Ένας πολυτεχνίτης οργανοπαίχτης-οργανοποιός

Σ’ έναν πολυτεχνίτη, κουρέα, μαραγκό, χτίστη, ράφτη, γεωργό αλλά και συνάμα σημαντικό οργανοπαίκτη και μουσικό είναι αφιερωμένο το 12ο αφιέρωμα της σειράς “Κρήτη παραδοσιακοί μουσικοί – Ανατολική Κρήτη”.

Με τίτλο “Χουδέτσι Λευτέρης Βλασσάκης (1920-1999) οργανοποιός – οργανοπαίκτης”, το αφιέρωμα -όπως σημειώνει η δρ Μαρία Χναράκη, εθνομουσικολόγος, λαογράφος και πολιτισμική ανθρωπολόγος, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Drexel των ΗΠΑ και εντεταλμένη ανιτπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών προσθέτει έναν ακόμα πεδιαδίτικο κρίκο στην αλυσίδα της κρητικής μουσικής παράδοσης.

Πορεύεται με πυξίδα την ευαισθησία και τη δεξιότητα, την έξυπνη ανταπόκριση, την ανάγκη για ψυχαγωγία, ικανοποιεί τις χορευτικές ανάγκες του συνόλου, έχει άμεση επαφή με τα παιδιά, ενώ είναι ολοφάνερη η έκδηλη αγάπη του για τα μουσικά όργανα και την τέχνη της μουσικής γενικότερα”.

Η έκδοση που περιλαμβάνει τέσσερα cd ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Χουδετσίου ενώ συνέβαλε το ίδρυμα “Πολιτισμική Κρήτη” των Μανώλη και Ορσας Βεληβασάκη.

“Ο Λευτέρης μας” -σημειώνουν τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου- “δεν υπήρξε μόνο οργανοπαίκτης ξεχωριστός σε όλα τα έγχορδα (βιολί, λύρα, μαντολίνο, κιθάρα κ.λπ.), αλλά και οργανοποιός άρισιος, αφού κατασκεύαζε πολύ περισσότερα απ’ όσα έπαιζε. Επιπλέον, καταγινόταν και με άλλα έργα (ξυλουργού, ακονιστή κ.λπ.),  δικαιολογώντας έτσι πλήρως τον χαρακτηρισμό τού «πολυτεχνίτη».Αυτόν λοιπόν τον άνθρωπο, τον ταλαντούχο και ξεχωριστό, τον κατεξοχήν μεγάλο λυράρη και βιολάτορα, με τον οποίο το χωριό μας – και πολλά άλλα μέρη- επί πολλά χρόνια ψυχαγωγούνταν, ο Σύλλογός μας πήρε την απόφαση να τιμήσει με την έκδοση του παρόντος βιβλίου. Σ’ αυτό περιέχονται και 4 ψηφιακοί δίσκοι με τη μουσική του Λευτέρη και των άξιων συνεργατών του, του πρόωρα χαμένου γιου του Κώστα, του Στειακάκη, του Μιχάλη κ.ά., ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνονται σ’ αυτό και αρκετά στοιχεία από την ιστορία, τη λαογραφία, την καθημερινή ζωή του χωριού μας”.

“Τα μέλη του Δ.Σ. της «Πολιτισμικής Κρήτης» και ο ίδιος προσωπικά” -σημειώνει ο Μανόλης Βεληβασάκης- “είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε στο μουσικό-εκδοτικό αυτό εγχείρημα, για να διασώσει και να προβάλει τις ηχογραφήσεις των μουσικών του χωριού αυτού. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια στην εθελοντική ομάδα (ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ – ΚΩΣΤΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ – ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΝΑΡΑΚΗΣ – ΝΤΙΝΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ) για τη θαυμάσια δουλειά που κάνουν για να καταγράψουν και να διατηρήσουν τη μουσική παράδοση του τόπου μας, γιατί, όπως λέει η μαντινάδα:

«Λαός που την παράδοση χάνει
και δεν θυμάται,
στο λήθαργο του μαρασμού
παντοτινά κοιμάται….».

Στην προσωπικότητα του Λευτέρη Βλασσάκη αναφέρεται ο δημοσιογράφος Ντίνος Κωσταντόπουλος υπογραμμίζοντας ότι ως άνθρωπο τον χαρακτήριζε μια αρμονική, σύμμετρη συνύπαρξη της καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας, του πρακτικού πνεύματος και του ήθους, ενός περισσεύματος ψυχής όπως προκύπτει από την παρουσία του και την συμπεριφορά του ως ανθρώπου και μουσικού”.

Και αυτό το αφιέρωμα είναι καρπός μιας συλλογικής προσπάθειας, που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια με εμπνευστή το γιατρό Μανόλη Χναράκη, σε συνεργασία με τον φιλόλογο και συγγραφέα Κώστα Παπαδάκη, τον ποιητή Κώστα Ατσαλάκη και την πανεπιστημιακό Μαρία Χναράκη. Αυτή η ομάδα, συμπληρωμένη στην πορεία της από μουσικούς, μουσικολόγους, πανεπιστη- μιακούς, ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος, συνεχίζει πιο συγκροτημένα, συστηματικά και πεισματικά την καταγραφή, την έκδοση και την προβολή της παραδοσιακής μουσικής της Πεδιάδας και ευρύτερα της Ανατολικής Κρήτης.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι, πέρα από αυτό το σημαντικό, δημιουργικό έργο, εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι αυτή η ομάδα, με τον τρόπο και τη λειτουργία της, φαίνεται

να δίνει και να δείχνει μια διέξοδο στο ασφυκτικό αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η εποχή της κρίσης, μέσα στο οποίο βυθιζόμαστε και από το οποίο όλοι θέλουμε να ξεφύγουμε” καταλήγει ο Κωσταντόπουλος.

Να σημειώσουμε τέλος ότι ήδη κυκλοφορεί η 13η έκδοση με το Θραψανό και τον βιολάτορα Μαρίνο Καπαρουνάκη.