Ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Κουκουλάς
Ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Κουκουλάς

Η μοναδική πρωτεύουσα σε ολόκληρη την Ευρώπη που αντί να γιορτάζει την απελευθέρωσή της γιορτάζει την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος, μετά από το ιστορικό «ΟΧΙ» του λαού, είναι η Ελλάδα.

Αυτό αποφάσισε να αλλάξει μια ομάδα ιστορικών και ιστορικών τέχνης, προκειμένου μέσα από τον σύγχρονο τρόπο έκφρασης των κόμικς, να γίνει γνωστό σε όλη τη χώρα, πως η Αθήνα απελευθερώθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1944.

Από αυτή την ιδέα που πρώτος είχε ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ο οποίος και συγκρότησε ομάδα ιστορικών, ξεκίνησε η δράση για να δημιουργηθεί τελική η έκδοση με τίτλο «Ένα γλυκό πρωινό» που περιλαμβάνει 14 ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής.

Η έκθεση που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ήρθε και στο Ηράκλειο και φιλοξενείται πλέον στο ατελιέ της Ουτοπίας επί της οδού Χάνδακος με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο ένας εκ των επιμελητών της έκθεσης και ιστορικός τέχνης, Γιάννης Κουκουλάς, ήρθε στο Ηράκλειο και μίλησε στην «Π» για όλη την προσπάθεια και τη διαδικασία.

«Θέλαμε να ξεκινήσει μια προσπάθεια ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τις ιστορίες από την Κατοχή, να κατανοήσει την καθημερινότητα της περιόδου, αλλά και να μάθει ότι η Αθήνα απελευθερώθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1944» αναφέρει ο καθηγητής χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως μια ομάδα καλλιτεχνών εκλήθη για να δημιουργήσει μια σειρά από κόμικς, τα οποία όμως να βασίζονται σε ιστορικά κείμενα, μαρτυρίες και ιστορικά καταγεγραμμένα γεγονότα της περιόδου.

Αφού οι κομίστες ενημερώθηκαν και παρέλαβαν ένα πλήρες υλικό, προχώρησαν σε κάποιες πρώτες αποτυπώσεις ιστοριών και στη συνέχεια, μετά από επιστημονική επιμέλεια, δημιουργήθηκαν 14 διαφορετικές ιστορίες.

Αυτές οι ιστορίες έγιναν τελικά βιβλίο, ενώ η έκθεσή τους φιλοξενείται στο Ηράκλειο, μετά από μια σειρά εκθέσεων σε Αθήνα και Δράμα. Το Ηράκλειο είναι η τρίτη στάση της έκθεσης, ενώ στόχος της παραμένει η ενημέρωση και η Παιδεία τόσο των νεότερων γενιών, όσο όμως και των ανθρώπων που επιθυμούν να θυμηθούν ή να γνωρίσουν άγνωστες ή λιγότερο άγνωστες πτυχές της σύγχρονης Ιστορίας.