Διεθνούς Εταιρείας και πρόεδρο του Παραρτήματος της ΔΕΦΝΚ στη Νέα Υόρκη και τον κ. Γιώργο Στασινάκη, επίτιμο Πρόεδρο και ιδρυτή της.

«Τους οφείλουμε πολλές ευχαριστίες -υπογραμμίζει- διότι χωρίς αυτές τις χρηματοδοτήσεις θα ήταν απολύτως αδύνατον να πραγματοποιηθούν τέτοιου εύρους εκδηλώσεις». Το μεγάλο βάρος και την επίπονη προετοιμασία, που διήρκεσε δέκα μήνες, με συνεχείς συνεννοήσεις και συζητήσεις με τους φορείς ανάμεσα σε δυο ηπείρους και μια αλληλογραφία δεκάδων σελίδων, ανέλαβαν κυρίως οι πρόεδροι των Παραρτημάτων της Νέας Υόρκης Μανώλης Βεληβασάκης και της Ελλάδας Κατερίνα Ζωγραφιστού.

«Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στα Ηνωμένα Έθνη, -λέει χαρακτηριστικά η κ. Ζωγραφιστού- ήταν μια επιτυχία της Ελληνικής Αντιπροσωπίας και του Πρέσβη της Ελλάδας εκεί κ. Ευάγγελου Σέκερη, με τον οποίον ο επίτιμος πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ κ. Γιώργος Στασινάκης είχε προσωπική σχέση, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι ο Μανώλης Βεληβασάκης δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού ήταν εκείνος που έκανε όλες τις επαφές στη Νέα Υόρκη και είναι ένα πρόσωπο στο οποίο όλη η ομογένεια των ΗΠΑ αναφέρεται με σεβασμό.

Την εκδήλωση στα Ηνωμένα Έθνη παρακολούθησαν πολλά μέλη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας και ξένοι διπλωμάτες από αντιπροσωπείες άλλων κρατών, μελών του Οργανισμού, προσκεκλημένοι από τον Πρέσβη μας».

Συγκινητική ήταν η συμμετοχή του κοινού στην εκδήλωση που έγινε στο Ελληνικό Προξενείο, με οικοδέσποινα την πρόξενο κ. Ιφιγένεια Καναρά, όπου εκτέθηκαν αυθεντικά ντοκουμέντα ,αντικείμενα και χειρόγραφα του Νίκου Καζαντζάκη, από την Συλλογή της κ. Νίκης Σταύρου πλαισιωμένα από την κινητή έκθεση του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.

Η δεξίωση του ζεύγους Βεληβασάκη που άνοιξε νέους δρόμους στη ΔΕΦΝΚ «Η πλουσιότατη δεξίωση-συνεχίζει η κ. Ζωγραφιστού-που παρέθεσαν, τιμώντας όλους τους παρευρισκομένους ο Μανώλης Βεληβασάκης και η σύζυγός του Ορσα, μας έδωσε τη δυνατότητα, μετά από την εξαιρετική ξενάγηση της κ. Νίκης Σταύρου στα εκθέματα, για συναντήσεις, γνωριμίες με αξιόλογα πρόσωπα της ομογένειας και συζητήσεις, να ανοίξουμε στις ΗΠΑ νέους δρόμους και προοπτικές στη δράση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Αυτό όμως σημαίνει αυτόματα προοπτικές για τον μεγάλο συγγραφέα. Στόχος μας να γίνει γνωστό το έργο του, ο αγώνας του, οι ιδέες του στη νέα γενιά, με δράσεις που θα αναπτύξουμε στα Σχολεία και τα Πανεπιστήμια της Αμερικής, αλλά και παγκόσμια.

Μην ξεχνούμε ότι στην Ευρώπη (Ελλάδα, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Βέλγιο), στην Αφρική (Τυνησία, Αίγυπτο, Κογκό, Νότια Αφρική) και τη Λατινική Αμερική (Αργεντινή) διοργανώνονται αυτές τις μέρες, αρκετές εκδηλώσεις και ετοιμάζονται πολλές σημαντικές ακόμα για το 2025 από την ΔΕΦΝΚ».

Η εσπερίδα

Η εσπερίδα με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης: Ο Κρητικός οικουμενικός συγγραφέας και ταξιδευτής» που φιλοξενήθηκε στο Queens College και περιείχε εξαιρετικές ομιλίες, οργανωμένη από τον καθ. Νίκο Αλεξίου, είχε το δικό της ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Ίσως -υπογραμμίζει η πρόεδρος- θα πρέπει να σκεφτούμε τη διοργάνωση ενός συνεδρίου με θέμα την οικουμενική διάσταση του Καζαντζάκη, το ταξίδι του έργου του δηλ. στον κόσμο σε συνεξέταση με τα προσωπικά ταξίδια του συγγραφέα μας».

