Η πρέσβης της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cortina και ο πρόξενος της Κούβας Jose Oriol Marrero Martinez

Το Ηράκλειο είναι ο ενδέκατος σταθμός μιας σημαντικής φωτογραφικής έκθεσης -που ταξιδεύει στα πέρατα της γης- «με την Κούβα στην καρδιά», μέσα από την οποία αποκαλύπτεται η σύγχρονη καθημερινότητα του κόσμου της εξωτικής Καραϊβικής και τα επιτεύγματά του με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη μεγάλη πατριωτική επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο, που άλλαξε την παγκόσμια ρότα της ιστορίας.

Για τη σπουδαία αυτή έκθεση που συνδιοργανώνουν το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και η Πρεσβεία της Κούβας στη στοά Μακάσι ως τις 31 Οκτωβρίου, αλλά και για τη σημερινή πραγματικότητα στην Κούβα μιλά σήμερα στη «Π» η πρέσβης της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina.

Η πρέσβης της χώρας στην Αθήνα μιλά στην «Π» για τα κατορθώματα και τα επιτεύγματα  της εξωτικής Καραϊβικής  

Όπως η ίδια εξηγεί, μέσα από τη διαδρομή που διανύει η φωτογραφική αυτή έκθεση, δίδεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες πολίτες από όλο τον κόσμο να γνωρίσουν την Κούβα, σε μια χρονική περίοδο που συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από την επέτειο της Επανάστασης.

Αυτή η επέτειος είναι πολύ σημαντική γιατί παρά το σκληρό εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, η Κούβα παραμένει ενωμένη και αντιστέκεται, πετυχαίνοντας να απαντήσει στις σύγχρονες προκλήσεις, αναβαθμίζοντας ποιοτικά τις κοινωνικές παροχές της -που είναι δωρεάν για το λαό-, αλλά και με σπουδαία  επιτεύγματα -ειδικά στον κρίσιμο τομέα της ιατρικής-, και βέβαια με αλληλεγγύη στους λαούς που δοκιμάζονται…

Η έκθεση

Όπως η ίδια εξηγεί, η έκθεση αποτελείται από πολύ ωραίες φωτογραφίες που τράβηξε ο φακός του πρόξενου της Κούβας στην Ελλάδα, José Oriol Marrero Martínez, που αποτυπώνει διάφορα  στιγμιότυπα από «μνημεία, τοπία, θάλασσα, προσωπογραφίες, ανθρώπους που κάνουν διαφορετικές εργασίες… Επίσης υπάρχουν φωτογραφίες με ζώα, με ενδημικά λουλούδια,  φαγητό και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στην Κούβα.

Πρόκειται για ένα μίγμα πολιτισμού πατριωτικών θεμάτων και καθημερινής ζωής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φωτογραφίες δεν είναι τουριστικές, και έχουν στόχο να αποτυπώσουν το πώς είναι η αληθινή ζωή στην Κούβα. Οι φωτογραφίες δεν προέρχονται μόνο από την Αβάνα αλλά από όλες τις επαρχίες του νησιού.

Στην Κρήτη η έκθεση ξεκινά με κάποια θέματα, όπως ο τάφος του  Φιντέλ Κάστρο και τον τάφο του Χοσε Μαρτίν που είναι ο εθνικός ήρωας της  ανεξαρτησίας της Κούβας, μια σπουδαία και πολυσχιδή προσωπικότητα  καθώς ήταν ποιητής, συγγραφέας, δημοσιογράφος και αγωνιστής. Ουσιαστικά η προσέγγιση αυτή ενσαρκώνει όλη την ιστορική οπτική της Κούβας, από τους ήρωες της ανεξαρτησίας έως στους ήρωες της επανάστασης.

Η έκθεση περιλαμβάνει τα μνημεία αυτών των ηρώων, το σπίτι που γεννήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο, την πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, τα γλυπτά του Τσε Γκεβάρα και του Καμίλο Σιενφουέγκο και όλων των αρχηγών της Επανάστασης».

 

Στιγμιότυπο από την έκθεση με τον φακό του Μανόλη Νικολακάκη
Στιγμιότυπο από την έκθεση με τον φακό του Μανόλη Νικολακάκη

60 χρόνια  επαναστατική κυβέρνηση

Όπως εξηγεί η πρέσβης της Κούβας η συμπλήρωση 60 χρόνων από την Επανάσταση  είναι πολλή σημαντική. «Η Κούβα ήταν η τελευταία αποικία της Ισπανίας που απέκτησε ανεξαρτησία. Συγκεκριμένα είχαμε δύο πολέμους ανεξαρτησίας.

