Συνολικά 62 έργα του Πικάσο, όπως λιθογραφίες, χαρακτικά, κεραμικά κ.ά., θα περιλαμβάνει η έκθεση «Ο Πικάσο στην Κρήτη: η χαρά της ζωής», που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας, από τις 5 Ιουλίου.
Η έκθεση αποτελεί πρωτοβουλία του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη, διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
Επιτυγχάνεται, όμως, χάρις στη συνεργασία με την Παλόμα Πικάσο, διάσημη σχεδιάστρια και διαχειρίστρια του Ιδρύματος Πικάσο στο Παρίσι, φίλη της Αρχαίας Ελεύθερνας και του μουσείου της, που έχει επισκεφθεί αρκετές φορές, αλλά κυρίως προσωπική φίλη του κ. Σταμπολίδη.
Η Παλόμα Πικάσο είναι φίλη του Μουσείου και προσωπική του Ν. Σταμπολίδη
Όπως άλλωστε είπε ο καθηγητής και γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νικόλαος Σταμπολίδης, η Παλόμα Πικάσο, σημερινή διευθύντρια του Ιδρύματος που φέρει το όνομα του πατέρα της, βεβαιώνει πως ο μέγας ζωγράφος θα εύρισκε πως το έργο του θα ταίριαζε στην Ελεύθερνα: σε ένα βουκολικό τοπίο, στη σκιά του Ψηλορείτη.
Θα παρουσιαστούν μαζί με τα 62 σύγχρονα έργα του καλλιτέχνη και 24 αρχαία έργα του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας, κοινά εικονογραφικά στοιχεία και θέματα.
Τα έργα, τα οποία της ανήκουν, αποτυπώνουν το υποφωτισμένο ενδιαφέρον του Ισπανού καλλιτέχνη για τα έργα και τους μύθους της αρχαιότητας και ιδιαίτερα της Κρήτης, και θα παρουσιαστούν χωρισμένα σε ενότητες με θέματα:
1) Μινώταυρος (Εισαγωγή)
2) Απεικονίσεις ζώων (πτηνών, κριών, ταύρων)
3) Πάνας – ζώα
4) Λυσιστράτη
5) Αποκάλυψη
6) Χορός
7) Κλωντ
8) Σχέδια με ταύρο, πιάτα με Φαύνους, πιάτα με ταύρο/Μινώταυρο, πλακίδια και έργα με Φαύνους, Πάνες και θέματα της χαράς της ζωής.
Κοινό νήμα τους είναι το ζωικό στοιχείο, το στοιχείο της φύσης και η «χαρά της ζωής», ενώ θα υπάρχουν και έργα αφιερωμένα στον προσφάτως εκλιπόντα γιο του ζωγράφου, Κλοντ Πικάσο, που είχε αγαπήσει την Ελλάδα και οι στάχτες του σκορπίστηκαν στο Αιγαίο.
Οι δημιουργίες του Πικάσο θα συνομιλούν με έργα της αρχαιότητας από το Μουσείο Ελεύθερνας, φανερώνοντας κοινά θέματα
Για τις ανάγκες της έκθεσης, οι διοργανωτές ζήτησαν επίσης την προσωρινή εισαγωγή και δανεισμό ενός αρχαίου έργου από τα Μουσεία Βατικανού. Πρόκειται για μία προτομή Μινώταυρου, του 1ου αιώνα, η οποία προέρχεται από τη βίλα του Δομιτιανού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα χαρακτικό με τίτλο «Τυφλός Μινώταυρος που οδηγείται από μικρό κορίτσι», το οποίο σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη ενδέχεται να παραπέμπει στην Παλόμα Πικάσο ή στην Αριάδνη.
Η έκθεση στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας θα διαρκέσει ως τις 20 Οκτωβρίου.