Η είδηση του θανάτου του Μιχάλη Βασιλάκη, που υπήρξε μία σημαντική μορφή της αγιογραφικής τέχνης.
Η κηδεία του Μιχάλη Βασιλάκη θα γίνει σήμερα στην Ανώπολη

Θλίψη σκόρπισε σε όσους γνώρισαν τον ίδιο και το έργο του η είδηση του θανάτου του Μιχάλη Βασιλάκη, που υπήρξε μία σημαντική μορφή της αγιογραφικής τέχνης.

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, στην Αθήνα, όπου και νοσηλευόταν μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 3 το μεσημέρι στην Ανώπολη και επιθυμία της οικογένειάς του είναι να ειπωθεί το τελευταίο «αντίο» σεμνά, όπως είχε επιλέξει να φέρεται σε όλη τη ζωή του.

Ο Μιχάλης Βασιλάκης γεννήθηκε το 1948 στην Ανώπολη Ηρακλείου. Στο τέλος της δεκαετίας του ’60 αρχίζει η επαφή του με την αγιογραφία και έκτοτε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του είναι συνδεδεμένο με τις σκαλωσιές σε ναούς.

Μελετώντας κυρίως έργα της Κρητικής Σχολής οδηγήθηκε σε δρόμους πρωτότυπης δημιουργίας. Τομή στην πορεία του θεωρούνται οι φορητές εικόνες του Ναού Ευαγγελισμός της Τυλίσου, ακολουθεί η εικονογράφηση του ιστορικού ναού της Παναγίας των Σταυροφόρων και ο τρούλος στον Ναό Ζωοδόχου Πηγής των Γουβών.

Είχε αναλάβει το αγιογραφικό πρόγραμμα ναών όπως η Παναγία των Σταυροφόρων και η Αγία Παρασκευή.

Προ ετών είχε εκθέσει τα έργα του σε μια εντυπωσιακή έκθεση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και η έκθεση αυτή έχει ταξιδέψει και στις ΗΠΑ.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τεχνοτροπίας του ήταν η προσέγγιση της αγιογραφίας με μια οπτική περισσότερη αφαιρετική, πιο σύγχρονη, με στοιχεία μοντερνισμού.

«Η αγιογραφία εκτός από τέχνη ιερή είναι και μια τέχνη που σου δίνει εκατοντάδες διεξόδους, που σου δείχνει εκατοντάδες νέους δρόμους» είχε πει ο ίδιος ο καλλιτέχνης,  αναφερόμενος στο έργο του.