Η “ψυχή” της διοργάνωσης και του Οδηγού  Μαγειρικής του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας κ. Λένα Ηγουμενάκη
Η “ψυχή” της διοργάνωσης και του Οδηγού Μαγειρικής κ. Λένα Ηγουμενάκη

Η παρουσίαση του Οδηγού Μαγειρικής του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας που οργανώνει ο Σύλλογος Αποστολιανών θα γίνει το Σάββατο 10 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Ο Οδηγός Μαγειρικής περιέχει το σύνολο των συνταγών που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ, συνοδευόμενες από πλούσιο και ανεκτίμητο ιστορικό και λαογραφικό υλικό που παρέδωσαν ευχαρίστως εβδομήντα επτά συλλογικότητες από όλη την Κρήτη.

“Κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ συμμετέχουν πάνω από  45 συλλογικότητες  και περισσότεροι από  3.000 άνθρωποι  επισκέπτονται την εκδήλωση και γεύονται παραδοσιακά εδέσματα”

 

Για την έκδοση θα μιλήσουν οι:

Εριέττα Κουρούκλη, μαθήτρια Πειραματικού Γυμνασίου, Λένα Ηγουμενάκη, υπεύθυνη διοργάνωσης Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας και συντονισμού – επιμέλειας του Οδηγού Μαγειρικής, Ντίνα Νικολάου, chef, Σωτήρης Δ. Μπαμπαγιούρης, managing committee president | LOCAL FOOD EXPERTS sce, Νανά Δαρειώτη, δημοσιογράφος, Διευθύντρια του περιοδικού γεύσης Olive και συγγραφέας, και Νικόλαος Κασαπάκης,  chef – καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης.

Συντονίζει η δημοσιογράφος Ελένη Γρηγοράκη.

Τα έσοδα από τη διάθεση του Οδηγού Μαγειρικής θα διατεθούν εξ’ ολοκλήρου για την αγορά εξοπλισμού στην Κλινική Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων και την Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.

 ‘’Ο Οδηγός Μαγειρικής” επισημαίνει η “ψυχή” της έκδοσης αλλά και του φεστιβάλ κ. Λένα Ηγουμενάκη “είναι ένα βιβλίο μαγειρικής γραμμένο από πολλά και άξια χέρια και «καλομαγειρεμένο» με φροντίδα… μάνας, πυροδοτώντας συναισθήματα και μνήμες για πρόσωπα που με αγνά και φρέσκα υλικά και πολλή αγάπη τούς παρασκεύαζαν το καθημερινό φαγητό αλλά και τη φιλοξενία που ξέρει πάντα να παρέχει απλόχερα μια Κρητική οικογένεια.

H κουζίνα μας είναι πολιτισμός, κάθε τόπος, κάθε χωριό έχει το δικό του γευστικό πολιτισμό και πρώτες ύλες, γεύσεις που ξυπνούν αναμνήσεις, ήθη κι έθιμα που «ζεσταίνουν» την καρδιά, αρώματα ξεχωριστά, μοσχοβολιστές εικόνες, χρώματα που αναδύουν μια παιδικότητα,  συναισθήματα με ήχους…  μνήμες για πρόσωπα που με αγνά και φρέσκα υλικά και πολλή αγάπη τούς παρασκεύαζαν το καθημερινό φαγητό, μνήμες που θέλεις να μοιραστείς και να παραδώσεις στις επόμενες γενιές, κυρίως στα παιδιά μας, τα οποία μέσα από τα ήθη και τα έθιμα ευαισθητοποιούνται και γνωρίζουν τον πολιτισμό μας και τις ρίζες του.

Τα παιδιά μας μας δημιουργήσαν την ανάγκη να εκδώσουμε τον Οδηγό Μαγειρικής και την επιθυμία τα έσοδα από τη διάθεση του Οδηγού Μαγειρικής να διατεθούν εξ’ ολοκλήρου για την αγορά εξοπλισμού στην Κλινική Ογκολογίας Παίδων και την Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.

Ξέρετε, όταν νοσείς από καρκίνο έχεις πραγματικά ανάγκη να νιώθεις ότι σε νοιάζονται”.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς ξεκίνησε η ιδέα η κ. Ηγουμενάκη τονίζει: “Η ιδέα του Φεστιβάλ δημιουργήθηκε από την αγάπη μου για τον τόπο μου, το γευστικό πολιτισμό του και τις γευστικές μου μνήμες.

