Αξίας 1 εκατ. δολαρίων συν είναι η μινωική λάρνακα που κατείχε ο Michael Steinhardt, ο δισεκατομμυριούχος που επέστρεψε κλεμμένα τεχνουργήματα αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει σε δημοσιευμα του το Live Science. Μάλιστα προχθέ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρέτισε την αίσια έκβαση της πολύχρονης υπόθεσης, που διερευνήθηκε από το Γραφείο της Εισαγγελίας του Manhattan στη Νέα Υόρκη και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απόδοση 47 αρχαίων αντικειμένων στην Ελλάδα.
Η εισαγγελία του Manhattan είχε βρει στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο 81χρονος ιδρυτής κολοσσού που διαχειρίζεται αμοιβαία κεφάλαια, είχε στην κατοχή του κειμήλια παντός είδους. Στη συλλογή του υπήρχαν 180 αντικείμενα από 11 χώρες, που έφτασαν στα χέρια του μέσω 12 εγκληματικών δικτύων λαθρεμπορίου. Mεταξύ τους ήταν και η Ελλάδα. Ό,τι είχε στη συλλογή του ο Steinhardt, δεν είχε επαληθεύσιμη προέλευση.
Στην κατοχή του (μεταξύ πολλών άλλων) είχε και τη διακοσμημένη σαρκοφαγο για ανθρώπινα λείψανα από την Κρήτη. Η λάρνακα που χρονολογείται μεταξύ του 1400 και του 1200 προ Χριστού. Μάλιστα οι εισαγγελείς είπαν ότι αγοράστηκε από γνωστό έμπορο αρχαιοτήτων.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν συγκαταλέγονται μια αττική λήκυθος του 5ου αι. π.Χ., που απεικονίζει μια σκηνή κηδείας, καθώς και δυο πρόσωπα – μια γυναίκα και έναν νέο- αξίας τουλάχιστον 380.000 δολαρίων, πρωτο-κορινθιακά αγγεία του 7ου αι. π.Χ., που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια, αξίας περίπου 250.000 δολαρίων, ένα γλυπτό με το κεφάλι ενός κριαριού από τον 6ο αι. π.Χ., καθώς και μια αττική αρύβαλλος (μυροδοχείο) από τον πρώιμο 5ο αι. π.Χ.
Επίσης κατείχε τρεις πέτρινες μάσκες θανάτου (τις φορούσαν οι καταδικασμένοι σε θάνατο, στο Ισραήλ, το 6000 πΧ), τοιχογραφία από αρχαία ρωμαϊκή βίλα -απεικονίζει τον Ηρακλή να είναι βρέφος και να στραγγαλίζει το φίδι που έστειλε η Ήρα για να τον σκοτώσει, με την αξία του να φτάνει στο 1.000.000 δολάρια. “Επέδειξε μια όρεξη αρπαχτικού για αντικείμενα που ήταν προϊόν λεηλασίας, χωρίς να ανησυχεί για τη νομικότητα των πράξεων του ή το νόμιμο δικαίωμα αγοράς και πώλησης των τεχνουργημάτων. Πόσο μάλλον της πολιτιστικής ζημιάς που προκάλεσε, σε όλον τον κόσμο” δήλωσε ο Εισαγγελέας του Manhattan, Cyrus Vance, Jr για τον Steinhardt.Για να οδηγηθούν στην απαγγελία κατηγοριών οι αρχές, συνεργάζονταν με την αστυνομία του Ιράκ, της Συρίας, της Αιγύπτου, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, της Βουλγαρίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, από το 2017.
Έως το 2010 ο Steinhardt δεν είχε κινήσει την παραμικρή υποψία. Τότε απέκτησε ένα μαρμάρινο κεφάλι ταύρου, ηλικίας 2.300 χρόνων από τον Λίβανο που πιστεύεται πως είχε κλαπεί από τη χώρα στον εμφύλιο πόλεμο που έληξε το 1990. Τότε σήμανε ο συναγερμός, με την έρευνα να δείχνει πως αυτή δεν ήταν η μόνη παράνομη αγορά του 81χρονου. “Εκτεθειμένα στο διαμέρισμα και το γραφείο του ήταν λεηλατημένα αντικείμενα τέχνης και αυτά οδήγησαν τη διαδικασία ποινικής έρευνας”.
Έγινε γνωστό πως ο δισεκατομμυριούχος είχε αποκτήσει και πουλήσει περισσότερα από 1000 τεχνουργήματα, από το 1987 έως τη σύλληψή του, το 2018 όταν εκδόθηκε ένταλμα έρευνας του σπιτιού του. Έγινε κατάσχεση πολλών αρχαίων αντικειμένων που είχαν κλαπεί από την Ελλάδα και την Ιταλία. Για να διαγραφούν όλες οι κατηγορίες, συμφώνησε να επιστρέψει μια σειρά ανεκτίμητων αντικειμένων που χρησιμοποιούσε ως διάκοσμο των χώρων του. Οι δικηγόροι του είπαν πως ό,τι απέκτησε παράνομα θα επιστρέψει στην πατρίδα του.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Β. ΣΥΘΙΑΚΑΚΗ ΣΤΗΝ “Π”: «Η ταυτοποίηση της λάρνακας έγινε στην Κρήτη»
Η παράνομη διακίνησή της λάρνακας τεκμηριώθηκε σε τοπικό επίπεδο καθώς το υπουργείο ζητήσε από αρχαιολόγους με γνώση στις αρχαιότητες της μινωικής εποχής να στοιχειοθετήσουν από πού προέρχεται, ώστε να επιστραφεί στην πατρίδα μας μαζί με τα άλλα 46 αντικείμενα.
Η ταυτοποίηση τυπολογικά έδειξε την περιοχή του νησιού από την οποία προέρχεται αλλά επειδή είναι προϊόν λαθρανασκαφής για ευνόητους λόγους δεν την αναφέρουμε.
‘’Υπήρχαν” -αναφέρει μιλώντας στην “Π” η προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ.Βάσω Συθιακάκη -”τυπολογικά στοιχεία που υποδείκνυαν την περιοχή προέλευσης της λάρνακας και τον τρόπο προέλευσης της, ότι προέρχεται δηλαδή από νεκροταφείο.Έτσι κατέστη δυνατόν να κατασχεθεί και να επιστραφεί εκεί όπου ανήκει’’.
Για την ταυτοποίηση της λάρνακας συνεργάστηκαν πολλοί φορείς αφού πρόκειται για μια επίπονη εργασία με στόχο να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την όλη διαδικασία.
Καθώς οι αρχαιότητες πωλούνται σε όλο και πιο αστρονομικές τιμές, τα κυκλωματα βρίσκουν ακόμα πιο εξελιγμένους τρόπους για να αποκρύψουν την προέλευση των λεηλατημένων θησαυρών και να χτυπήσουν υψηλές τιμές στους οίκους δημοπρασιών.
Είναι πιθανόν να υπάρχουν κι άλλες κρητικές αρχαιότητες
Ανάμεσα στα 47 αντικείμενα που επιστρέφουν, εκτός από τη λάρνακα, είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλες αρχαιότητες που προέρχονται από την Κρήτη, καθώς όταν ξεκίνησε η υπόθεση ζητήθηκε έλεγχος και για άλλα αντικείμενα.
Το πόσα και ποιά είναι αυτά θα φανεί από την επιστροφή τους στην Ελλάδα και στη συνέχεια κατά τη διανομή τους στις Εφορείες Αρχαιοτήτων από την οποία προέρχονται.