Ανοικτό μάθημα με προσκεκλημένη την Τουρκάλα συγγραφέα Γιασεμίν Οζέκ, συγγραφέα του μυθιστορήματος «Δέσποινα, μάτια μου», θα γίνει σήμερα Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023, στις 11.30, στην Αίθουσα 3 των Διδακτηρίων της Φιλοσοφικής Σχολής, στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγγέλας Καστρινάκη «Οι πρόσφυγες στη λογοτεχνία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή».
Η Γιασεμίν Οζέκ, εγγονή ανταλλαγέντων, γεννήθηκε το 1980 στην Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε το 2000 από το Tμήμα Ραδιoφώνου – Τηλεόρασης και Κινηματογράφου του Akademi Istanbul. Επί τέσσερα χρόνια εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρείες. Έγραψε επίσης το σενάριο διαφόρων τηλεοπτικών σειρών. Το 2011 είχε τον συντονισμό παραγωγής του ντοκιμαντέρ Αναμονή (Beklemek), που έλαβε το Βραβείο Ντοκιμαντέρ της τουρκικής ραδιοτηλεόρασης και τα γυρίσματα του οποίου πραγματοποιήθηκαν στο Ερτζίς μετά τον σεισμό του Βαν.
Το 2014 έγραψε το πρώτο μυθιστόρημά της, το Δέσποινα, μάτια μου (πρώτη έκδοση 2017, Εκδόσεις Πατάκη, 2022). Ακολούθησε το μυθιστόρημα Η Αγγελική και ο Μεχμέτ (2020). Την ίδια χρονιά επιμελήθηκε το βιβλίο του Dr. Μπουρκάι Ανταλί, Imbikten Kadehe Distile Ickiler (Ποτά από το αποστακτήριο στο ποτήρι). Ζει στην Κωνσταντινούπολη και επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα.
Instagram: yasemaki
e-mail:[email protected]
Την εκδήλωση οργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας και η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Παρουσίαση του βιβλίου
Η παρουσίαση του βιβλίου “Δέσποινα, μάτια μου” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, θα γίνει την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, στις 7.00 μ. μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Την εκδήλωση οργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων και οι εκδόσεις Πατάκη.
Η Yasemin Özek θα είναι παρούσα στην εκδήλωση στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει η Μαρίνα Αρετάκη, μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ενώ η Μικρασιατική Εκστρατεία εξελίσσεται, ο επτάχρονος Εμίν Αλί ζει υπέροχα παιδικά χρόνια σε ένα παραθαλάσσιο χωριό ενός ελληνικού νησιού απέναντι από τα τουρκικά παράλια. Μουσουλμάνος, παιδί μεικτής οικογένειας, με Ελληνίδα μητέρα και Τούρκο πατέρα, νιώθει για πρώτη φορά το σκίρτημα της αγάπης για την Ελληνίδα γειτονοπούλα του, τη Δέσποινα.
Η ζωή του θα ανατραπεί ξαφνικά με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά την καταστροφή του 1922. Ο Εμίν Αλί θα ξεκινήσει μια καινούρια ζωή με την οικογένειά του στο Αϊβαλί, όπου φτάνουν ξένοι ανάμεσα σε ξένους, χωρίς ποτέ να ξεχνά την Ελλάδα και τη Δέσποινα. Η μητέρα του Ελευθερία, αν και χριστιανή, για να μην κινδυνεύσει να χάσει την οικογένειά της, φορά παντού τη μαντίλα, ενώ ταυτόχρονα δίνει τον δικό της αγώνα για να κερδίσει την ελευθερία της, δίνοντας έτσι και υπόσταση στο όνομά της. Ο πατέρας του, Χουσνού, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει την οικογένειά του ενωμένη, με τη θλίψη και τη νοσταλγία χαραγμένες όμως στα βάθη της ψυχής του.
Το Δέσποινα, μάτια μου είναι ένα μυθιστόρημα για μια τραυματική ιστορική στιγμή, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, που βιώνει όλες τις πτυχές της ανταλλαγής, του ξεριζωμού, του αβάσταχτου αποχωρισμού: αγάπη, φόβο, μίσος, λαχτάρα, προβλήματα ταυτότητας.