Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα “Η αξία της ελιάς και του ελαιολάδου: Προκλήσεις και Ευκαιρίες”, στο πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς.
Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους η δημοτική αρχή, οι αντιδήμαρχοι Φαιστού, κ. Αρμουτάκη Βασιλεία, κ. Κωνσταντουλάκης Αντώνης, κ. Ιπποκράτης Σκαντζάκης και ο κ. Γιώργος Ζαχαριουδάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι οργανισμών και φορέων καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών.
Η συζήτηση περιστράφηκε αρκετή ώρα γύρω από την ποιότητα του ελαιολάδου και πώς μπορεί να επιτευχθεί στο χωράφι, στο ελαιουργείο και στην τυποποίηση, θεματική την οποία ανέπτυξε ο χημικός, κύριος Μανώλης Μιχελινάκης, καθώς επίσης και την οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου και πώς αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και προώθησης του ποιοτικού ελαιολάδου.
Ο καθηγητής κ. Παπαηλιάκης Μιχάλης μίλησε σχετικά με την ορθολογική αντιμετώπιση του δάκου, θεματική την οποία ανέλυσε εξαιρετικά, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Τζεδάκης Σταύρος, αναφέρθηκε στη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα που έχει το ελαιόλαδο στο νησί μας και ανέλυσε πολιτικές που έχει ήδη δρομολογήσει η Περιφέρεια Κρήτης για τη διασύνδεση του ελαιόλαδου με τον τουρισμό.
Η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα κ. Χουδετσανακη Ειρήνη, αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό μέσα από το πρόγραμμα “Κρήτη/Kriti” που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς επίσης και για την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων στα ελαιουργεία της Κρήτης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.
Επεσήμανε δράσεις και πρωτοβουλίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Περιφέρεια προσπαθώντας να διασφαλίσει την ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και το branding Κρήτη/kriti, υλοποιώντας το πρόγραμμα προώθησης των κρητικών προϊόντων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.
Ο κύριος Καρπαδάκης Μανώλης, αντιπρόεδρος του συνδέσμου εξαγωγέων Κρήτης, εμπειρογνώμονας και δοκιμαστής ελαιολάδου, ανέπτυξε τη θεματική “προκλήσεις και ευκαιρίες στην αλυσίδα αξίας και τις εξαγωγές ελαιολάδου”, απαντώντας μάλιστα και σε πολλές ερωτήσεις που έγειρε το κοινό.
Η ελαιοπαραγωγική ομάδα “Φαμελιά Αστερουσίων”, ολοκλήρωσε τον κύκλο των ομιλιών και παρουσιάσεων, αποτελώντας ένα παράδειγμα προς μίμηση, συνέπειας κι αφοσίωσης στην παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, αποσπώντας εκατοντάδες βραβεία παγκοσμίως.
Η πετυχημένη αυτή η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία εξαιρετική γευσιγνωσία ελαιολάδου πού παρουσίασε ο κύριος Καρπαδάκης, παραδίδοντας κανονικό μάθημα γευσιγνωσίας, σε συνεργασία με το οργανοληπτικό εργαστήριο της κυρίας Γερμανάκη Ελευθερίας από το Ρέθυμνο. Το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει αρκετά δείγματα ελαιολάδου και να αντιληφθεί και να ξεχωρίσει τα αρνητικά και τα θετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που είναι εκείνα που προσδίδουν την ποιότητα στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Η εσπερίδα έκλεισε με μεγάλη συμμετοχή δημιουργώντας το πρόπλασμα για να γίνουν ακόμα περισσότερες τέτοιες εκδηλώσεις με στόχο τη σωστή ενημέρωση και την εκπαίδευση του αγροτικού κόσμου, των παραγωγών των καταναλωτών ελαιολάδου.
Ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης δήλωσε: «Η επιτυχία αυτής της εκδήλωσης αποδεικνύει το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου για την ελαιοκομία και την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που αποτελεί και τη βαριά βιομηχανία του τόπου μας».
Την εσπερίδα επιμελήθηκε και συντόνισε η διεθνολόγος- επικοινωνιολόγος του Δήμου Φαιστού κ. Εβελίνα Φραγκιαδάκη.