Εντυπωσίασε και βραβεύτηκε η Νεανική Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διευθυνση του Γιάννη Ιδομενέως, στο μακρινό Nizhny Novgorod της Ρωσίας όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στη 16η σεζόν του διάσημου Φεστιβάλ Χορωδιών της πόλης: Young Voices 2018.
Η Χορωδία έλαβε ανάμεσα σε πλήθος βραβευμένων χορωδιών της Ρωσίας, το 2ο Βραβείο της Επιτροπής, ενώ ο πιανίστας της, Νίκος Κοκκίνης, πήρε το 1ο Βραβείο Καλύτερου Πιανίστα.
Η ελληνική αποστολή αποτελούταν από 9 άνδρες και 21 γυναίκες χορωδούς, τον μαέστρο Γιάννη Ιδομενέως, τον πιανίστα της χορωδίας Νίκο Κοκκίνη και δύο γονείς-συνοδούς. Την αποστολή ακολούθησε και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Βερνίκος με τη συνεργάτιδά του Πόλυ Βλάχου, οι οποίοι ανέλαβαν να «χτίσουν» το ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στη χορωδία.
Πέρα από τις συναυλίες, όπως αναφέρει η εφημερίδα του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου ‘’ ΠΕΙΡΑγΜΑΤΑ’’ και ο Γ.Φανουράκης- και τις πρόβες οι νεαροί χορωδοί συμμετείχαν σε καθημερινά πρωινά εργαστήρια (workshops), καθοδηγούμενα από διακεκριμένους μαέστρους, από τη Ρωσία και τη Γερμανία, και συνεργάστηκαν με άλλους 800 Ρώσους, συνομήλικούς τους, χορωδούς από 18 αντίστοιχες χορωδιακές ομάδες.
Η πρώτη επίσημη εμφάνιση ηρακλειώτικης χορωδίας έλαβε χώρα την Παρασκευή 11 Μαΐου, στο 1ο Κονσέρτο του Φεστιβάλ που έγινε στην αίθουσα Old Assembly Hall του Πανεπιστημίου του Nizhny Novgorod, μαζί με άλλες 9 χορωδίες. Το ρεπερτόριό της κυμάνθηκε σε γλώσσα αγγλική, ιταλική και ελληνική. Παρά το άγχος της «πρώτης φοράς», οι τραγουδιστές του Γιάννη Ιδομενέως εξέπληξαν, τόσο την επιτροπή του φεστιβάλ όσο και τους θεατές που πήγαν για να τους ακούσουν, με το ρωσικό, ρυθμικό χειροκρότημα να είναι ιδιαίτερα θερμό.
Το Σάββατο 12 Μαΐου, η εντυπωσιακή αίθουσα Great Hall of Nizhny Novgorod State Conservatory φιλοξένησε το 4ο Κονσέρτο του Φεστιβάλ, στο οποίο τραγούδησε η Χορωδία από το Ηράκλειο και από το μακρινό Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας. ‘’Η ατέρμονη ενέργεια και το πάθος που εξέπεμψαν οι νεαροί Έλληνες τραγουδιστές, σε συνδυασμό με την αψεγάδιαστη ερμηνεία του Νίκου Κοκκίνη στο πιάνο, ενθουσίασαν το κοινό που παρευρέθηκε για να ακούσει τους Έλληνες -«Greeks» όπως έλεγαν- και έφεραν τη συγκίνηση στα πρόσωπα των περισσοτέρων, συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των χορωδών, μετά το πέρας της συναυλίας” όπως τονίζεται.
Η Μεγάλη Συναυλία και το Gala του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 13 Μαΐου στην Pushkin Opera and Ballet Theatre, όπου κάθε χορωδία ερμήνευσε ένα τραγούδι a capella και στη συνέχεια, και οι 18 χορωδίες που συμμετείχαν, τραγούδησαν ταυτόχρονα τα μουσικά κομμάτια που προετοίμαζαν στα εργαστήρια. Το ομορφότερο σημείο του Φεστιβάλ, και γενικότερα ολόκληρης της αποστολής, ήταν εκείνο της «ελληνορωσικής ένωσης».
Το πάρτυ που ακολούθησε μετά το τέλος της συναυλίας στις εστίες του Πανεπιστημίου στο Nizhny Novgorod, ήταν καθοριστικό ώστε να αλλάξει η κοσμοθεωρία όλων των συμμετεχόντων. ‘’Ήταν εκπληκτικό το ότι η μουσική κατάφερε να γεφυρώσει τους δύο διαφορετικούς πολιτισμούς: τον ελληνικό με τον ρωσικό, να ενώσει ανθρώπους που κατοικούν σε μακρινές χώρες και να μεταδώσει την αγάπη για μια κοινή έννοια, ανάμεσα σε ανθρώπους που ίσως δεν πρόκειται να ξανασυναντηθούν ποτέ!
Έφτανε μια κιθάρα, πολλές φωνές και αμέτρητο μεράκι, για να διαμορφωθεί μια όμορφη βραδιά, στην οποία Έλληνες χόρεψαν και τραγούδησαν ρωσικά παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια και, αντίστοιχα, Ρώσοι αφέθηκαν χορεύοντας στους ρυθμούς της σούστας, του καλαματιανού, του ζεϊμπέκικου, του χασαποσέρβικου κ.α.
Η χορωδία έτσι συνέχισε την αποστολή της λαμβάνοντας μέρος σε εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στη Μόσχα.
‘’Οι κριτικές που έλαβε από Ρώσους, και μη, γνώστες της μουσικής ήταν οι καλύτερες, σε όλους τους τομείς ενώ η αξιέπαινη προσπάθεια των παιδιών, του μαέστρου και όσων άλλων βρίσκονταν στην ομάδα απέδωσε καρπούς, τόσο σε προσωπικό όσο και εθνικό επίπεδο.
Η χορωδία
Soprani Ι: Γεωργία Βασιλαράκη, Ευαγγελία Κοζορώνη, Εύη Ασπροποταμίτη, Μαρία Τριανταφύλλου, Μυρτώ Κονιδάκη, Μυρτώ Μίτλεττον, Νίκη Παπαγγελή.
Soprani ΙΙ: Ειρήνη Μαραγκάκη, Ελένη Κωνσταντινίδη, Κατερίνα Στεφανάκη, Κλειώ Γεωργούλα, Μαρία Καντζαρίδου, Πελαγία Σηφάκη, Χριστίνα Σαλαμάνη, Κρυσταλλίνα Νταούτη.
Alti: Ελεάννα Χατζάκη, Κατερίνα Τριανταφύλλου, Μαρία Λουράκη, Μαρία Τσιράκογλου, Νικολέτα Χατζηκωνσταντίνου, Ξανθίππη Γιούση.
Tenori: Γιάννης Μαυρομάτης, Λευτέρης Παπαγγελής, Νίκος Κουτσομάρκος, Γιώργος Μανουσάκης.
Bassi: Βασίλης Μουρτζάκης, Γιώργος Φανουράκης, Ηλίας Παπαβασιλείου, Μανώλης Παπαδάκης, Φίλιππος Σφυράκης.
Διεύθυνση: Γιάννης Ιδομενέως
Πιάνο: Νίκος Κοκκίνης.