ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο άγνωστος κόσμος του Θάναση Λάλα

Έργα και αντικείμενα από τα Notebooks του εικαστικού Θανάση Λάλα, με τίτλο   «Who is Lalas?- Στο μουσείο της μνήμης μου” θα φιλοξενηθούν από σήμερα Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου.
Η έκθεση που συδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός Αγίου Νικολάου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου θα εγκαινιασθεί σήμερα στις 8 το βράδυ.

Η εικαστική έκθεση συγκροτεί μια πολύπλευρη εικόνα από το πολυσχιδές έργο του εικαστικού δημιουργού. 
Σελίδες από το «Σημειωματάριο» της μνήμης του Θανάση Λάλα! Σημειώσεις που έγιναν έργα και αντικείμενα που ανακάλυψε ο αρχαιολόγος του μέλλοντος! Μια σειρά από προσχέδια μιας μελλοντικής “ανασκαφής”, με αφορμή μια έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου της Κρήτης! 

Σκοπός αυτής της έκθεσης είναι να απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα «Who is Lalas?». Παρουσιάζεται το υλικό από τα Notebooks του εικαστικού καλλιτέχνη και δημιουργού: σκέψεις, σχέδια, ζωγραφιές, φωτογραφίες, επεμβάσεις στον χώρο, παρεμβάσεις σε καθημερινά αντικείμενα χρήσης. Ένας κόσμος που προσεγγίζει την παρουσία του δημιουργού Θανάση Λάλα τα τελευταία σαράντα χρόνια στα δημόσια δρώμενα της χώρας, αλλά και εκτός της χώρας. 

Ένα εσωτερικό ταξίδι που η αφήγησή του αποκτά ενδιαφέρον για τον θεατή, μια μυθιστορία με υλικά τις λέξεις, τα χρώματα, τις εικόνες, τα αντικείμενα. Η απόπειρα δημιουργίας ενός κόσμου που ερεθίζει και αφυπνίζει τις αισθήσεις, ένας κήπος “αφορμών” που βάζει σε κίνηση την κοινωνική αταραξία σε μια εποχή που όλοι γύρω, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, εύχονται: “Κάτι να γίνει”, “Ας δούμε κάτι να κινείται”! Ένα δρώμενο που δίνει μια σημασία σε δώδεκα λευκούς τοίχους! 

Ώρες λειτουργίας 09.00-15.00 (Τρ-Κυ) & 18.30-21.30 (Τε-Σα-Κυ) / Είσοδος: Ελεύθερη

Ο κόσμος του καλλιτέχνη
Ο Θανάσης Λάλας ξεκίνησε σχεδιάζοντας τετράδια καθημερινών σκέψεων και συναντήσεων, καλλιτεχνικά ημερολόγια και την ίδια περίοδο, ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε τραπεζομάντιλα εστιατορίων και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης (χαρτιά, σεντόνια, ρούχα, τηλεοράσεις, παπούτσια, σερβίτσια, τραπέζια, πόρτες, τοίχους, καρέκλες… παντού) δημιουργώντας τον δικό του μοναδικό εικαστικό κόσμο, τον κόσμο του Θανάση Λάλα. Αυτός ήταν και ο τίτλος της τελευταίας του έκθεσης στην οποία παρουσιάστηκαν 130 έργα του, ζωγραφικής και γλυπτά.

Για τον Θανάση Λάλα η αξιοποίηση των σκουπιδιών είναι “η απόδειξη του πολιτισμού μιας χώρας, του κόσμου μας”. “Όσα λιγότερα σκουπίδια παράγουμε, τόσο μεγαλύτερη δόση πολιτισμού απολαμβάνουμε… Τα πάντα γύρω μας είναι μια ευκαιρία, ένα νέο ξεκίνημα για να ξαναφτιάξουμε τον κόσμο. Όλα αρχίζουν με το σημάδι του καθενός μας. Αυτό το σημάδι είναι η υπογραφή μας… Ένα ξεχωριστό σημάδι το οποίο προσπαθεί να απεικονίσει την αγωνία, το πνεύμα, το αίσθημα που ζει μέσα μας… Αυτή είναι μια δουλεία της τέχνης σήμερα”.

Ο Θανάσης Λάλας σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έπαιξε ποδόσφαιρο, συναντήθηκε νωρίς με την τύχη του. Στα 19 του δημιούργησε το πρώτο του προσωπικό περιοδικό με τον τίτλο «Περιοδικό».

Αγαπούσε πάντα να δημιουργεί ομάδες εργασίας στις οποίες οφείλει πολλά. Σε πολύ νεαρή ηλικία είχε την ευκαιρία να ζήσει δίπλα στον Στρατή Τσίρκα, έναν σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, και να τον καθοδηγήσει στο χώρο της ποίησης ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Νίκος Καρούζος και ο Μίλτος Σαχτούρης.

Στην ηλικία των 23 γνώρισε τυχαία τον Άντι Γουόρχολ και αυτή η συνάντηση άλλαξε την πορεία της ζωής του. Ξεκίνησε να παίρνει συνεντεύξεις και να επιδιώκει συναντήσεις με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και λόγιους, άρχισε να κάνει καθημερινότητά του αυτές τις συναντήσεις. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει 3500 συνεντεύξεις με μοναδικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.