ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: “Όταν συλλογιέμαι την Κρήτη, Ψηφίδες ιστορίας και πολιτισμού”

Εικόνες και ιστορίες πλασμένες από υλικά της Κρήσσας γης περιλαμβάνονται σε ένα  διαφορετικό λεύκωμα του Δημήτρη Χατζηκωνσταντίνου, που σκορπίζει παντού τη μυρωδιά του νησιού.

Με  τίτλο “Όταν συλλογιέμαι την Κρήτη, Ψηφίδες ιστορίας και πολιτισμού” το λεύκωμα μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Μεταίχμιο’’.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, την Πέμπτη 10 Μαΐου, στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο Νεολαίας.

Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις για το βιβλίο και σε άλλες πόλεις της Κρήτης. Στις 23 Μαΐου στον Άγιο Νικόλαο, στο επιμελητήριο Λασιθίου, και στις 30 Μαΐου 2018, στο Ρέθυμνο, στο Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης.

Ο δημιουργός του,  συνταξιούχος δάσκαλος, με εφαλτήριο την αγάπη του για το νησί στο οποίο ζει για περισσότερα από σαράντα χρόνια, σε ένα οδοιπορικό που κράτησε πάνω από έναν χρόνο, συγκέντρωσε το υλικό που αποτέλεσε τη βάση για το λεύκωμα, το οποίο μας καλεί σε μια πανοραμική βόλτα στην ιστορία του τόπου και των ανθρώπων της Κρήτης.

Στο λεύκωμα παρουσιάζεται όλη η ιστορία του νησιού από τις απαρχές της, πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια έως τον 21ο αιώνα, με τους σημαντικούς σταθμούς της: Γέννηση της Κρήτης, εποχή χαλκού (μινωική περίοδος), ιστορικά χρόνια, Τουρκοκρατία, περίοδος της αυτονομίας – Κρητική Πολιτεία, από την Ένωση μέχρι το 1948, 21ος αιώνας.

Κι επιπλέον μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό αποτυπώνονται η ζωή και οι δραστηριότητες των κατοίκων της Κρήτης, δίνονται πληροφορίες για τα ήθη, τα έθιμα, τη χλωρίδα, την πανίδα, τη διατροφή, τη μυθολογία, τη θρησκεία, τη μουσική, τις τέχνες και τα γράμματα που άνθησαν στο νησί. Τέλος, στην έκδοση περιλαμβάνονται κείμενα λογοτεχνών, περιηγητών και επισκεπτών, καθώς και κείμενα που αφορούν πρόσωπα από την Κρήτη που έμειναν στην Ιστορία, αλλά και ποιήματα, τραγούδια και μαντινάδες.

«Κρήτη, ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις. Τίποτα” σημειώνει ο συγγραφέας” δεν είναι όμοιο με κάποιο άλλο. Τα τοπία εναλλάσσονται συνεχώς. Βουνό, κάμπος, θάλασσα, όλα πλάι πλάι. Τη μια βρίσκεσαι στον χιονισμένο Ψηλορείτη, στις Μαδάρες, στο Οροπέδιο του Λασιθίου, και την επομένη έρχεσαι αντιμέτωπος με το καυτό Λιβυκό. Το χέρσο τοπίο το διαδέχονται καταπράσινες φυτείες με ελιές, αμπέλια και οπωροφόρα. Στην πέτρινη αγριάδα της νοτιοδυτικής ακτογραμμής, μικρές πανέμορφες και δαντελένιες ακρογιαλιές εισχωρούν στον βράχο προσφέροντας γαλήνη.

Και στη μέση ο άνθρωπος. Με συνεχή παρουσία στο νησί από τη νεολιθική εποχή μέχρι τις μέρες μας, ο άνθρωπος, ο δημιουργός της σπουδαίας ιστορίας του νησιού. Τις περιόδους των μεγάλων ανατάσεων (μινωικός πολιτισμός, κρητική αναγέννηση, αγώνες για τη λευτεριά) διαδέχονταν εποχές σκοτεινές, σκληρές και επώδυνες. Παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποί της έβρισκαν πάντα τη δύναμη να συνεχίζουν».