Πρότυπη Κρητική Γαστρονομική διαδρομή από τις Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου
Οι κ.κ. Κρασανάκη και Πιτσικάκη

Μία Πρότυπη Κρητική Γαστρονομική διαδρομή πραγματοποίησαν χθες οι Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος.

Στόχος είναι η εφαρμογή του «Οδηγού προδιαγραφών των επισκέψιμων χωρών και των διαδικασιών διεξαγωγής γευστικών εμπειριών» που δημιουργήσαν οι σχολές με τις επιχειρήσεις – συνεργάτες του προγράμματος.

Οι διοργανωτές περιγράφουν πως «ξεκινήσαμε αυτό το εγχείρημα γνωρίζοντας την τεράστια ανάγκη για συστηματοποίηση των διαδικασιών διεξαγωγής γευστικών εμπειριών. Παρόλο που υπάρχουν ποικίλες γαστρονομικές εμπειρίες που βασίζονται σε τοπικά προϊόντα, προσφέρονται μεμονωμένα και δεν υπάρχει κοινή αντίληψη ότι πρέπει να τυποποιηθούν και να ακολουθούν ορισμένους “κανόνες”.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι ότι τα προϊόντα που προωθούν προωθούνται από προσωπικό που δεν διαθέτει δεξιότητες, καθώς αυτοί είναι κυρίως τοπικοί παραγωγοί που δεν έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που ζητούν οι διεθνείς τουρίστες.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι ότι έχουν μια σοβαρή διακύμανση των τιμών, καθώς η εμπειρία δεν διαμορφώνεται από ένα συγκεκριμένο πρότυπο, γι ‘αυτό είναι δύσκολο να συγκρίνουμε παρόμοια προϊόντα με το ίδιο όνομα και  οδηγούν σε τελείως διαφορετικές γαστρονομικές εμπειρίες.

Για την επίλυση αυτών των θεμάτων οι συνεργάτες του MEDFEST δημιούργησαν τον «Οδηγό προδιαγραφών των επισκέψιμων χωρών και των διαδικασιών διεξαγωγής γευστικών εμπειριών» και σχεδίασαν μια Πρότυπη Κρητική γαστρονομική διαδρομή για να το εφαρμόσουν και να το τελειοποιήσουν.»

Έγιναν επισκέψεις στις επιχειρήσεις Αφοί Κασσάκη, Αφοί Μηλιαράκη ΑΕ, koronekes, στις Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, όπου η κ. Πιτσικάκη Μαρία (επιχείρηση Ξαθέρι στο Κρουσώνα) και η κ. Σεβαστή Κρασανάκη (Πρόεδρος του Συλλόγου γυναικών Επισκοπής «Εργάνη» παρέδωσαν μαθήματα κριτικής μαγειρικής.

Η διαδρομή έκλεισε με συζήτηση για τους τρόπους βελτίωσης του «Οδηγού προδιαγραφών των επισκέψιμων χωρών και των διαδικασιών διεξαγωγής γευστικών εμπειριών».