Tην Ελλάδα στη μακρινή Νέα Ζηλανδία εκπροσώπησε το μουσείο «Λυχνοστάτης» όπου διοργανώθηκε το ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο δύο επιτροπών του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Περιφερειακών Μουσείων (ICR) και η Επιτροπή Εκπαίδευσης Προσωπικού Μουσείων (ICTOP) πραγματοποίησαν στη Νέα Ζηλανδία το διάστημα 5 ως 9 Νοεμβρίου διεθνές συνέδριο με θέμα «Περιφερειακά μουσεία και κατάρτιση προσωπικού: μπροστά στις νέες προκλήσεις και αλλαγές».
Στο πλαίσιο του συνεδρίου – που ξεκίνησε στο Όκλαντ και κατέληξε στο Ουέλλινγκτον- καταγράφηκαν τα προσόντα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που οφείλουν να διαθέτουν τα διάφορα στελέχη ενός μουσείου για να μπορούν να διαχειριστούν οργανωτικά ζητήματα αλλά και καθημερινά προβλήματα όπως: διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και ψηφιακής τεχνολογίας, ικανότητα αξιολόγησης και αυτό-αξιολόγηση, επικοινωνιακή επάρκεια και κοινωνική εμπειρία, συνεργατική διάθεση και ομαδικό πνεύμα, ευχέρεια στον στρατηγικό σχεδιασμό, ευρυμάθεια και ευρύτητα πνεύματος, όραμα και στοχοθεσία, χρηστή διαχείριση οικονομικών πόρων.
Επίσης, εντοπίστηκαν οι κυρίαρχες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μουσεία σήμερα: χρηματοδότηση και εξεύρεση πόρων, συντήρηση συλλογών, ενίσχυση της δημόσιας αξίας του μουσείου, εκθεσιακές επιλογές με σύγχρονες αναφορές, προσέλκυση και οργάνωση εθελοντών, θωράκιση και πρόληψη σε φυσικές καταστροφές, διαγενεακή συμμετοχή στη γνώση, προώθηση της πολύ-πολιτισμικότητας , εμπλοκή στο πολιτικό γίγνεσθαι κάθε χώρας.
Παράλληλα, οι 97 σύνεδροι (από 21 χώρες της Ευρώπης, Ωκεανίας, Ασίας και Αμερικής) διατύπωσαν προτάσεις για την εκπαίδευση των στελεχών των μουσείων αναφορικά με την: κτήση εμπειρίας κατά την εργασία, διά βίου υποχρεωτική κατάρτιση σε τακτά χρονικά διαστήματα, πρακτική εξάσκηση σε μεγάλα μουσεία, περιπτωσιολογικές μελέτες, εργαστηριακές ασκήσεις και σεμινάρια από κοινού με την τοπική κοινωνία και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα σημαντικότερα μουσεία της Νέας Ζηλανδίας (μεταξύ αυτών το Εθνικό Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας Te Papa που προβάλλει ιδιαίτερα τον πολιτισμό των ιθαγενών Maori) και να ανταλλάξουν απόψεις με συναδέλφους από τα μουσεία αυτά, ενώ γνώρισαν και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της μακρινής χώρας.
Ο διευθυντής του ,ουσείου «Λυχνοστάτης» Γιάννης Μαρκάκης με την εισήγησή του «Μια αιωνιότητα και μια μέρα: αλλαγές και προκλήσεις στα περιφερειακά μουσεία της Κρήτης» παρουσίασε σύντομα και περιεκτικά τις πρόσφατες εξελίξεις και δράσεις των σημαντικότερων μουσείων της Κρήτης, υπό το πρίσμα της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Η εισήγηση απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τους παριστάμενους καθώς και από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας Μύρωνα Κτιστάκη, που τίμησε με την παρουσία του το Διεθνές Συνέδριο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Ουέλλινγκτον και υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Νέας Ζηλανδίας, διοργάνωσε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου δημόσια προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ «Το μέσα φως». Η προβολή σημείωσε μεγάλη επιτυχία και το πολυπληθές κοινό των Ελλήνων, που παρακολούθησαν την ταινία, βίωσαν – όπως δήλωσε η νέα πρόεδρος της Κοινότητας Ειρήνη Αντωνογιαννάκη, «μια αξέχαστη εμπειρία που τους έφερε πιο κοντά στην πατρίδα».
Τέλος, ο διευθυντής του μουσείου, καλεσμένος της Νίκης Γιαβάση σε εβδομαδιαία εκπομπή για τις δράσεις και τα νέα της Ελληνικής Κοινότητας του ραδιοφωνικού σταθμού Wellington Access Radio, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο του μουσείου αλλά και να μιλήσει γενικότερα για τον κρητικό πολιτισμό και τη σύγχρονη δημιουργία στην Κρήτη.