Οι καθηγητές επί σκηνής
Οι καθηγητές επί σκηνής

Στο σκάφος της “Τρικυμίας” για ένα στερνό καλοκαιρινό ταξίδι μάς προσκαλεί η Θεατρική Ομάδα Καθηγητών ΕΛΜΕ Νομού Ηρακλείου.

Η  ΘΟΚΝΗ θα δώσει μια ακόμα παράσταση μετά τη συγκινητική υποδοχή που επεφύλαξε το κοινό του Ηρακλείου στην  Τρικυμία στις δύο παραστάσεις που καταφέρε να δώσει στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» και επειδή πολλοί θεατές δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν το έργο είτε λόγω της βροχής είτε λόγω πληρότητας του θεάτρου.

Η παράσταση θα δοθεί  την Παρασκευή 29 Ιουνίου  στις 9 το βράδυ,  στο Κινηματοθέατρο Αστόρια.

‘’Η Τρικυμία” -τονίζεται-  “είναι ένα από τα πιο γοητευτικά και παράξενα έργα της τελευταίας συγγραφικής του περιόδου του Σαίξπηρ. Το εγχείρημα να αναμετρηθούμε με ένα έργο τόσο απαιτητικό ήταν για μας στοίχημα, που εν μέρει το κερδίσαμε.

Η Τρικυμία είναι μια  πολυσήμαντη πικρή κωμωδία πάνω στα ανθρώπινα πάθη. Αναδεικνύει τα παιχνίδια της εξουσίας σε όλη τους την ποικιλία, από  το τραγικό και το παράλογο μέχρι το πλέον γελοίο, όπως τα ζούμε και σήμερα στον τόπο μας αλλά και στον πλανήτη ολόκληρο. Είναι όμως και μια αναμέτρηση του ανθρώπου με τη φύση, ένας προβληματισμός πάνω στη δυνατότητά του  να την εξουσιάσει.

Κυρίως η  Τρικυμία δείχνει την αναμέτρηση του ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό, με τις προτεραιότητές του, με τις σχέσεις του. Το νησί, όπου ξεβράζονται οι ναυαγοί της, γίνεται ένας μαγικός καθρέφτης, ένας τόπος δοκιμασίας, που  αποκαλύπτει στον καθένα τι πραγματικά είναι και τι κατά βάθος επιθυμεί.

Ενώ, λοιπόν, αρχικά η Τρικυμία  φαίνεται σαν μια ιστορία εκδίκησης που καταλήγει – σχεδόν αφελώς – σε μια ιστορία συγχώρεσης, εντέλει  είναι μια ιστορία συμφιλίωσης με τα ανθρώπινα, μία κατάφαση στο γένος των ανθρώπων.

Ο πρωταγωνιστής, ως άλλος Οδυσσέας,  προτιμά τον νόστο και απαρνιέται τη μαγική του τέχνη, που την καλλιεργούσε κατά προτεραιότητα μια ολόκληρη ζωή,   γιατί από όλα τα άλλα αγαθά του λείπουν περισσότερο οι άνθρωποι, παρά τις κακίες τους, τις μικρότητές τους, τις φιλοδοξίες τους.

Αν μη τι άλλο, η Τρικυμία είναι ένα μαγευτικό παραμυθόδραμα, ένα τελευταίο «στραφτάλισμα» της σαιξπηρικής ποίησης, λίγο προτού ο ποιητής εγκαταλείψει την τέχνη του και λίγα χρόνια μετά την ίδια τη ζωή .

Ευχόμαστε να τα καταφέρουμε να σας μεταδώσουμε όλα αυτά που εμείς ζήσαμε και νιώσαμε προετοιμάζοντας την”.

Συντελεστές

Διανομή: Θεόδωρος Κόττας, Μαριλένα Ανδρουλάκη, Γιάννης Κόσογλου, Εφη Περδικογιάννη, Λίτσα Καλογερίδη, Μαρία Κατσούλη, Δήμητρα Ματαλιωτάκη, Μαρω Σωμαράκη, Μαρία Γραικου, ΕΙρήνη Κουρλετάκη, Κατερίνα Σαβουλίδη, Κάλλια Ζερβάκη, Χρυσάνθη Λαυρενίδη, Δημητρα Σαρικαβαζη, Ειρήνη Χαρωνίτη, Γιώργος Πανσεληνας, Αργυρης Νιπυράκης, Διονυσία Παπαϊωάννου, Γιώργος Βουζαξάκης, Μαρίνα Μπολωνάκη, Γιώργος Παυλίδης, Κωνσταντίνος Μανιάς, Γιάννης Νερολαδάκης, Χάρης Ζαχαριουδάκης, Γιώργος Καλονάκης, Κωνσταντίνος Μανιάς, Γιώργος Παυλίδης.

Προσαρμογή μετάφρασης-σκηνοθεσία Ελένη Γιαμαλάκη, μουσική Ιωάννα Φιωτάκη, χορογραφίες – κινησιολογία Ρένη Παπαδάκη – Πλουμίδου, κοστούμια Ντεσισλάβα Τοπαλοβα, σκηνικά-αφίσα Κατερίνα Ανδρουλάκη, μακιγιάζ – κατασκευές-σκηνικά αντικείμενα Μαρία Γραικού, φωτισμοί Δημήτρης Χατζάκης, βοηθός σκηνοθέτη-τεχνική υποστήριξη Ελένη Μπενέκου.