Το 1898, ο στρατός των ΗΠΑ μπήκε στην Κούβα, ισχυριζόμενος ότι στρέφεται εναντίον της Ισπανίας και κατέλαβε την Κούβα. Στην ουσία όμως έκλεψαν την νίκη από τα χέρια του Κουβανικού Στρατού που νικούσε τους Ισπανούς.

Αυτή η κατάληψη των Αμερικανών διατηρήθηκε ως το 1902 που ήταν η χρονιά της αποκαλούμενης ανεξαρτησίας. Μα στην πραγματικότητα η Κούβα έγινε μια νεοαποικία των ΗΠΑ. Ο έλεγχος της Κούβας από τις ΗΠΑ ήταν πλήρης και η κατάσταση των Κουβανών ήταν πολύ άσχημη με πολλή φτώχεια, αναλφαβητισμό και προβλήματα με την υγεία που δεν ήταν δωρεάν και άρα δεν ήταν για όλους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες με πολλούς τρόπους οι Κουβανοί άρχισαν να πολεμούν ξανά  ενάντια στις κυβερνήσεις που ήταν μαριονέτες των ΗΠΑ και υπήρχαν πολλές προθέσεις να αλλάξει το κατεστημένο. Το 1953 ο Φιντέλ Κάστρο και οι σύντροφοι του σηματοδοτούν το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου της Επανάστασης.

Όμως ο Φιντέλ Κάστρο συλλαμβάνεται και μπαίνει στη φυλακή, μετά από έναν χρόνο, λόγω των αντιδράσεων του λαού, αποφυλακίζεται. Ο αγώνας του Φιντελ συνεχίζεται και παρά τη στήριξη του Μπατίστα από τις ΗΠΑ, το 1959 η Επανάσταση θριαμβεύει, και πλέον συμπληρώνει 60 χρόνια.

Η απίστευτη αντοχή στο εμπάργκο

Όμως οι ΗΠΑ σε όλη αυτή τη διαδρομή δεν σταμάτησαν ποτέ να επιτίθενται στην επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας, με στόχο να την καταρρίψουν. Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησαν το εμπάργκο ενώ έκαναν και πολλές επιθέσεις στη Κούβα.

Όπως για παράδειγμα την εισβολή το 1961 στο κόλπο των Χοίρων που οι Αμερικανοί ηττήθηκαν, παρά τις προσπάθειές τους… Μέχρι και αρρώστιες έφεραν από το εξωτερικό, όπως προκύπτει και από τα επίσημα κείμενα της CIA, εκτός από την αντεπαναστατική προπαγάνδα και τα ψεύτικα νέα.

Κατέβαλλαν κάθε προσπάθεια  να δημιουργήσουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα γιατί από την αρχή της Επανάστασης συνειδητοποίησαν ότι δεν υπάρχει τρόπος να πείσουν στους πολίτες της Κούβας να μη στηρίζουν την επαναστατική Κυβέρνηση.

Έτσι επέλεξαν να επιτεθούν στη βασική πηγή της επανάστασης που είναι οι άνθρωποι, για να αισθανθούν ότι έχει αποτύχει ο Σοσιαλισμός. Το 1990 επιβλήθηκαν πάρα πολλοί νόμοι σε βάρος της Κούβας, γιατί οι ΗΠΑ θεωρούσε ότι με την πτώση της ΕΣΣΔ, η Κούβα θα κατέρρεε αλλά αυτό δε συνέβη λόγω της στάσης που κράτησε ο κουβανικός λαός που έχει συνειδητοποιήσει ότι η κουβανική Επανάσταση του ανήκει ακριβώς επειδή υπηρετεί τις πραγματικές του ανάγκες.

Αυτό το είχε εξηγήσει και ο Φιντέλ από το 1950 όταν μιλούσε για την ανάγκη να πολεμήσει ο κόσμος για να αποκτήσει μια καλύτερη ζωή με υγεία παιδεία για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Και επετεύχθη μέσα σε αυτά τα 60 χρόνια παρά τις συνθήκες του αφόρητου αποκλεισμού».

Σύμφωνα με την πρέσβειρα «αυτές τις μέρες η κυβέρνηση του Τράμπ -που είναι με διαφορά η χειρότερη- παίρνει πάρα πολλά μέτρα για να επιτεθεί στο βασικό εισόδημα της Κούβας, όπως για παράδειγμα τον τουρισμό και το εμπόριο με νόμους που τιμωρούν τα τρίτα μέρη που συνεργάζονται με την Κούβα.

