Ε.Σταματούδη για επιστροφή γλυπτών του Παρθενώνα: «Τεράστια αλλαγή ότι κάθονται σε ένα τραπέζι και συζητούν επί της ουσίας»

Η κ. Ειρήνη Σταματούδη, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, μίλησε για το ζήτημα στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3.

«Οι συζητήσεις είναι ανοιχτές, το ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δίνει τις ευλογίες του, αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται με το Βρετανικό μουσείο, προσπαθεί να βρεθεί μια κοινή λύση, αλλά φαίνεται ότι η Βρετανία σοβαρά για πρώτη φορά έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να υπάρξει λύση αυτή. Ακόμα δεν έχει υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές και προσπαθούν τα «αγκάθια» να φύγουν από τη μέση, τα δύο αγκάθια είναι το ιδιοκτησιακό και το δάνειο. Θα πρέπει να βρεθεί μια πραγματιστική, δημιουργική λύση η οποία να ικανοποιεί τόσο την Ελλάδα, όσο και τη Βρετανία».

Για την «πίεση» της βρετανικής κοινής γνώμης και το τι άλλαξε στις συζητήσεις των δύο πλευρών:

«Ήταν καταλυτική η κοινή γνώμη τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο η βρετανική κοινή γνώμη, αλλά και η θέση του τύπου. Βλέπουμε ότι οι Times του Λονδίνου μετά από 50 χρόνια έκαναν μια σημαντική στροφή και με κεντρικό άρθρο -τον Αύγουστο του 2022- παροτρύνει την τότε βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα μάρμαρα στην Ελλάδα. Και όχι μόνο, και άλλα έντυπα. Βλέπουμε ότι έχουμε τον τύπο, την κοινή γνώμη, επίσης είναι μια καλή συγκυρία ότι ο Κιρ Στάρμερ, ανέλαβε την πρωθυπουργία και είχε δεσμευτεί ήδη από όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ότι αν συμφωνήσει το Μουσείο, εκείνος δε σταθεί εμπόδιο, κάτι που το επανέλαβε τώρα.

Σημαντική επίσης είναι και η σημερινή του δήλωση, του εκπροσώπου του. Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά η Βρετανία δεν αναφέρεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Λέει ότι οι έφοροι του Μουσείου έχουν την ευθύνη για τη φροντίδα και τη διαχείριση των γλυπτών, κάτι που είναι πρωτοφανές σε βρετανικό λεκτικό, που σημαίνει ότι υπάρχει μια μετακίνηση από τη βρετανική πλευρά προς το ελληνικό αίτημα. Ότι κάθονται σε ένα τραπέζι και συζητούν επί της ουσίας, είναι η πρώτη τεράστια αλλαγή. Η δεύτερη είναι ότι δεν γίνονται ρητές αναφορές στο ζήτημα το ιδιοκτησιακό, τα προηγούμενα χρόνια αναφέρονταν στο θέμα του δανείου, να μας τα δανείσουν δηλαδή, τώρα αυτό το λεκτικό σιγά σιγά υποχωρεί. Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι αυτό που λέμε strategic partnership, στρατηγική πολιτιστική συνεργασία, όπου τα δύο μέρη θα έρθουν σε μια κοινή συνεννόηση βάσει της οποίας, θέλω να πιστεύω τα μάρμαρα θα επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα», όπως είπε μεταξύ άλλων.