Η έκθεση με τίτλο “Εύα: η αιώνια γυναίκα” που φιλοξενείται στην «Παλιά Ηλεκτρική» στις Αρχάνες
Η έκθεση φιλοξενείται στην «Παλιά Ηλεκτρική» στις Αρχάνες

Ιδιαίτερη απήχηση έχει στο κοινό η μοναδική έκθεση χαρακτικής με τίτλο “Εύα: η αιώνια γυναίκα” που φιλοξενείται στις Αρχάνες στο ιστορικό κτήριο της «Παλιάς Ηλεκτρικής», η οποία έχει ανακατασκευαστεί σε χώρο πολιτισμού και άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες της στον κόσμο.

Η διοργάνωση της έκθεσης γίνεται στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συμποσίου για τα Βιβλιόσημα και πρόκειται για έκθεση ενός μέρους από τα πολλά έργα της ιδιωτικής συλλογής του ζεύγους Χρήστου και Εύας Γιαννάκου, οι οποίοι είναι κάτοχοι σπουδαίας συλλογής από τις μεγαλύτερες σε έργα χαρακτικής και βιβλιόσημα στην Ευρώπη, με έργα καλλιτεχνών απ όλο τον κόσμο.

Συνδιοργανωτές της έκθεσης είναι η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Αρχανών- Αστερουσίων σε συνεργασία με τον χώρο πολιτισμού «ΧΟΤΑRIS» και τα εγκαίνιά της έγιναν με επιτυχία παρουσία αρχών, φορέων, ανθρώπων του πολιτισμού, των τεχνών, εκπροσώπων του οργανισμού βιβλιοθηκών από διάφορες χώρες και πλήθος πολιτών, που όλοι θαύμασαν τα 100 και πλέον εκτιθέμενα έργα ενώ παράλληλα χειροκρότησαν θερμά τους καλλιτέχνες για τα καλλιτεχνικά δρώμενα που παρουσίασαν με επιτυχία.

Για την σημασία της έκθεσης που ήρθε στην Κρήτη και ταξιδεύει σε πολλές χώρες, αλλά και τις δυνατότητες του νέου κτηρίου μετά την μετατροπή της “Παλιάς Ηλεκτρικής” σε χώρο πολιτισμού, μίλησαν στην διάρκεια των εγκαινίων ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην συνεργασία Περιφέρειας-Δήμου και καλωσόρισαν τους παριστάμενους ξένους και Έλληνες εκπροσώπους της τέχνης, του πολιτισμού, τους ιδιοκτήτες της συλλογής έργων και όλους τους παρευρισκόμενους θεσμικούς εκπροσώπους, και τους πολίτες που κατέκλυσαν τον χώρο.

Επίσης για την παρουσία της έκθεσης και την άψογη διοργάνωσή της ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, αλλά και οι παριστάμενοι θεσμικοί εκπρόσωποι, ο βουλευτής Σωκράτης Βαρδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού, Κώστας Φασουλάκης, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στους συνδιοργανωτές, στον ιδιοκτήτη της συλλογής Χρήστο Γιαννάκο, στην Μαριλένα Μηλαθιανάκη, συντονίστρια-υπεύθυνη του χώρου της “Παλιάς Ηλεκτρικής”, στους καλλιτέχνες.

Οι κ.κ. Κοκοσάλης, Γιαννάκος και Αρναουτάκης
Οι κ.κ. Κοκοσάλης, Γιαννάκος και Αρναουτάκης

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Χρήστος Γιαννάκος ενώ  για την πολυσήμαντη έκθεση-συλλογή χαρακτικών έργων και την συνδιοργάνωση μίλησαν στην εκδήλωση των εγκαινίων ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Βιβλιοσήμων Oli Ylonen, ο πρόεδρος του Οργανισμού Βιβλιοσήμων του Βελγίου Jack Van Peer, ο πρόεδρος του Οργανισμού Βιβλιοσήμων της Σαγκάης, Wang Rong και η αρχαιολόγος, προωθήτρια προγραμμάτων των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών  Σπουδών, Φλώρα Καραγιάννη. Την εκδήλωση πλαισίωσαν καλλιτεχνικά το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων σε σκηνοθεσία του Πέτρου Μαυροματίδη.

