Εορτή 25ης Μαρτίου: Το Καλλιτεχνικό Σχολείο έκανε τη διαφορά!
Καλλιτεχνικό Σχολείο

Την ώρα που τα περισσότερα Σχολεία…έκαναν μία ώρα “αγγαρεία” και μετά άφησαν τα παιδιά…ελευθερα ενώ έπρεπε να γίνουν σχολικές γιορτές και αναφορές για την εθνική Παλιγγενεσία και την 25η Μαρτίου το…Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου έκανε τη διαφορά με μια ξεχωριστή πολυθεματική εκδήλωση!

“Όταν η νέα γενιά «συνομιλεί» δημιουργικά με την ιστορία, τότε η ιστορία παύει να είναι μια αναφορά σε ένα μακρινό παρελθόν και γίνεται ευκαιρία για προβληματισμό και διάλογο.
Με γνώμονα αυτή την σκέψη μας και μετατρέποντας την έλλειψη του σχολείου μας (δεν έχουμε μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων που να χωράει ταυτόχρονα όλο το μαθητικό δυναμικό μας) σε πλεονέκτημα, η σημερινή σχολική γιορτή για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου ήταν πολυθεματική, ποικίλη σε ιδέες και δράσεις και κατανεμημένη σε πολλές διαφορετικές αίθουσες και σχολικές τάξεις. ” αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του το Σχολείο.
Και προσθέτει: “Διαρθρώθηκε σε δύο μέρη, διάρκειας 1 ώρας και 10 λεπτών το καθένα, όπου στο Α΄ μέρος υπήρξαν ταυτόχρονες εισηγήσεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις με τους μαθητές μας και στο Β΄ μέρος υλοποιήθηκαν ποικίλες δραστηριότητες εντός των σχολικών τμημάτων. Όλες οι επιμέρους δράσεις κατανεμήθηκαν σύμφωνα με τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών μας, προκειμένου να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη και να αντιληφθούν τα διαχρονικά νοήματα της επανάστασης και χρειάστηκε να «διδαχθούν» από δύο φορές η καθεμία, προκειμένου να καλύψουμε το σύνολο των μαθητών μας.


Η θεματολογία μας ποικίλη:
Επανάσταση του 21 με προβολή ιστορικών ντοκιμαντέρ.
Τοπική ιστορία κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας και της κρητικής επανάστασης με προβολή σπάνιων φωτογραφιών της εποχής.
Το κίνημα του Φιλελληνισμού και η ανάγκη ελευθερίας των καταπιεσμένων λαών, ιδωμένα μέσα από τον Λόρδο Μπάιρον.
Η επανάσταση του 21 και το θέατρο στην Ελλάδα.
Η παράσταση Καραγκιόζη με σχετικό θέμα.
Τα φύλλα Εργασίας / οι δραστηριότητες με θεματολογία από την επανάσταση και τις ηρωικές μορφές της.
Οι προσωπικές ποιητικές δημιουργίες των μαθητών μας εμπνευσμένες από το όραμα της Ελευθερίας.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι μαθητές μας αποχώρησαν από το σχολείο έχοντας βιώσει μία όμορφη και δημιουργική επέτειο χάρη στις οργανωτικές προσπάθειες της συναδέλφου Δραματικής Τέχνης Κατερίνας Χάλκου και στην πρόθυμη συμβολή όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου μας.”