ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

«Αιώνια Μήτρα», είναι ο τίτλος της έκθεσης που οργανώνεται από την ομάδα Δίπολα υπό την επιμέλεια των  εικαστικών  Δημήτρη  Λάμπρου, Δημήτρη  Καρατζά  και της  αρχιτέκτονος – μηχανικού  Μαρένας Κωνσταντινίδη Μάνεση.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 07 Οκτωβρίου στις 7:30 μμ.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο οινοποιείο «Διγενάκη», ένα  χώρο  ο οποίος βρίσκεται στην Καλλονή Ηρακλείου Κρήτης (18 χλμ από την πόλη του Ηρακλείου).

Μετα τα εγκαίνια της έκθεσης ακολουθεί μια μοναδική μουσική παράσταση για πιάνο και φωνή με την Εμμανουέλα Νινιράκη (τραγούδι) και το Μανόλη Κανακάκη (πιάνο).

 Στο οινοποιείο πέρα από το cabernet

sauvignon – merlot, το κοτσιφάλι, το θραψαθήρι ή το μοσχάτο σπίνας που ετοιμάζονται στις δεξαμενές του, διαθέτει ένα σύγχρονο χώρο για μουσικές παραστάσεις καθώς επίσης και γκαλερί. Στο οινοποιείο φιλοξενούνται σημαντικά καλλιτεχνικά δρώμενα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής προσπάθειας κατά την οποία κρασί και τέχνη αντιμετωπίζονται ως οι διαφορετικές πλευρές του ίδιου νομίσματος. Σε αυτή τη  φάση φιλοξενείται για δεύτερη φορά, μια εντυπωσιακή έκθεση με έργα σύγχρονης τέχνης, στην οποία συμμετέχουν 38 Έλληνες και ξένοι εικαστικοί με ζωγραφικά έργα, γλυπτά, video art, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις.

Το θεματικό περιεχόμενο της έκθεσης, κινείται γύρω από την έννοια του χρόνου ως ροή, και την εικαστική αποτύπωση της εξέλιξης. «Η μορφή της γέννησης και η μορφή της επιστροφής συναντώνται και συνδιαλέγονται στο πεδίο της συγχρονικότητας. Επιστροφή στη γενέτειρα καλλιτεχνικά πολιτιστικά, σημειολογικά. Επιστροφή, ωστόσο, όχι υπό το πρίσμα μιας παρελθοντολαγνικής θεώρησης, αλλά διαλεκτικά, μέσα από ένα πολιτισμικό διάλογο πάνω στο υφαντό υπόστρωμα της νεωτερικότητας.

Επιστροφή στη ρίζα που γεννά, που διαρκώς υπενθυμίζει την ανάγκη για ατελεύτητη συνύπαρξη στη

βάση του αέναου κύκλου ενός ζωοποιού θανάτου. Εδώ, η ανάμνηση γίνεται μνήμη, γίνεται παρόν, γίνεται είναι. Η έννοια του χρόνου υπερβαίνει τα οντολογικά της όρια και μετατοπίζεται στο πεδίο του μεταφυσικού. Η γεωμετρική σχέση του παρελθόντος με το παρόν, τώρα γίνεται ένα, γίνεται ταυτόχρονο.

Η επιστροφή γίνεται ζώσα μνήμη και όχι μνημείο. Η επιστροφή σηματοδοτεί ένα διάλογο μέσα στο χρόνο, ο οποίος καλλιτεχνικά ανανεώνεται και διαρκώς καθιστά το παρελθόν και το παρόν δημιουργικά άχρονο» όπως λέει ο οικοδεσπότης οινοποιός Λευτέρης Διγενάκης. Η έκθεση βρίσκεται στη δεύτερη φάση της, καθώς το καλοκαίρι παρουσιάστηκαν έργα 52 ακόμη καλλιτεχνών.