6035

Ήταν 14 Δεκεμβρίου του 1988 όταν στη Γενεύη πραγματοποιήθηκε η Συστατική Συνέλευση για τη δημιουργία της  Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με τη συμμετοχή της Ελένης Καζαντζάκη   του Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στους Βαρβάρους – Μυρτιά, οι οποίοι και ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη, και του Γιώργου Στασινάκη.

Ο κύριος σκοπός ήταν η προώθηση – με διάφορους τρόπους (και ιδιαίτερα με μελέτες) – του έργου και της σκέψης του μεγάλου συγγραφέα και ποιητή. Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά,  η εταιρία με “ψυχή” και κινητήρια δύναμη τον πρόεδρό της Γιώργο Στασινάκη προωθεί το έργο του  Νίκου Καζαντζάκη σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε χώρες με πολύ διαφορετική παράδοση, αριθμώντας συνολικά 7.058 μέλη  σε 127 χώρες!

Τα 30 αυτά χρόνια της ύπαρξής της  θα γιορτάσει η εταιρία ξεκινώντας με τρεις μεγάλες εκδηλώσεις, που θα γίνουν στην Κρήτη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στην Κρήτη

Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στο Κολυμπάρι, όπου σε κοινή εκδήλωση θα εορταστούν τα 50 χρόνια της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και τα 30 της ΔΕΦΝΚ.

Σε συνδιοργάνωση με το Εργαστήριο Μελέτης Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, διοργανώνουν  πανελλαδικό συνέδριο, με τίτλο: «Πνευματικότητα – Θρησκευτικότητα – Καζαντζάκης και Κρήτη», την Παρασκευή 9 έως και Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να παρουσιαστεί και να αναλυθεί από διακεκριμένους επιστήμονες και εισηγητές η πνευματική διάσταση της σκέψης του μεγάλου συγγραφέα, καθώς και η στενή του σχέση με την ιδιαίτερη πατρίδα του, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή  9 Φεβρουαρίου 

17:00 Έναρξη-Χαιρετισμοί

Γιώργος Στασινάκης (πρόεδρος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.), Απόστολος Βουλγαράκης, (αντιπεριφερειάρχης Χανίων), Γιούλη Ιεροπετριτάκη (πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος  της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.), Σήφης Μιχελογιάννης (υπεύθυνος Τομέα Κρήτης της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.), Μιχάλης Ταρουδάκης (πρόεδρος Δ.Σ. Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη), δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς (γενικός διευθυντής της ΟΑΚ).

Η πνευματικότητα στον Νίκο Καζαντζάκη και η σχέση του με την Κρήτη. Εναρκτήρια Συνεδρία

Συντονιστής: Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς.

17:30 Αντώνης Σανουδάκης, «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Κρήτη».

18:00 Συζήτηση.

18:30 «Όταν ο μικρός πρίγκιπας συνάντησε τον κύριο Καζαντζάκη», Θεατρικό Δρώμενο, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Χρήστου Τσαντή και αποδοσμένο από το Δημοτικό Σχολείο Κολυμπαρίου.

20:00 Δείπνο.

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου.  

8:00 Πρωινό.

Α’ Συνεδρία

Καζαντζάκης και Κρήτη.

Συντονιστής: Ερατοσθένης Καψωμένος.

9:00 Σήφης Μιχελογιάννης, «Το αγωνιστικό πνεύμα στα έργα του Νίκου Καζαντζάκη».

9:20 Γιούλη Ιεροπετριτάκη, «Τότε που οι θεοί ήσαν ακόμη στην κούνια τους»

9:40 Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, «“Βίοι Παράλληλοι”: Νίκος Καζαντζάκης, Παντελής Πρεβελάκης και η σχέση τους με τη Νεότερη Ιστορία της Κρήτης»

10:00  Συζήτηση-Διάλειμμα.

Β’  Συνεδρία

Καζαντζάκης αέναος ταξιδευτής.

