Ο διάσημος κομμωτής και εικαστικός Κάρολος Καμπελόπουλος έφυγε από τη ζωή στο νοσοκομείο Χανίων όπου νοσηλευόταν με αναπνευστικά προβλήματα, σε ηλικία 86 ετών.
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει αύριο Κυριακή 13 Ιανουαρίου στις 13:00 από τον Άγ. Νικόλαο Σπλάντζιας, με τη σορό του να βρίσκεται στην εκκλησία από τις 12.00 το μεσημέρι. Η ταφή του θα γίνει στο νεκροταφείο του Αγίου Λουκά στα Χανιά.
Με κρητικές καταβολές, αυτοδίδακτος, προικισμένος με πνεύμα ανήσυχο και πολυτάλαντο, κoσμοπολίτης, αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, προσωπικότητα διεθνούς φήμης με ισχυρά πολιτιστικά ερεθίσματα, μεγαλούργησε μέσα από την τέχνη και έγινε γνωστός ως κομμωτής, χαράκτης, ζωγράφος, κεραμίστας και γλύπτης σε όλη την υφήλιο αλλά ειδικά στο Παρίσι όπου συνεργάστηκε με το διάσημο κομμωτήριο των αδερφών Carita.
Από τα χέρια του «πέρασαν» μεταξύ άλλων η Μαρία Κάλλας, η Σοφία Λόρεν, ο Μάρλον Μπράντο, η Μπριζίτ Μπαρντό, η Κατρίν Ντενέβ, η Τζουλιέτα Μασίνα, ο Βισκόντι και η Μελίνα Μερκούρη, πριγκιπισσες και προσωπικότητες του διεθνούς jet set.
Τα γλυπτά του διακρίθηκαν το 1969 στην Μπιενάλε της Ευρώπης ενώ πήρε το Α’ βραβείο της Πόλης των Παρισίων το 1980. Το έργο του παρουσιάστηκε σε οκτώ ατομικές στο Παρίσι από το 1971 ως το 1992. Παρουσιάστηκε, επίσης, στην Αθήνα και τη Γενεύη (1987), καθώς και στην Κρήτη (Χανιά και Ηράκλειο, 1989).
Για τον διάσημο καλλιτέχνη, η κριτικός τέχνης Δρ. Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν έγραψε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Χαρισματικός μάστορας σαν γλύπτης και σαν ζωγράφος ο Κάρολος – ποιητής σε ό,τι αφορά την ταυτότητα, την υφή της κάθε φόρμας, καθώς και τα θεμελιακά χαρακτηριστικά της εκάστοτε πρώτης ύλης – κατορθώνει πάντοτε να ανανεώνει «εκ των ένδον» τις δημιουργίες του, δίχως να αθετεί εκείνα τα συστατικά που από καταβολής εξασφάλισαν μια έντονη προσωπικότητα στη δουλειά του». Η φιλοσοφία του ήταν ότι όσο περισσότερο δημιουργεί ένας άνθρωπος, δεν γερνάει.
Ποιος ήταν
O Παναγιώτης Καμπελόπουλος γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1931. Ηταν ο δεύτερος γιος μιας ελληνικής οικογένειας, του Κρις που προερχόταν από το Ηράκλειο και της Αναστασία από τη Σμύρνη.Ο Κάρολος, όπως έλεγε ο ίδιος, απολάμβανε το βούρτσισμα των μαλλιών της γιαγιάς του δίνοντάς του διαφορετικά στυλ μόλις στην ηλικία των πέντε. Η γιαγιά του, Κωνσταντίνα, ήταν μια καθοριστική παρουσία στη ζωή του αφού αυτή ήταν που βασικά, τον μεγάλωσε και τον εκπαίδευσε.
Ακόμη και το όνομα Παναγιώτης του έδωσε προς τιμή του γιου της, που ήταν μοναχός στο Άγιο Όρος. Ο ίδιος ανάφερε μια μικρή ιστορία: «Η παράδοση στο πρώτο λουτρό του νεογέννητου, έλεγε να πέσει στο νερό λίγο αλάτι και ζάχαρη για να του δώσει σοφία και γλυκύτητα. Κρατώντας τον νεογέννητο Κάρολο η γιαγιά μου, μου έριξε όλη την ποσότητα της ζάχαρης που υπήρχε στο κουτί“. Και αναρωτιέόταν – “Ίσως γι ‘αυτό είμαι τόσο γλυκός”.
