ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ Π. ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Ενδιαφέρον υλικό «μπροστά και πίσω από τις κάμερες» περιλαμβάνει η έκθεση  φωτογραφίας από τα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του Παντελή Βoύλγαρη, «Το τελευταίο σημείωμα» που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες και δήμους.

Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Μανώλης Μαυράκης, με αφορμή τη συμμετοχή του στην ταινία ως ηθοποιός, κατέγραψε με τον φακό του το χρονικό της υλοποίησή της ταινίας σε 2.000 στιγμιότυπα, όπου τα 180 από αυτά παρουσιάζονται σε διαδοχικές εκθέσεις φωτογραφίας σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη του 2017, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης της ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Λασιθίου, του Δήμου Ηρακλείου, του Δήμου Ρεθύμνου, του Δήμου Αγίου Νικολάου Λασιθίου και του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Καντανιωτών «Καντάνια».

Τα εγκαίνια της έκθεσης  στο Ηράκλειο θα γίνουν  την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις  ώρα 7 μ.μ. στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου. Η  έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00.

Η Περιφέρεια Κρήτης συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία της ταινίας και μάλιστα είχε προηγηθεί συνάντηση του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με τον Παντελή Βούλγαρη στην Π.Ε. Χανίων παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Βουλγαράκη.

Η ταινία, σε σενάριο Ιωάννας Καρυστιάνη και Παντελή Βούλγαρη, αφηγείται  μια από τις πιο γνωστές σελίδες της νεοελληνικής Ιστορίας, την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της Ελληνικής Αντίστασης. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός Μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936.

Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενών του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων. Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε έναν Γερμανό.

Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα ζωής, όταν ο Φίσερ, που μέσα στο διάστημα της φυλάκισης του Σουκατζίδη στο Χαϊδάρι ανέπτυξε σεβασμό για τον Έλληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό άλλον.

Στο «Τελευταίο Σημείωμα» πρωταγωνιστούν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου στον ρόλο του Ναπολέοντος Σουκατζίδη, ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε ως ο Καρλ Φίσερ και η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ ως η Χαρά Λιουδάκη. Μαζί τους ένα σπουδαίο καστ αναγνωρισμένων και νέων ηθοποιών, όπως οι: Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Κουκαλάνι, Λουκάς Κυριαζής, Μιχάλης Αεράκης, Λευτέρης Λαμπράκης, Δημήτρης Καλογεράκης, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου, Μανώλης Μαυράκης, Γιώργος Καραμαλέγκος, Ιώ Ασηθιανάκη, Μανώλης Ψαρουδάκης, Βασίλης Σύρρος, Χάρης Αργυρόπουλος, Μηνάς Μησόρης, Νεκτάριος Ξανθουδάκης, Μάρκος Ρενιέρης, Τάσος Καϊσαρλής, Θεώνη Κουτσουνάκη, Γιάννης Σίνης, Κυριάκος Κώτσογλου, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Αντρέας Χατζημαρκάκης, Αντώνης Παλιεράκης, Γκάρι Τζέιμς Μπόρλαντ, Στέλλα Ψαρουδάκη.

«Το τελευταίο σημείωμα», σύμφωνα με τους συντελεστές του, «είναι η Ιστορία μας που οφείλουμε να τη διατηρήσουμε «ζωντανή» και να επικοινωνείται από γενιά σε γενιά, ένα ακόμη λιθαράκι στη συγκρότηση της ταυτότητάς μας ως Ελλήνων, αλλά και ως πολιτών της Ευρώπης. Παράλληλα ως σημαντική παράμετρος ανάπτυξης και προβολής της Κρήτης καταγράφεται το  γεγονός ότι μπορεί να υλοποιηθεί στο νησί μας μία ταινία, χρησιμοποιώντας το ντόπιο δυναμικό σε όλα τα επίπεδα».