Ο Γιώργος Γραμματικάκης

«Η υπερψήφιση της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα αποτελεί μια ιστορική νίκη για τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Αποδεικνύει επίσης ότι μπορούμε να υπερισχύσουμε στη μάχη για την ψυχή της Ευρώπης, δηλαδή τον πολιτισμό της, ακόμα και αν απέναντί μας βρίσκονται οι μεγαλύτεροι και συχνά ασύδοτοι τεχνολογικοί κολοσσοί».

Αυτό τόνισε ο Γιώργος Γραμματικάκης μετά το πέρας της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η ψηφοφορία αυτή υπήρξε ένας θρίαμβος (438 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, 226 κατά, ενώ 39 απείχαν) για τους υπέρμαχους των καλλιτεχνικών δικαιωμάτων, και ένας κόλαφος για τους ψηφιακούς μεγιστάνες, όπως η Google και το YouTube, που έκαναν το παν για να ματαιώσουν αυτή την εξέλιξη.

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού ήταν εισηγητής της Ομάδας των Σοσιαλιστών για τα πνευματικά δικαιώματα στην Επιτροπή Πολιτισμού, και επί μία διετία ασχολήθηκε ενεργά με το θέμα. «Το διακύβευμα της ψηφοφορίας» υπογράμμισε «δεν αφορούσε μόνον την εξασφάλιση μιας δίκαιης αμοιβής για τους δημιουργούς.

Παράλληλα εξελίχθηκε σε μια μάχη για την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς οι ευρωβουλευτές βίωσαν μια πρωτοφανή εκστρατεία επηρεασμού και ψευδών πληροφοριών, που είχε ενορχηστρωθεί απο τις γνωστές αυτοκρατορίες του διαδικτύου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίσθηκε, τόνισε ο κ. Γραμματικάκης, είναι πολύ ισορροπημένο και παρά τις κακόβουλες διαδόσεις δεν επιβάλλει καμία υποχρέωση στους χρήστες. Τουναντίον «ενισχύει την νομική τους ασφάλεια, καθώς υποχρεώνει τις ψηφιακές πλατφόρμες να λάβουν άδειες από τους καλλιτέχνες που θα καλύπτουν όλους τους επιμέρους χρήστες».

Όπως εξήγησε, επίσης, ο ευρωβουλευτής, από την εφαρμογή της οδηγίας εξαιρούνται ρητά οι υπηρεσίες που δεν έχουν εμπορικούς σκοπούς, όπως οι διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες, αλλά και οι εκπαιδευτικές και επιστημονικές βάσεις δεδομένων. Επιπλέον λαμβάνεται μέριμνα για την αποζημίωση εκδοτών ή δημοσιογράφων, που βλέπουν τις ειδήσεις και τα κείμενά τους να πλουτίζουν το περιεχόμενο των ψηφιακών κολοσσών.

«Μια καινούργια σελίδα άνοιξε για τους δημιουργούς και τον πολιτισμό της Ευρώπης» σημείωσε εν κατακλείδι ο κ. Γραμματικάκης. «Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι -προς τιμήν της- η νέα υπουργός Πολιτισμού στην Ελλάδα εξήρε αμέσως μετά την ψηφοφορία τη σημασία της οδηγίας, πράγμα ευοίωνο και για τη σωστή εφαρμογή της.

Είμαι, λοιπόν, βέβαιος ότι το αύριο για τον κόσμο των δημιουργών και της τέχνης θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Η έκταση και το βάθος αυτής της αλλαγής εξαρτάται όμως από όλους μας, αλλά κυρίως από τη θέληση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».