Ροή ειδήσεων
Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2024
Γιορτάζουν: Άγγελος, Γαβριήλ, Μιχαήλ, Σεραφείμ, Ευστρατία, Μεταξία, Ραφαήλ, Σταμάτης, Στρατηγός, Ταξιάρχης
17°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Ένας κήπος με βότανα από μικρούς κηπουρούς

Με αρώματα και μυρωδιές  που προσφέρει η φύση   ξεκίνησε μια διαδρομή δεκαπέντε μηνών σε ένα πρόγραμμα Erasmus KA210 με συντονίστρια χώρα την Ουγγαρία και συγκεκριμένα το Nyirvasvari Ovoda, Konyha es Bolcsode school in Balkany και με εταίρους το 64ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου για την Ελλάδα, το Szent Jacint Gorogkatolikus Ovoda στην Nyirvasvari της Ουγγαρίας και το Tamasi Aron Altalanos iskolla στη Farkaslaka της Ρουμανίας.

Θέμα τους  τα βότανα και τα φυτά του τόπου μας (The medicines of our garden ή Gyogyikak) και η δράση ξεκίνησε με την δημιουργία σχεδόν από το μηδέν ενός κήπου στην αυλή του 64ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου με τη συμμετοχή πέντε νηπιαγωγών, αρκετών γονέων και εβδομήντα οκτω παιδιών.

“Αρχίσαν όλα -όπως τονίζουν -τον Σεπτέμβριο του 2022 και η συγκεκριμένη δράση θα τελειώσει τον Δεκέμβριο του 2023. Σαν αρχή λοιπόν δημιουργήσαμε γωνιές στην αυλή του σχολείου με ανακυκλώσιμα υλικά και φυτέψαμε όσα βότανα και φυτά βρήκαμε, χαρακτηριστικά της χλωρίδας του τόπου μας. Ένας μεγάλος κομποστοποιητής φιλοξενεί για όλη τη διάρκεια του προγράμματος οργανικά σκουπίδια, που μαζεύουν οι μαθητές με τους γονείς τους και θα μετατραπούν σε κομπόστ, το οποίο, θα αποτελέσει το λίπασμα του κήπου μας.

Ένα spiral garden δημιουργήθηκε από παλιές παλέτες με την συμμετοχή γονέων. Με τα παιδιά φτιάξαμε μικρούς κρεμαστούς κήπους από σωλήνες.

Βάψαμε, κόψαμε και κάναμε αρκετές κατασκευές – γλάστρες, με ρόδες, μεγάλους μπλόκους, παλιά μπιτόνια από νερό. Κάθε τμήμα του σχολείου έφτιαξε το δικό του θερμοκήπιο και ήδη οι πρώτοι σπόροι έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται.

Βάφτηκαν επίσης, παλιά βαρέλια που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή του νερού της βροχής. Οι εργασίες στον κήπο είναι πια καθημερινότητα.

Τα παιδιά έχουν αναλάβει την περιποίηση των παρτεριών για πότισμα, ξεχορτάριασμα και παρακολούθηση της ανάπτυξης των φυτών. Μέχρι και το τέλος Μαρτίου είχε ολοκληρωθεί το φύτεμα και η διαμόρφωση του κήπου. Η συνεργασία επίσης με τα σχολεία της Ουγγαρίας και Ρουμανίας γίνεται μέσω διαδικτυακών συναντήσεων και τα παιδιά έχουν ήδη γνωριστεί μεταξύ τους, όσο μας επιτρέπουν τα ηλεκτρονικά μέσα. Έχουν μάθει να βρίσκουν τις συνεργαζόμενες χώρες στον χάρτη της Ευρώπης. Γνωρίζουν τις σημαίες, τη διαφορετική γλώσσα μαθαίνοντας να χαιρετάνε σε αυτή. Έχουμε ανταλλάξει τραγούδια και κάρτες με μικρά δώρα (σπόρους).’’.

Στο 64ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου έχει δημιουργηθεί μια γωνιά αφιερωμένη σε όλο το πρόγραμμα με χάρτες για να γνωρίζουμε που βρίσκεται η κάθε χώρα, φωτογραφίες και μικρό-κατασκευές. Ένα φυτολόγιο για κάθε νήπιο αποτελεί πολύτιμο θησαυρό για τα εποχικά φυτά, μαθαίνοντας μύθους, τραγούδια και ιστορίες πίσω από κάθε «σελίδα». Τους επόμενους μήνες έχουν προγραμματιστεί ταξίδια των εκπαιδευτικών με τις συνεργαζόμενες χώρες για δια ζώσης συναντήσεις, ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων για το πρόγραμμά μας. Στην Κρήτη θα έρθουν όλοι τον Σεπτέμβριο του 2023.

Επισκέψεις

“Στις προγραμματισμένες επισκέψεις μας -τονίζεται-με στόχο την πιο ιδιαίτερη γνώση στη κατανόηση και επιτυχία του όλου εγχειρήματος δεν λείπουν και οι επισκέψεις σε σημαντικούς χώρους. Όλοι οι μαθητές του νηπιαγωγείου έχουν επισκεφθεί το Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου με μουσειακό πρόγραμμα που υλοποίησαν οι νηπιαγωγοί που συμμετέχουν, για τα βότανα και τα φυτά της Κρήτης κατά την μινωική περίοδο, πάνω σε αγγεία, πιθάρια, σφραγίδες, τοιχογραφίες. Άλλες επισκέψεις έχουν παραγραμματιστεί στο Σχολείο της Γης, που βρίσκεται στα Καλέσα και στο λαογραφικό Μουσείο Λυχνοστάτης‘’

Στο πρόγραμμα ΚΑ210 συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί: Γλαύκη Πακιουφάκη, Νίκη Μαρκογιαννάκη, Κατερίνα Παυλιδάκη, Χριστίνα Παπαγεωργίου και Ελένη Μπετεινάκη.  Διάρκεια: έως και 19 Μαΐου 2023. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 18:00-20:00 ή κατόπιν ραντεβού.

Τηλ. επικοινωνίας: 6976 974000

Mail: [email protected]