Υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου βιβλίου στον κόσμο στην κατηγορία “Chinese Food Culture” (Κινέζικη διατροφική κουλτούρα) for the “twist and fusion” που φέρνει στην κινέζικη κουζίνα είναι το βιβλίο της Κρητικιάς συγγραφέως Πάτρας Ζεϊμπέκη ‘’Crete in China”.
Η μεγάλη αυτή διάκριση είναι τόσο για την Κρήτη όσο και για την ίδια τη συγγραφέα, η οποία διαθέτει το blog Gourmet Food Lovers (www.gourmetfoodlovers.com) και εδώ και 10 χρόνια συγγράφει βιβλία και συνταγές μαγειρικής με βάση τα κρητικά προϊόντα σε συνδυασμό με κουζίνες άλλων χωρών. Ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική στα βιβλία της είναι η γευστική εκπαίδευση άλλων λαών στα παραδοσιακά μας προϊόντα μέσω της δικής τους γευστικής κουλτούρας.
Ένα από τα 8 βιβλία της που είναι γραμμένα σε διάφορες γλώσσες είναι και το Crete in China στο οποίο παρουσιάζει τα τοπικά μας προϊόντα στην κινέζικη διατροφική κουλτούρα. Το Crete in China είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα χωρίς φωτογραφίες και αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι το concept της κ. Ζεϊμπέκη και κυκλοφορεί μέσω του διαδικτυακού βιβλιοπωλείου της Amazon σε έντυπη μορφή καθώς και στην ηλεκτρονική μορφή που διαθέτει μόνο η Amazon, αυτή της Kindle.
Πριν μερικούς μήνες ζητήθηκε από τον πρόεδρο του διεθνούς οργανισμού της Gourmand (οργανισμός ο οποίος διοργανώνει και βραβεύει τα «Οσκαρ» των βιβλίων μαγειρικής) να αποστείλει το βιβλίο Crete in China στον διαγωνισμό. Για μερικούς μήνες η κ. Πάτρα Ζεϊμπέκη δεν είχε κάποια ενημέρωση. Με αφορμή μια εκδήλωση του οργανισμού η κ. Πάτρα Ζεϊμπέκη επικοινώνησε με τον οργανισμό και της ανακοινώθηκε ότι το βιβλίο της είναι υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου βιβλίου στον κόσμο στην κατηγορία “Chinese Food Culture”.
Επίσης το βιβλίο της θα παρουσιαστεί σε έκθεση στο Παρίσι με τα καλύτερα βιβλία του κόσμου των τελευταίων 3 ετών τον ερχόμενο Μάρτιο. Όπως επίσης αρχές Ιουλίου θα γίνει μια μεγάλη έκθεση στην οποία θα απονεμηθούν τα βραβεία στο Μακάο της μανδαρινής πορτογαλικής Κίνας. Τον Αύγουστο θα γίνει η έκθεση στο Πεκίνο ενώ τον Οκτώμβριο στην Φρανκφούρτη.