Χόρεψαν: Δήμητρα Δασκαλάκη, Ρενή Παπαδάκη Πλουμίδου, Νίκος Δαλαμάγκας. Στο τσέλο: Μάνος Σγουρίδης. Όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες χειροκροτηθήκαν θερμά ενώ παράλληλα ήταν επιτυχής και άψογος ο συντονισμός και η οργάνωση των εγκαινίων, της έκθεσης, από την Μαριλένα Μηλαθιανάκη, υπεύθυνης λειτουργίας της «Παλιάς Ηλεκτρικής».

Ο χώρος θα είναι ανοιχτός μέχρι 30 Σεπτεμβρίου κάθε Τετάρτη και Κυριακή 6 το απόγευμα με 9 το βράδυ με δωρεάν είσοδο στους πολίτες που μπορούν να θαυμάσουν 100 και πλέον εντυπωσιακά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Ταξιδεύει στον κόσμο…

Σύμφωνα με τους συνδιοργανωτές ο ΧΟΤΑRIS είναι ένας χώρος πολιτισμού στον οποίον εκτίθενται έργα σύγχρονης χαρακτικής από όλο τον κόσμο. Η συλλογή, η οποία θεωρείται από τις σημαντικότερες της Ευρώπης, ανήκει στην οικογένεια της Εύας και Χρήστου Γιαννάκου και στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1870.

Τα βιβλιόσημα (Ex–Libris) αποτελούν ένα ιδιαίτερο είδος της χαρακτικής γνωστό στην Ευρώπη εδώ και 500 χρόνια αλλά σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα. Η ιστορία τους είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του βιβλίου και η εμφάνισή τους συμπίπτει με την εμφάνιση της τυπογραφίας.

Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία συμπυκνώνονται έργα που παρουσιάστηκαν μέσα από τέσσερις εκθέσεις του «Xotaris Art Forum» σε όλο τον κόσμο τα τελευταία δέκα χρόνια, στην Κίνα, την Αργεντινή, την Ινδία, την Ευρώπη. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα μοναδικής ομορφιάς που πρώτη φορά βγαίνουν έξω από τον χώρο πολιτισμού «Xotaris». Χαρακτικά, επιζωγραφισμένα και επιχρωματισμένα, σχέδια, χειροποίητα βιβλία, παλαίτυπα. Ακόμη μήτρες χαρακτικής, ινδικές μινιατούρες, μικρογραφίες από την Ασία. Βιβλιόσημα σύγχρονων καλλιτεχνών, γκραβούρες. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην Εύα, την αιώνια γυναίκα, με τη σκέψη μέσα από τον συμβολισμό της Εύας ως πρώτης γυναίκας που υπήρξε στην γη, να παρουσιαστούν έργα για την πρώτη γυναίκα φυσικά, αλλά και για γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στον κόσμο με την ιστορία τους και για το πώς ο κάθε καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από την ιστορία ή τον μύθο της κάθε αυτής γυναίκας.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα την άνοιξη του 2017 στον ιδιωτικό εκθεσιακό χώρο «TECHNOHOROS» δίπλα στο μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα. Κατόπιν ταξίδεψε στο Ιταλικό Μορφωτικό ‘Ιδρυμα στην Πράγα της Τσεχίας, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Veliko Tărnovo της Βουλγαρίας. Θα συνεχίσει στο Μουσείο Βιβλιοσήμων στο Changzhou της Σαγκάης στην Κίνα και στο Μουσείο Βιβλιοσήμων στο St Niklaas στο Βέλγιο.