Στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, όπου στις 14 Δεκεμβρίου 1988 ιδρύθηκε η «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη», με την παρουσία της Ελένης Καζαντζάκη και του Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου Καζαντζάκη στην Κρήτη, και την παρουσία 30 συνολικά προσώπων, η ΔΕΦΝΚ διοργάνωσε μια αξέχαστη βραδιά για να εορτάσει αυτό το γεγονός.
Η εκδήλωση έγινε στις 29 Νοεμβρίου 2018, ακριβώς 30 χρόνια μετά. Η βραδιά, που τελούσε υπό την αιγίδα της πρέσβη της Ελλάδος στην Ελβετία, ήταν αφιερωμένη στον «Νίκο Καζαντζάκη, έναν Έλληνα και οικουμενικό συγγραφέα και στον λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο του».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: η πρέσβειρα της Ελλάδος στην Ελβετία Χαρά Σκολαρίκου, ο πατήρ Φανούριος, εκπρόσωπος του Ελληνορθόδοξου μητροπολίτη στην Ελβετία Σεβασμιωτάτου Μαξίμου, ο Νίκος Οικονομίδης, σύμβουλος τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στους διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στη Γενεύη, η πρόεδρος των Ελληνίδων Κυριών της Γενεύης Έφη Θεοχαροπούλου, καθώς και πλήθος φίλων από την Ελβετία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Γκαμπόν, τη Μολδαβία και την Αλβανία.
Ο υπουργός της Δημοκρατίας και του Καντονίου της Γενεύης Thierry Apothéloz και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη Αθανάσιος Καφόπουλος ζήτησαν συγγνώμη γιατί δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Ο Γιώργος Στασινάκης ευχαρίστησε θερμά την πρέσβειρα της Ελλάδος για τη σταθερή στήριξή της στις δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ, τους καλλιτέχνες, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ελβετικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ που κατοικούν στη Γενεύη, τη Λοζάνη και το Ζουγκ, τον διευθυντή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης με τους μαθητές που έλαβαν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό που διοργάνωσε η ΔΕΦΝΚ για τις «καλλιτεχνικές δημιουργίες» και όλους τους συμμετέχοντες.
Στη συνέχεια παρουσίασε τον απολογισμό των 30 χρόνων της παρουσίας της ΔΕΦΝΚ στην Ελβετία και σε ολόκληρο τον κόσμο, κάνοντας λόγο για την αφοσίωση των μελών της Εταιρείας που εργάζονται ανιδιοτελώς για την προώθηση του έργου του μεγάλου Κρητικού. Τέλος, υπογράμμισε την έκταση και την ποικιλομορφία των δραστηριοτήτων της ΔΕΦΝΚ, καθώς και τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των μελών της που ανέρχονται σήμερα σε 9.412, προερχόμενα από 130 χώρες.
Ακολούθως διαβάστηκαν έργα του συγγραφέα. Υποβλητική ήταν η ανάγνωση των κειμένων από τους ηθοποιούς Anne-Lise Fritsch και Michel Kuhne και από την πρόεδρο του Ελβετικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Rozmi Pahlisch-Tzanos, ενώ τους συνόδευε με την κιθάρα του ο εξαίρετος μουσικός Tiago Almeida. Οι ακροατές μαγεύτηκαν! Και όχι μόνο αυτό: μπόρεσαν ν’ ανακαλύψουν μέσα από τις τόσο ενδιαφέρουσες αναγνώσεις διάφορες όψεις του έργου του μεγάλου Κρητικού που είναι ελάχιστα γνωστές.
Η βραδιά έκλεισε με την απονομή ειδικών διακρίσεων στη Rozmi Pahlisch-Tzanos για την αφοσίωσή της στο έργο του Καζαντζάκη και στις δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ στην Ελβετία και σε άλλες χώρες, καθώς και στους μαθητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης στη Γενεύη, οι οποίοι έλαβαν το Διεθνές Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», καλλιτεχνικές δημιουργίες, εικαστικές τέχνες.
Με βάση το μυθιστόρημα του Καζαντζάκη «Στα παλάτια της Κνωσού» και το ταξιδιωτικό του για τον Μυστρά, οι μαθητές φιλοτέχνησαν πρωτότυπες, ζωηρόχρωμες εικόνες, με υψηλές καλλιτεχνικές αξιώσεις, που είναι σαν να παρακινούν σε ταξίδι τώρα αμέσως για την Κρήτη και τον Μυστρά.