Αυτό είναι μια πράξη που παραβιάζει τους διεθνείς νόμους, έχει καταγγελθεί στον ΟΗΕ και υπάρχει και καταδικαστικό ψήφισμα της ΕΕ».

Αυτό που κρατά την κουβανική επανάσταση ζωντανή, όπως εξηγεί η πρέσβειρα  είναι ότι το αποτέλεσμα της ιστορίας,  δεν ήταν κάτι ξενόφερτο ήταν συνέχεια του αγώνα του κουβανικού λαού, από το Χοσέ Μαρτίν μέχρι το Φιντέλ Κάστρο, που ενσαρκώνει την ενότητα του λαού στον αγώνα για μια κοινωνία με δικαιοσύνη, με δωρεάν παιδία, δωρεάν υγεία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Ένα από τα βασικά στοιχεία επίσης της Κούβας είναι οι φίλοι που έχει σε όλο τον κόσμο,  χάρη στους οποίους κατάφερε να επιβιώσει να αντιμετωπίσει τις απειλές να αντιστέκεται.

Αυτή η έκθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ακριβώς αυτό το σκοπό να έρθει σε επαφή ο κόσμος με την ιστορία της Κούβας.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι σημαντική η βοήθεια του Μανόλη Βρυθιά που συνέβαλλε στη διοργάνωση της έκθεσης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς του νησιού.

Το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος

Η πρέσβειρα της Κούβας περιγράφει τη διαδικασία που πρόσφατα ακολουθήθηκε για την αλλαγή του Συντάγματος που είναι προϊόν μιας ανοιχτής διαπραγμάτευσης με το λαό από την αρχή μέχρι την τελική ψήφιση του, τονίζοντας με νόημα ότι η υποστήριξη του κόσμου είναι το κλειδί για να αντιμετωπιστεί η εχθρότητα των ΗΠΑ.

Ειδικότερα όπως εξηγεί, «το Σύνταγμα που αναθεωρήθηκε, συζητήθηκε για έξι μήνες με το λαό. Στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία… Όλες οι απόψεις συλλέχθηκαν και μεγάλο μέρος τους εντάχθηκε στην τροποποίηση του Συντάγματος που άλλαξε σε ποσοστό 62%.

Μάλιστα όπως εξηγεί, το Φλεβάρη έγινε το δημοψήφισμα αλλά το τελικό κείμενο είχε διανεμηθεί δύο μήνες πριν. Αυτό είναι ένα παράδειγμα της συμμετοχής της κοινωνίας στη χάραξη της πολιτικής του τόπου. Το σύνταγμα δεν συζητήθηκε μόνο μέσα στη Βουλή, αλλά από όλους, ακόμα και από τους Κουβανούς που ζουν στο εξωτερικό».

 

Τα επιτεύγματα στον τομέα της υγείας

Για τα κορυφαία επιτεύγματα στο σύστημα υγείας, το οποίο είναι δωρεάν για όλους, η πρέσβειρα σημειώνει: «έχουμε ένα σύστημα υγείας που ανήκει στο κράτος.

Διαθέτει εξαιρετικούς οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι πηγαίνουν στις γειτονιές και κάνουν προληπτική ιατρική. Υπάρχουν πολύ καλές κλινικές και νοσοκομεία. Κάθε χρόνο 20.000 γιατροί αποφοιτούν και προσφέρουν τη βοήθεια τους όχι μόνο στην Κούβα, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη όπου η ανθρωπότητα το χρειάζεται όταν εκδηλώνονται σεισμοί, ακραία φαινόμενα, ή αρρώστιες.

Επίσης έχουμε μια διεθνή σχολή ιατρικής που έχει φοιτητές από όλο τον κόσμο. Η επιστημονική Ιατρική έρευνα έχει φτάσει σε κορυφαία επίπεδα παγκοσμίως γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι από όλα τα μέρη του πλανήτη να καταφεύγουν στην Κούβα για να θεραπευτούν. Καταγράφονται τεράστιες ιατρικές επιτυχίες σε αρρώστιες όπως ο καρκίνος, η μηνιγγίτιδα και η ηπατίτιδα.

Επίσης στην προστασία από το νδιαβήτη, όπου η συνήθης πρακτική που ακολουθείται όταν φτάσει σε προχωρημένα στάδια να γίνεται ακρωτηριασμός, στην Κούβα μέσα από μια συγκεκριμένη θεραπεία που ακολουθείται γίνεται ανάπλαση κυττάρων και αποτρέπεται η διαδικασία απώλειας μελών του σώματος. Αντίστοιχα η παιδεία είναι δωρεάν σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις βαθμίδες και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία της Επανάστασης».