Με λίστα… αναμονής από τα σχολεία και καθημερινή κοσμοσυρροή τόσο από Ελληνες όσο και ξένους, συνεχίζεται η ξεχωριστή έκθεση σύγχρονης εικαστικής τεχνολογίας για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο που φιλοξενείται στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Η έκθεση έχει προσελκύσει το ζωηρό ενδιαφέρον τόσο λόγω του θέματος όσο και των τρόπων παρουσίασης των εκθεμάτων ενώ εντυπωσιακό είναι το πολύπτυχο σε έντυπη μορφή που μοιράζεται στους επισκέπτες.
Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η προσέλευση που διευρυνθηκε το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης που ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 6 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ την Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα ενώ αρχικά ήταν μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι.
Την έκθεση διοργανώνει ο δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία και επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης κ. Ιάνθης Ασημακοπούλου.
Παράλληλα, η κ. Δάφνη Κρέμα έχει επιμεληθεί τις ξεναγήσεις στο χώρο της έκθεσης, ενώ ο κ. Τάσος Ρουσόπουλος έχει συνθέσει τις τέσσερις μελωδίες για τις ανάγκες της Έκθεσης.
Η Έκθεση αποτυπώνει τις απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και αναδεικνύει ομοιότητες και παρόμοια στοιχεία ανάμεσα σε έργα της αρχαιότητας και του σπουδαίου καλλιτέχνη.
‘’Αξιοποιώντας”-σημειώνει η κ. Ασημακοπούλου – μέσα σύγχρονης τεχνολογίας, στην έκθεση παρουσιάζονται αναπαραγωγές έργων του Θεοτοκόπουλου και δίπλα σε αυτά απεικονίσεις αρχαίων γλυπτών, αναγλύφων, νομισμάτων κλπ. που συνδέονται μαζί τους και αποκαλύπτουν πόσο ευέλικτες και ανθεκτικές στο χρόνο είναι οι αρχαίες φόρμες.
Στην περίπτωση πάλι που η επιρροή που δέχθηκε ο Δομήνικος ήταν έμμεση, δηλαδή προσέλαβε αρχαίες επινοήσεις ενσωματωμένες σε έργα ομοτέχνων του, εμφανίζονται απεικονίσεις τους δίπλα στα συνδεόμενα με αυτές έργα του Θεοτοκόπουλου.‘’
Οι πίνακες και το συμπληρωματικό υλικό αναδεικνύονται μέσα από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Φλωριανού Λιάκου και της Ειρήνης Μαρκαντωνάτου, οι οποίοι διαμόρφωσαν για την υποδοχή τους έναν γεωμετρικά διευθετημένο χώρο με κόγχες.
Όπως αναφέρει η υπεύθυνη της Έκθεσης κ. Δάφνη Κρέμα, σύμφωνα με έρευνες ο Θεοτοκόπουλος ήταν από τους καλλιτέχνες που ταξίδεψαν πολύ και συμπλήρωναν συνεχώς νέα στοιχεία στα έργα τους. Όμως, ο διάλογος με την αρχαιότητα, είναι ένα από τα στοιχεία που δεν έχασε ποτέ ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Επίσης, ο Θεοτοκόπουλος είδε άμεσα ή έμμεσα έργα, από τα οποία εμπνεύστηκε μετέπειτα και τα δικά του έργα και μάλιστα χρησιμοποίησε μοτίβα, κλασικές φιγούρες και κινήσεις της αρχαιότητας που ήταν γνωστές και στην εποχή του.
‘’Στην έκθεση-συνεχίζει η κ.Ασημακοπούλου- παρουσιάζονται, επίσης, εφαρμογές που αναπτύχθηκαν από την Ομάδα Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας του Πανεπιστημίου της Πάτρας με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνο Μουστάκα.
Έτσι, ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί με μάσκα εικονικής πραγματικότητας να προσλάβει σε τριδιάστατη μορφή και από όλες τις όψεις μοντέλο του αρχαίου συμπλέγματος του Λαοκόοντα, στο οποίο γίνονται συχνές αναφορές στο έργο του Θεοτοκόπουλου.
Επιπλέον, το Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου της Πάτρας με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Αβούρη σχεδίασε ψηφιακή εφαρμογή παιγνιώδους λειτουργίας για κινητά τηλέφωνα, η οποία επιτρέπει τη διάδραση των επισκεπτών με τα εκθέματα. Με τους τρόπους αυτούς οι θεατές αποκτούν ενεργητικό ρόλο προσλαμβάνοντας άμεσα και ζωντανά τα μηνύματα της έκθεσης.
Λαμβάνοντας, κατά το δυνατόν, υπόψη σύγχρονες τάσεις, επιχειρείται η έκθεση Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου να είναι μια πολυαισθητηριακή εμπειρία. Έτσι, σε συνεργασία με την δρα Κορίνα Βουγιούκα και τον συνθέτη Τάσο Ρωσόπουλο δημιουργήθηκαν «ηχοτοπία» που μεταφράζουν σε μουσική γλώσσα συλλήψεις του καλλιτέχνη και συνοδεύουν ορισμένα από τα εκτιθέμενα έργα. ‘’
Κάτι που διαφοροποιεί αυτή την Έκθεση από τις άλλες είναι ότι οι συντελεστές έχουν προβλέψει η περιήγηση στην Έκθεση να είναι δυνατή για όλους τους επισκέπτες. Αρχικά, η πρόσβαση στην έκθεση είναι εφικτή από δύο εισόδους με ράμπες για τα ΑμεΑ και επίσης οι λεζάντες των έργων έχουν τοποθετηθεί σε χαμηλό επίπεδο προκειμένου να είναι εύκολη η ανάγνωση από τα ατομα με ειδικές αναγκες.
Επιπλέον, παρέχεται σε τυφλούς επισκέπτες ένα βιβλίο γραμμένο στον κώδικα Μπράιγ με πληροφορίες για τα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ενώ έχει γίνει πειραματική προσπάθεια απόδοσης από τον Γιώργο Ζαβάκο του πίνακα Ιππότης με το χέρι στο στήθος σε ξυλόγλυπτο που επιτρέπει την ψηλάφησή του.
Σημαντικό είναι και το βιβλίο που έχει εκδώσει ο Δήμος Ηρακλείου για την Έκθεση με τίτλο «Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου». Ακόμα πιο προσιτή στο κοινό κάνουν την Έκθεση οι ψηφιακές εφαρμογές, αλλά και οι μεγάλες οθόνες που παρέχουν πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Δομήνικου, ενώ η εικονική πραγματικότητα δίνει τη δυνατότητα της τρισδιάστατης προβολής.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης, θα πραγματοποιούνται επιμορφωτικές περιηγήσεις στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά από την ιστορικό τέχνης κ. Δάφνη Κρέμα από τις 11.00’ έως την 13.00’ και από τις 18.00’ έως τις 20.00’ τις καθημερινές.
(Τηλ. επικοινωνίας 6937820340, πρωινές ώρες 9.00’-11.00’, απογευματινές ώρες 16.00’-18.00’).