Συντονιστής: Αντώνης Σανουδάκης.

11:00 Ερατοσθένης Καψωμένος, «Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο κρητικός πνευματικός πολιτισμός».

11:20 Αλεξάνδρα Ζερβού, «Η Ομηρική Μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη και του Ι.Θ. Κακριδή, σήμερα: Επιδράσεις και Αντιδράσεις».

11:40 Ελπινίκη Νικολουδογιαννάκη-Σουρή, «Η έννοια της πνευματικότητας και οι εκδοχές της στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Καπετάν Μιχάλης».

12:00 Νικόλαος Παπαδογιαννάκης, «Οι φωνές του τόπου και οι φωνές των ανθρώπων στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη».

12:20 Συζήτηση-διάλειμμα.

12:30 Προβολή ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ3, με τίτλο «Πάνω απ’ όλα το έργο». Σύντομη παρουσίαση από τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Τριανταφύλλου.

14:00 Γεύμα.

Γ’  Συνεδρία

Η πνευματικότητα στον Νίκο Καζαντζάκη.

Συντονιστής: Γιώργος Στασινάκης.

17:00 Ρούλα Βουράκη, «Νίκος Καζαντζάκης: θηρευτής του αγνώστου».

17:20 Μαριάνθη Παπαδάκη, «Ο Φτωχούλης του Θεού του Νίκου Καζαντζάκη – Ο χριστιανός Άγιος και ο ασυμβίβαστος συγγραφέας σε κοινή πορεία».

17:40 Χρήστος Τσαντής, «Η κρητική ματιά του Νίκου Καζαντζάκη – Η οικουμενική διάσταση ή η οικουμενικότητα της σκέψης του».

18:00 Μαρία Χατζηαποστόλου, «Νίκος Καζαντζάκης ακροβάτης πάνω στο χάος και πουλί πάνω από την άβυσσο».

18:20 Συζήτηση-Συμπεράσματα

18:30 Τιμητική εκδήλωση.

19:00 «Τραγουδώντας την Άβυσσο».

Μουσική εκδήλωση από το μουσικό σχήμα των Χανίων “Vamos Ensemble”.  Συντονίζει η δρ. Μαρία Χατζηαποστόλου, επιστημονική συνεργάτιδα της ΟΑΚ.

20:00 Δείπνο.

Στην Αθήνα

Θα ακολουθήσει στις 15 και 16 Φεβρουαρίου το  επιστημονικό συμπόσιο “Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική” που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Στο συνέδριο θα απευθύνουν  χαιρετισμό ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Γιώργος Στασινάκης και ο προέδρος του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, κ. Μιχάλης Ταρουδάκης ενώ ομιλητές θα είναι οι:  Σήφης Μιχελογιάννης, νομικός, πρώην βουλευτής, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ομότιμος Καθηγητής Νέου Ελληνισμού, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Φωτεινή Τομαή – Κωνσταντοπούλου, Διευθύντρια Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Υπουργείο Εξωτερικών, Μιχάλης Πάτσης, διδάκτωρ Φιλολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, συγγραφέας,   Κωνσταντίνος Δημάδης, ομότιμος καθηγητής Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, Peter Bien, ομότιμος καθηγητής, Dartmouth College, ΗΠΑ, Νίκος Ψιλάκης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, Αθηνά Βουγιούκα, διδάκτωρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, Νίκος Χρυσός, συγγραφέας και Γεώργιος Ρωμαίος, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής.

Στη Θεσσαλονίκη

Η τρίτη εκδηλωση θα γίνει στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, όπου θα δοθούν διαλέξεις από τους Γιώργο Κεχαγιόγλου, ομότιμο καθηγητή του Αριστοτέλειου Παβεπιστημίου,  Μιχάλη  Πάτση, διδάκτωρ Φιλολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και συγγραφέα, και θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ3, με τίτλο «Πάνω απ’ όλα το έργο».