Η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ευαγγελίας  Πετρουγάκη «Τα Ελληνικά της Κρήτης»
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 7 Οκτωβρίου στο Πολύκεντρο

Η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ευαγγελίας  Πετρουγάκη «Τα Ελληνικά της Κρήτης» θα γίνει τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα στο «Πολύκεντρο»  του Δήμου  Ηρακλείου, στην οδό Ανδρόγεω (στο ισόγειο).

Πρόκειται για μια σειρά δοκιμίων, τα οποία πραγματεύονται θέματα σχετικά με την κρητική διάλεκτο. Το βιβλίο προτείνει στους αναγνώστες ένα ταξίδι με τις λέξεις, με την πεποίθηση ότι οι λέξεις φανερώνουν πολλά για την ιστορική συνέχεια του αυθεντικού κρητικού λόγου, για τους δεσμούς του με την αρχαία ελληνική γλώσσα, για τις επιδράσεις που δέχτηκε από άλλους λαούς και με επιτυχία αφομοίωσε.

Ενός λόγου που αντιστάθηκε για αιώνες στο πέρασμα του χρόνου και αποτέλεσε ένα από τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας και του λαϊκού μας πολιτισμού.

Για   το βιβλίο θα μιλήσουν οι    Γεώργιος Μαρκάκης (καθηγητής οφθαλμολογίας, ιδρυτής του  Μουσείου «ΛΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»),  Νίκος Ψιλάκης  (δημοσιογάφος, συγγραφέας)  και  Μαρία  Φραγκιαδάκη (φιλόλογος).  Τον συντονισμό της εκδήλωσης – που έχει ελεύθερη είσοδο- θα έχει η Λίζα Σκλάβου (φιλόλογος), ενώ το γνωστό μουσικό συγκρότημα «ΕΡΑΝ» θα πλαισιώσει μουσικά τη βραδιά.

Την εκδήλωση διοργανώνει το Μουσείο Παραδοσιακής  Ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» στο πλαίσιο του διαρκούς ενδιαφέροντός του για την ανάδειξη του προφορικού πολιτισμού της Κρήτης και  η λέσχη   «ΕΝΤΕΧΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» Ηρακλείου.

Η συγγραφέας

Η Ευαγγελία Πετρουγάκη γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό του Δήμου Μινώα- Πεδιάδος και κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης.

Είναι πτυχιούχος του Κλασικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές  «Ενθύμιο φως» (Ταξιδευτής 2009) και «Σχήμα δίκαιο» (Γαβριηλίδης 2015).  Το 2019 δημοσίευσε τα δοκίμια « Τα Ελληνικά της Κρήτης».

Ποιήματα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στις συλλογικές εκδόσεις Ανθολογία Κρητικής Ποίησης 1950-2007 (Συμπόσιο ποίησης-Ταξιδευτής 2007), Ανθολογία «Χειραψία» – Έλληνες και Ούγγροι ποιητές των ημερών μας (δίγλωσση έκδοση, Βουδαπέστη 2008), Καθηγητών Ανάλεκτα (ΕΛΜΕ- Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου 2010), και στα λογοτεχνικά περιοδικά Ελλωτία, Κρητικοί Ορίζοντες , Μπιλιέτο, Πνευματικοί Σταλακτίτες, Φηγός , Κουκούτσι και στα ηλεκτρονικά περιοδικά Κεδρισσός και Ιδεόστατο.

Εισηγήσεις της για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία συμπεριλαμβάνονται σε εκδόσεις συνεδριακών πρακτικών και συμποσίου ποίησης (Γιατί η ποίηση, περί τεχνών, Πάτρα 2008) και του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας (ο παροιμιακός και γνωμικός  λόγος στην Κρήτη, Ανώγεια, 2013), ενώ άρθρα και δοκίμιά της έχουν δημοσιευτεί στην εφημ. «Πατρίς» και στο διαδίκτυο. Είναι μέλος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας, της Λέσχης Ποίησης Ηρακλείου και από το 2011 συντονίστρια της Λέσχης «Έντεχνος Λόγος».