«Η ιστορία μας, η μνήμη μας είναι το μόνο μας προικιό, το μόνο εφόδιο και εργαλείο που έχουμε για να παράξουμε μέλλον. Παλίμψηστο πολιτισμών είναι ο Ναός αυτός ο οποίος, ναι μεν δεν είναι ναός, είναι όμως ένας χώρος στον οποίο θέλω να καλούμαστε να ξαναμπούμε σεβαστικά μέσα του.
Να τον σεβαστούμε σαν Μνημείο, σαν Ιστορία και κυρίως σαν την πρόθεση των ανθρώπων που μπαίνουν εκεί για να έχουν μια επικοινωνία με το υψηλό και το κύριο. Με αυτή την αρχή και την επιθυμία θέλησα να στήσουμε αυτή την έκθεση».
Αυτό τόνισε ο σημαντικός ζωγράφος, Χρήστος Μποκόρος για την έκθεση έργων του «Πέρασμα στο Φως» ,η οποία από χθες και έως τις 31 Μαΐου, φιλοξενείται στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Χρήστος Μποκόρος παρουσιάζει στο Ηράκλειο ένα ζωγραφικό αφήγημα ειδικά σχεδιασμένο για την Κρήτη. Παλιότερα αντιπροσωπευτικά έργα του δημιουργού καθώς και νεότερα, που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ, συλλειτουργούν ως ένα ενιαίο σύνολο, σε διάλογο με τον θρησκευτικό χαρακτήρα της Ενετικής Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.
Για την σπουδαία έκθεση μίλησαν ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ο δημιουργός των έργων, Χρήστος Μποκόρος, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη, ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Μυλωνάς, η σχεδιάστρια φωτισμού της έκθεσης, Ελευθερία Ντεκώ, και ο συλλέκτης έργων Τέχνης και νομικός, Σωτήρης Φέλιος.
Ο Χρήστος Μποκόρος ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ηρακλείου, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και την διευθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης, τον Γιώργο Μυλωνά που επιμελήθηκε με φροντίδα την έκθεση, την Ελευθερία Ντεκώ που με τη φωτιστική ευφυΐα που έχει, μπόρεσε να δώσει υπόσταση στο περιβάλλον και στην πρόθεση των ίδιων των έργων καθώς και όλους τους εργαζόμενους και συνεργάτες του Δήμου που εργάστηκαν για την ανασκευή της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.
«Το 2025 θα είναι ένα έτος-καμπή»
«Η παρουσία του Χρήστου Μποκόρου τιμά την πόλη μας», δήλωσε ο Αλέξης Καλοκαιρινός και αναφέρθηκε στο διάλογο των έργων του ζωγράφου με το χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου: «Αυτή η έκθεση του Χρήστου Μποκόρου είναι και μια δοκιμή της τέχνης του μέσα σε αυτό τον πολύ ιδιαίτερο χώρο όπου συναντιούνται χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να συνεργήσουν.
Είναι το φως της Βασιλικής και το φως των έργων, είναι αυτή η συμπλήρωση του φωτός από το σκοτάδι, η εγγραφή του φωτός μέσα στο σκοτάδι όπως πάρα πολύ όμορφα το έχει πει ο Χρήστος Μποκόρος, συμπληρώνοντας τον πρόλογό του σε αυτό τον παρά πολύ όμορφο και πολύ καλά επιμελημένο κατάλογο της έκθεσης».
Αναφερόμενος στην πολιτιστική πολιτική της Δημοτικής Αρχής, ο Αλέξης Καλοκαιρινός σημείωσε ότι το 2025 θα είναι ένα έτος-καμπή που θα σηματοδοτήσει και όσα θα γίνουν και θα γίνονται σε μια συστηματική βάση σε βάθος χρόνου στα επόμενα έτη.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη εξέφρασε την χαρά της για την πραγματοποίηση της έκθεσης και σχολίασε ότι θα συγκινήσει το κοινό: «Ευχαριστούμε πολύ τον δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό. Είναι μια έκθεση η οποία θα εντυπωσιάσει το κοινό, θα συγκινήσει και θα δημιουργήσει βαθιά συναισθήματα.
Ευχαριστώ πολύ το Χρήστο Μποκόρο, ο οποίος εδώ και πολλές ημέρες είναι στη Βασιλική ακούραστος μαζί με τον επιμελητή της έκθεσης, Γιώργο Μυλωνά, και με όλους τους συνεργάτες και δουλεύουν για αυτή την έκθεση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε την Ελευθερία Ντεκώ, είναι μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα με το φωτισμό της Ελευθερίας.
Προσπαθούμε όλοι στο Δήμο Ηρακλείου να προσφέρουμε υψηλής αισθητικής εικαστικά γεγονότα και νομίζω ότι αυτή η έκθεση θα καταγραφεί ως ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της πόλης μας. Ευχαριστώ πολύ και τους χορηγούς μας που υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας και βέβαια όλους τους εργαζόμενους στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού και την Δημοτική Πινακοθήκη και ιδιαίτερα την Μαριάννα Γιαλύτη. Είμαι βέβαιη ότι οι Δημότες και οι επισκέπτες της πόλης θα χαρούν αυτή την έκθεση».
«Στο χώρο της Βασιλικής δεν θα δείτε ούτε βίντεο, ούτε φορτωμένα πράγματα. Θα δείτε τα έργα του Χρήστου Μποκόρου σαν εικονίσματα φωτισμένα μέσα σε ένα χώρο μυσταγωγικό, όπως ξέρει η Ελευθερία Ντεκώ να δίνει», δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Μυλωνάς.
«Χρειάζεσαι σιωπή για να ακούσεις το φως»
Η Ελευθερία Ντεκώ με τη σειρά της, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλους και μίλησε για τον σχεδιασμό του φωτισμού της έκθεσης: «Είναι η μεγαλύτερη τιμή, χαρά και πρόκληση για ένα σχεδιαστή φωτισμού να φωτίσει τα έργα του Χρήστου Μποκόρου που εκπέμπουν, αποτυπώνουν, αναδύουν, τραγουδούν το φως με ένα υπέροχο, μαγικό, ποιητικό, μεταφυσικό τρόπο. Και μάλιστα σε ένα σύνολο έργων που έχει τίτλο: «Πέρασμα στο φως».
Το να εκτίθενται αυτά τα έργα σε αυτό τον συγκλονιστικό χώρο με την ιστορία και τα χαρακτηριστικά της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου φέρνει και ένα δέος και μια πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη. Το φως στα έργα του Μποκόρου είναι πολύ εύθραυστο. Χρειάζεσαι σιωπή για να ακούσεις το φως και να δεις αυτό που σου λέει, γιατί τα έργα μέσα από το φως τους δίνουν παρά πολλά μηνύματα που χρειάζονται μια εσωτερική σιωπή για να το αντιληφθεί κανείς.
Είναι έργα αυτόφωτα. θελήσαμε να δημιουργήσουμε σκοτάδι, ούτως ώστε το φως να μιλήσει στον καθένα ανάλογα με τα ώτα που έχει ο καθένας να ακούσει».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο συλλέκτης έργων Τέχνης και νομικός, Σωτήρης Φέλιος, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη για να δει την έκθεση του Χρήστου Μποκόρου δήλωσε, απευθυνόμενος προς όλους, ότι: «Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη από την Πορτογαλία μέχρι τα Ουράλια, δεν υπάρχει άλλη τέτοια έκθεση».