Μία ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση, σύμφωνα με τις αυστριακές κριτικές, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε περιεχόμενο, είναι το πρώτο βιβλίο μαγειρικής για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα που γράφηκε στα γερμανικά από έναν Έλληνα του εξωτερικού, τον καταγόμενο από τα Χανιά της Κρήτης, γνωστό επιχειρηματία στον χώρο της γαστρονομίας Λευτέρη Δερμιτζάκη, ο οποίος εδώ και τριάντα χρόνια ζει και εργάζεται στη Βιέννη.
Στις 170 σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται αναλυτικά και με πλούσια φωτογράφηση από τέσσερις Αυστριακούς φωτογράφους, συνολικά 60 συνταγές ελληνικής “cuisine nouvelle”, από ορεκτικά, κύρια πιάτα και επιδόρπια που, όπως επισημαίνει ο Λευτέρης Δερμιτζάκης, έχουν μεν τη βάση τους στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, περιέχουν όμως πολλά σύγχρονα στοιχεία, σε γενικότερο συνδυασμό με τη μεσογειακή κουζίνα.
Οι συνταγές, χωρίς να εκπροσωπούν μία “ελιτίστικη κουζίνα”, βασίζονται στην πολυετή γαστρονομική τεχνογνωσία του ίδιου και του συνεργάτη του, με τον οποίο συνέγραψαν το βιβλίο, Κρίστοφ Νέγκελε, του γνωστού Αυστριακού αρχιμάγειρα στη δεύτερη γαστρονομική επιχείρηση “γκουρμέ” που διαθέτει ο Λευτέρης Δεμιτζάκης εδώ και δώδεκα χρόνια σε κεντρική πλατεία της Βιέννης.
Όπως αναφέρει ο ίδιος και στον πρόλογο, η φιλοσοφία αυτού του πρώτου βιβλίου μαγειρικής στα γερμανικά από έναν ομογενή βασίζεται στην αντίληψή του ότι “σήμερα η ελληνική κουζίνα δεν είναι μόνον το σουβλάκι και ο γύρος” αλλά έχει πάμπολλα άλλα να προσφέρει και να συναγωνιστεί με επιτυχία με οποιαδήποτε άλλη.
Πέρα από τις συνταγές, στο βιβλίο περιέχονται μία σειρά δικών του επιλογών ως προς τα ελληνικά κρασιά, όπως επίσης και προτάσεις του για καλά γαστρονομικά στέκια, όχι μόνον στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Χανιά, αλλά γενικότερα στην Κρήτη.
Το βιβλίο, το οποίο, σε αντίθεση με το περιεχόμενο του, που είναι τα γερμανικά, φέρει τον αγγλικό τίτλο “the Greek”, βρίσκεται ήδη στα αυστριακά βιβλιοπωλεία και σύντομα θα κυκλοφορήσει στη Γερμανία, ενώ στην πρόσφατη παρουσίαση του παρευρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης και του χώρου της γαστρονομίας.
Εντυπωσιακό θεωρεί ο ίδιος, από την τριαντάχρονη πλέον εμπειρία του, πως είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι Αυστριακοί οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν έχουν ίσως επισκεφθεί ποτέ έως τώρα την Ελλάδα, είναι φίλοι και οπαδοί της ελληνικής κουζίνας και την έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους.
Δύο γαστρονομικά στέκια στην καρδιά της αυστριακής πρωτεύουσας
Μετά τις σπουδές τουριστικών επαγγελμάτων στην Αθήνα και μερικά χρόνια απασχόλησής του σε ξενοδοχειακή επιχείρηση, ο Λευτέρης Δερμιτζάκης βρέθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.
Πριν από 25 χρόνια απόκτησε την πρώτη του επιχείρηση ελληνικής γαστρονομίας, στη γειτονιά του καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου στο κέντρο της Βιέννης, η οποία λειτουργούσε ήδη πολλά χρόνια στο παρελθόν ως ένα από τα πρώτα ελληνικά εστιατόρια στην αυστριακή πρωτεύουσα και παλαιότερα, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ως ένα από τα πλέον παραδοσιακά βιεννέζικα γαστρονομικά στέκια.
Σε αυτή προστέθηκε πριν από δώδεκα χρόνια, σε μία κοντινή πλατεία, η νέα του γαστρονομική επιχείρηση, στην οποία εφαρμόζει την αντίληψή του περί της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, που, όπως σημειώνει, βλέπει να την αγαπούν οι Αυστριακοί, οι οποίοι βέβαια εξακολουθούν να αγαπούν και την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.