Οι ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου της Αννας Τριχοπούλου : Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική οικονομία, η Οπτική του Φύλου

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα πολυμέσων της έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης την παρουσίαση του βιβλίου “Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική οικονομία, η Οπτική του Φύλου” της Οικονομολόγου, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κατερίνας Σαρρή και της δρ. Κοινωνιολογίας Άννας Τριχοπούλου. Μεταξύ αυτών ακαδημαϊκοί, γυναίκες επιχειρηματίες, εκπρόσωποι κοινωνικών συνεταιρισμών,  στελέχη δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών.

Ο περιφερειάρχης, κος Σταύρος Αρναουτάκης, προλόγισε  την εκδήλωση και επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα της κοινωνικής οικονομίας στη διαμόρφωση ενός νέου  παραγωγικού  μοντέλου στην περιφερειακή  ανάπτυξη. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει αντιληφθεί τη σημασία της αλλαγής του υπάρχοντος μοντέλου ανάπτυξης και προσαρμόζει τον σχεδιασμό της με άξονα την καινοτομία και την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη.

Μίλησαν ακόμη η διευθύντρια του εκδοτικού οίκου Τζιόλα Γεωργίου – Σαρλά, ο οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Κωνσταντίνος Μανασάκης, η διευθύντρια του Κέντρου Εργάνη Πόπη Σουρμαΐδου, η πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης Μαρία Πιτσικάκη.

Η συγγραφέας του βιβλίου, Αννα Τριχοπούλου, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους λόγους που ξεκίνησε από την Κρήτη το ταξίδι του βιβλίου προς τους αναγνώστες. “Η Κρήτη είναι η περιφέρεια που λόγω του συγκριτικού πλεονεκτήματος του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης   μπορεί να εκτινάξει τα ποσοστά των επιχειρήσεων – συμβατικών και κοινωνικών- με θεαματική συμμετοχή των γυναικών. Μπορεί να αναπτύξει με την καθοριστική συμβολή της περιφέρειας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία, στην ευελιξία, στον κοινωνικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων.

Η επιλογή μας να ξεκινήσουμε το ταξίδι του βιβλίου από την Κρήτη ήταν και προσωπική μου επιθυμία. Κλείνοντας μια 5ετή δράση στη δημόσια υγεία, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με τους ΚΟΙΣΠΕ ως μονάδες της ψυχικής υγείας,  να διερευνήσω περισσότερο τα θέματα της κοινωνικής οικονομίας, να συναντηθώ με επιχειρηματίες γυναίκες και  γυναικείους συνεταιρισμούς. Αυτός ο πλούτος της εμπειρίας και της γνώσης αποτυπώθηκε στο βιβλίο και ευχαριστώ όλες και όλους εσάς που συνεργαστήκαμε.

Τη συζήτηση   συντόνισε  η οικονομολόγος Mph και διευθύντρια της έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κα Λένα Μπορμπουδάκη η οποία στο κλείσιμο ανέφερε  ότι η επιχειρηματικότητα ασκείται από γυναίκες και άνδρες που πρέπει αφού αντιληφθούν το ρόλο τους, υπεύθυνα και δυναμικά να αποτελέσουν τους φορείς της αλλαγής και της ανάπτυξης που τόσο ανάγκη έχουμε σήμερα.

Το βιβλίο διατίθεται στο Ηράκλειο από το βιβλιοπωλείο “Λέξις”.