Η συγκίνηση στα ομογενειακά σχολεία Μια από τις πιο δυνατές στιγμές ολόκληρης της διοργάνωσης ήταν οι εκδηλώσεις σε ομογενειακά σχολεία, ενώ η ΔΕΦΝΚ θα συνεχίσει το έργο της διάδοσης του έργου του μεγάλου Κρητικού και σε άλλα σχολεία.

«Αυτό που δεν θα μπορέσει να σβήσει ποτέ από τη μνήμη μας, -αναφέρει η κ. Ζωγραφιστού- είναι οι επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε σε τρία Ελληνορθόδοξα Σχολεία (Αγίου Δημητρίου, Αγίου Νικολάου και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης) της Νέας Υόρκης.

Μείναμε κοντά στα παιδιά αρκετές ώρες. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με Συντονιστή Εκπαίδευσης τον δρ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη έχει καταφέρει να δημιουργήσει σχολεία πρότυπα. Δεν ήταν μόνο αξιοθαύμαστοι οι μαθητές, αλλά και οι δάσκαλοι.

Αφοσιωμένοι και εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί όλοι. Ο χρόνος παραμονής μας στη Νέα Υόρκη δεν μας επέτρεψε να πάμε και στα σχολεία όπου η Ελληνική Πολιτεία στέλνει εκπαιδευτικούς. Με την Αν. Συντονίστρια, ωστόσο, Εκπαίδευσης Νέας Υόρκης, δρ. Δήμητρα Πατρωνίδου, συζητήσαμε για παρόμοιες δράσεις και στα σχολεία που συντονίζονται από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.

Έγινε μάλιστα και κάτι πολύ σωστό από το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Έμεινε στο Προξενείο μας στη ΝΥ η μουσειοσκευή για να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά από τα σχολεία μας εκεί».

Η αποστομωτική απάντηση του μικρού μαθητή

 

«Είχαμε επιλέξει στη ΔΕΦΝΚ -καταλήγει η κ. Ζωγραφιστού- κείμενα από την Αναφορά στον Γκρέκο, από τα Παλάτια της Κνωσού, το Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, τον Καπετάν Μιχάλη, τους τα είχαμε στείλει στην αρχή της σχολικής χρονιάς και στις δυο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, ώστε να κατανοήσουν το νόημα των κειμένων όλοι οι μαθητές, καθώς δεν είχαν όλα τα παιδιά το ίδιο επίπεδο στην ελληνική γλώσσα (τα καλύτερα ελληνικά μιλούσαν τα παιδιά που είχαν παππούδες και γιαγιάδες στο σπίτι τους).

Αυτό πρόσφερε σημαντική βοήθεια στους δασκάλους και τους καθηγητές κυρίως στους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων. Η μουσειοσκευή με το εκπαιδευτικό υλικό της λειτούργησε εξαιρετικά στις μικρότερες τάξεις και μέχρι τις ηλικίες 13-14 χρονών.

Τα παιδιά έκαναν δραστηριότητες και παίζοντας μάθαιναν για τη ζωή του συγγραφέα και το έργο του. Στο Σχολείο «Αργύριος Φάντης, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης» με αφορμή ένα παιχνίδι λέξεων από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, που περιείχε η μουσειοσκευή, τα παιδιά έπρεπε να διαλέξουν ποια λέξη θα κρατούσαν στη ζωή τους από αυτές που περιείχε το παιχνίδι.

Διάλεξαν τις λέξεις «πατρίδα» και «ευθύνη». Επειδή όμως οι όροι του παιγνιδιού απαιτούσαν να μείνει στο τέλος μια μόνο λέξη, ανάμεσα στις δυο, τα περισσότερα παιδιά κράτησαν τη λέξη «ευθύνη». Ρώτησα ένα μικρό μαθητή της πέμπτης δημοτικού, γιατί διάλεξε αυτή τη λέξη. Η απάντησή του ήταν αποστομωτική. ‘’Γιατί, μπορούμε να βρούμε μιαν άλλη πατρίδα, αν χάσουμε την πατρίδα μας. Αλλά χωρίς ευθύνη πώς θα ζήσουμε;’’».