Έτσι, η αγάπη μου έγινε κοινή προσπάθεια με τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της αυθεντικής κρητικής κουζίνας, της κουζίνας που αντλεί παραδοσιακές συνταγές από τις νοικοκυρές της κρητικής υπαίθρου και να τις παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, και κυρίως στα παιδιά μας, τα οποία μέσα από τα ήθη και τα έθιμα ευαισθητοποιούνται και γνωρίζουν τον πολιτισμό και τις ρίζες του”.

Το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας ξεκίνησε το 2013 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Αποστόλων αλλά και τους όμορους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς, που το στήριξαν από την αρχή, αναδεικνύοντας και καταγράφοντας παλιές επιτυχημένες συνταγές της Πεδιάδας, συνταγές που τις συνοδεύουν ήθη και έθιμα καθώς και ιστορικά, πολιτισμικά και λαογραφικά στοιχεία.

“Τα επόμενα χρόνια” τονίζει η κ. Ηγουμενάκη “το Φεστιβάλ βρήκε τον δρόμο του, διεύρυνε την εμβέλειά του και εξελίχθηκε σε ένα αντάμωμα πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αθρόα συμμετοχή από όλη την Κρήτη.

Κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ συμμετέχουν πάνω από 45 συλλογικότητες και περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι επισκέπτονται την εκδήλωση και γεύονται παραδοσιακά εδέσματα”.

Άλλωστε, όπως γράφει ο Οδηγός Μαγειρικής στον επίλογό του  “…Η γιαγιά μαγείρευε με τη γεύση και το μάτι, μετρούσε με τη χούφτα, είχε φαντασία, άνοιγε φύλλο, ζύμωνε, ξόμπλιαζε, μπελόνιαζε, έκανε τις πιο νόστιμες συνταγές. Τηρούσε τα έθιμα, δεν ξεχνούσε ποτέ τους νεκρούς. Με πολλή αγάπη και σεβασμό έφτιαχνε κόλλυβα στα μνημόσυνά τους κι έλεγε ότι το στάρι άμα πέσει στη γη δεν πεθαίνει, απλά μένει μοναχό του. Έκανε ακόμη αρτοπλασίες και πρόσφορα για να έχει καλή υγεία η οικογένειά της.

Η γιαγιά είχε ένα «μαγικό» τρόπο. Έκανε την ανάγκη έθιμο και το έθιμο γιορτή… ‘’.

Για την έκδοση εργάστηκαν εθελοντικά, εκτός από την κ. Ηγουμενάκη, η chef Ντίνα Νικολάου, που είχε την επιμέλεια των συνταγών, η αρχιτέκτων μηχανικός Κάλλια Πλατύρραχου που είχε τον σχεδιασμό του εξωφύλλου και του λογότυπου, η Λιόνα Ζαχαριάδου και η Ρένα Χατζηανέστη που ήταν υπεύθυνες για τον σχεδιασμό της έκδοσης, οι φιλόλογοι Χρύσα Ηγουμενάκη και Μαρία Λιναρίτη, που είχαν τη φιλολογική επιμέλεια και η Ιωάννα Τσουκιά υπεύθυνη για την φωτογραφική επιμέλεια.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τους εθελοντές αυτούς αλλά και τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους φορείς που τους εμπιστεύθηκαν τις συνταγές του τόπου τους:

την Περιφέρεια Κρήτης για τη στήριξη, το Επιμελητήριο Ηρακλείου για τη φιλοξενία της παρουσίασης, τους αρωγούς για την πολύτιμη προσφορά τους: Κρητικός Φούρνος – Γεύσεις, Μελισσοκομική Εταιρεία «Αττική – Αλέξανδρος Πίττας Α.Ε.Β.Ε», Αφοί Κασσάκη – Παραδοσιακά Κρητικά Αλλαντικά, Νηπιαγωγείο – Βρεφονηπιακός Σταθμός “Τα Μελισσάκια”, Γαλακτοκομικά-Τυροκομικά Προϊόντα “Σταματογιώργης”, Οινοποιείο Στραταριδάκη, Tsigenis Woodcraft.

Την Όλγα Δοκιανάκη, τον Τίτο Κοκολάκη, τον Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη, την Πόπη Πετρομιχελάκη και τον Θέμο Ρήγα για τη συμβολή τους στον “Οδηγό Μαγειρικής”.