Στο Κάιρο ο Καρόλος φοίτησε στη Γαλλική Σχολή. Εκεί μαθαίνει να μιλάει επτά γλώσσες. Γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, αραβικά και φυσικά ελληνικά. Μεγαλώνει σε ένα άνετο περιβάλλον, όμως στα 14 του χρόνια, η ζωή του ανατρέπεται – όταν ο πατέρας του χάνει ολόκληρη την περιουσία του. Ο νεαρός Κάρολος πρέπει να δουλέψει. Έτσι αποφασίζει να γίνει κομμωτής.
Στην ηλικία των 20 ετών είναι ήδη ένας επιτυχημένος κομμωτής στην Αίγυπτο, αλλά, παρά την άριστη επαγγελματική του κατάσταση, βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση. Το όνειρό του είναι να πάει στο Παρίσι για ανώτερες σπουδές στην Κομμωτική. Έτσι αποφασίζει να φύγει από το Κάιρο το 1951.
Στο Παρίσι ξεδιπλώνει το ταλέντο του και παίρνει το πτυχίο του μόλις σε 15 ημέρες. Έτσι αρχίζει να επισκέπτεται τα μουσεία και να γνωρίζει το Παρίσι. Θα μείνει στη γαλλική πρωτεύουσα πάνω από πενήντα χρόνια. Έτσι, αυτές οι δύο πόλεις, πρώτα στο Κάιρο και στη συνέχεια το Παρίσι, επηρέασαν και διαμόρφωσαν τον άνθρωπο Κάρολο στα χρόνια των δημιουργιών του.
Στο Παρίσι εξελίχθηκε σε ταλαντούχο κομμωτή. σημαντικό δημιουργό και καλλιτέχνη. Με την επιμονή, την εξυπνάδα του και τους δαίμονες που ρέουν στο αίμα του ως Έλληνας, καταφέρνει να γίνει διάσημος και να ξεπεράσει οποιονδήποτε άλλον συνάδελφό του στον επαγγελματικό χώρο. Οι τέχνες, ιδιαίτερα η γλυπτική, τραβούν την προσοχή του. Πειραματίζεται και δημιουργεί συνεχώς. Κατάφερε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στον τομέα της κομμωτικής και της Γλυπτικής στο Παρίσι τον 20ό αιώνα.
Το 2007 γίνεται “Πρόσωπο της Ευρώπης”. Το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού τον χαρακτηρίζει ως το πρώτο στον κατάλογο των τιμητικών μελών.
Αυτό που τον χαρακτήριζε, λένε όσοι τον είχαν γνωρίσει, ήταν η απλότητα, η προσήνεια, η εντιμότητα και η αγάπη του για την Κρήτη.
Στην πατρίδα του πατέρα του, την Κρήτη θα έρθει για να μένει μόνιμα και το 2001, θα δημιουργήσει στην οδό Νταλιάνη των Χανίων έναν ιδιαίτερο χώρο τέχνης και εστίασης γνωστό ως το «Μοναστήρι του Καρόλου”. Ο Κάρολος έχει ταξιδέψει πολύ, σε όλο τον κόσμο. Μόνο ένα μέρος δεν είχε επισκεφθεί – παρά τη μεγάλη του επιθυμία, το Άγιο Όρος. Φοβόταν ότι αν είχε πάει θα είχε μένει εκεί για πάντα.
Η νεκρώσιμη ακολουθία για τον εκλιπόντα θα γίνει αύριο Κυριακή 13 Ιανουαρίου στις 13:00 από τον Άγ. Νικόλαο Σπλάντζιας, με τη σορό του να βρίσκεται στην εκκλησία από τις 12.00 το μεσημέρι. Η ταφή του θα γίνει στο νεκροταφείο του Αγίου Λουκά στα Χανιά.