“Γεμάτοι” μήνες για το Δίκτυο Οινοποιών

Δυναμικά προχωρά το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης σε δράσεις για την προώθηση του κρητικού αμπελώνα και γενικότερα του κρητικού κρασιού.  Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος ήταν δύο από τους πιο «γεμάτους» μήνες για το Δίκτυο, αφού είναι οι μήνες που παραδοσιακά πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες και περισσότερες ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις στον χώρο.

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης πραγματοποίησε για 10η συνεχόμενη χρονιά την καθιερωμένη έκθεση κρητικού κρασιού ΟιΝοτικά, όπου από τις 10 έως και τις 12 Φεβρουαρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης φιλοξενήθηκαν 30 οινοποιεία, ενώ την έκθεση επισκέφθηκαν περισσότεροι από 3.000 οινόφιλοι και λάτρεις του κρασιού. Οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν τη νέα σοδιά των κρητικών οινοποιείων, παρακολούθησαν τα γαστρονομικά δρώμενα της έκθεσης και συμμετείχαν σε μίνι σεμινάρια, γνωρίζοντας τους οινοποιούς της Κρήτης.

Το τριήμερο έκλεισε με ένα πρωτότυπο σεμινάριο με θέμα τον οινοτουρισμό και τις προοπτικές που έχει στην Κρήτη αυτή η ιδιαίτερη μορφή τουρισμού, που έδωσε τροφή για σκέψη στους επαγγελματίες που το παρακολούθησαν.

Ακολούθησε η διοργάνωση των ΟιΝοτικών στα Χανιά, στις 24 – 25 Φεβρουαρίου, με πάνω από 2.000 οινόφιλους και επαγγελματίες να επισκέπτονται την έκθεση, να γεύονται νόστιμα εδέσματα από σχολές μαγειρικής των Χανίων και να συμμετέχουν σε μίνι σεμινάρια γνωριμίας με τους οινοποιούς. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν 3 σεμινάρια που αφορούσαν το κρασί στο εστιατόριο, τη λευκή ποικιλία “βιδιανό” και την ερυθρή “ρωμέικο” και τις δυνατότητες εξέλιξής τους στον χρόνο και τις διαφορετικές οινοποιήσεις.

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης συμμετείχε παράλληλα από τις 10 έως και τις 12 Μαρτίου στη μεγαλύτερη ετήσια έκθεση ελληνικού κρασιού «Οινόραμα» στο Ζάππειο Μέγαρο. Συνολικά 20 κρητικά οινοποιεία με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης σε μια «κρητική αίθουσα» έδωσαν το στίγμα της κρητικής οινοποιίας και επικοινώνησαν τόσο με οινόφιλους αλλά και με επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ραντεβού έχει διεθνή εμβέλεια με επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Τελευταία στάση των εκθέσεων η  Διεθνής Έκθεση ProWein στις 18, 19 και 20 Μαρτίου, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, με τη συμμετοχή σε ένα island περίπτερο 90 τμ 12 κρητικών οινοποιείων και ενός ενιαίου μπαρ στο οποίο μπορούσαν οι επισκέπτες της έκθεσης να δοκιμάσουν κρασιά και από τα 33 οινοποιεία – μέλη του Δικτύου. Και σε αυτήν την περίπτωση συνεχίστηκε η συνεργασία με την Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και με το Επιμελητήριο Ηρακλείου που υποστήριξε τα μέλη του που συμμετείχαν. Για πρώτη φορά μάλιστα την υποστήριξή του έδειξε και το Wine hotel “La Grotta” στο Ρέθυμνο.

Τελευταία «καταγραφή» για το εξαιρετικά δυναμικό δίμηνο αυτό, το δεκασέλιδο αφιέρωμα του περιοδικού της ιαπωνικής αεροπορικής εταιρείας JAL (τεύχος Μαρτίου), που υμνεί τις ομορφιές, την αυθεντικότητα και την οινογαστρονομία της Κρήτης, ένα αποτέλεσμα της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Wines of Crete και της Enterprise Greece.