7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

Την εποχή του Μίνωα και του Ερωτόκριτου αναβίωσε το 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας που έγινε χθες στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, στις Γούρνες, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Χιλιάδες επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από τα αρώματα και τις σπάνιες γεύσεις των κρητικών παραδοσιακών φαγητών που μαγείρευαν επί τόπου δεκάδες μέλη, γυναίκες και άντρες, από 58 πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης. Για τη βοήθεια και προφορά της στο φεστιβάλ βραβεύτηκε η γνωστή-έγκριτη chef Ντίνα Νικολάου.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης βράβευσε  τη chef κ. Ντίνα Νικολάου

Πολλές ήταν οι παλιές συνταγές που αναβίωσαν στον χώρο του φεστιβάλ για την παρασκευή μινωικών φαγητών αλλά και άλλων γεύσεων της κρητικής παραδοσιακής κουζίνας. Το καθιερωμένο πια αντάμωμα των Πολιτιστικών Συλλόγων, όπως ανέφεραν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και η πρόεδρος του φεστιβάλ, Λένα Ηγουμενάκη, έχει ως στόχο να παραδοθεί στην επόμενη γενιά ο γνήσιος γαστρονομικός πλούτος της Κρήτης.

Στην προσπάθεια δε αυτή συστρατεύονται όλο και περισσότεροι σύλλογοι και φορείς αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό. Ειδικά για φέτος, “Έτος Ερωτόκριτου”, υπήρξε αφιέρωμα στην ιστορία και στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου στήθηκε ένα γεμάτο μεγάλο τραπέζι με τα υλικά και τα πιάτα του 17ου αιώνα, αναβιώνοντας τη γαστρονομία της εποχής.

Χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες του φεστιβάλ
Χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες του φεστιβάλ

Κάθε σύλλογος  παρουσίασε με αγάπη και μεράκι την αυθεντική διατροφική και κοινωνική παράδοση του τόπου από όλες τις περιοχές της Κρήτης, ενώ όλοι οι επισκέπτες γεύτηκαν τα νόστιμα εδέσματα. Επίσης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μουσικά ακούσματα από τον  Νεκτάριο Σαμόλη και το συγκρότημά του καθώς και παραδοσιακούς κρητικούς χορούς από τον Λαογραφικό Όμιλο ‘’Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης’’ και το νηπιαγωγείο “Τα μελισσάκια μας“.

Παράλληλα στον χώρο της  εκδήλωσης υπήρχε μια χαρούμενη «ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΤΣΑ» που φιλοξένησε  τους μικρούς επισκέπτες, όπου με την καθοδήγηση παιδαγωγών αλλά και γιαγιάδων, από διάφορους συλλόγους, έφτιαξαν παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης. Παράλληλα, στο «ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΑΓΑΠΗΣ» προσφέραν καλούδια οι Σύλλογοι και φίλοι του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ έγινε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
Το φεστιβάλ έγινε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Υπήρχε και ο «Οδηγός Μαγειρικής» που εκδόθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και περιέχει το σύνολο των συνταγών που παρουσιάστηκαν στα πέντε πρώτα φεστιβάλ, συνοδευόμενες  από πλούσιο και ανεκτίμητο ιστορικό και λαογραφικό υλικό, που εμπιστεύθηκαν στο φεστιβάλ 77 πολιτιστικοί σύλλογοι  και φορείς από όλη την Κρήτη. Τα έσοδα από τις πωλήσεις  θα διατεθούν για την αγορά εξοπλισμού  της Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων του ΠΑΓΝΗ.