Δύο τόμοι της σειράς “Μαρτυρίες” τέθηκαν πρόσφατα σε κυκλοφορία από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Ο νέος τόμος με αριθμό 8 της σειράς είναι η γερμανική έκδοση της Εκθέσεως της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη, η οποία συντάχθηκε από τους Κακριδή, Καζαντζάκη, Καλλιτσουνάκη, Κουτουλάκη κατά το διάστημα 29 Ιουνίου-6 Αυγούστου 1945, μετά από επιτόπια έρευνα κατόπιν ειδικής διαταγής του Προέδρου της Κυβερνήσεως Βούλγαρη και αφορούσε τις βιαιότητες που είχαν διαπραχθεί από τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα κατοχής την περίοδο 1941-44.
Η “Έκθεση” είχε εκδοθεί για πρώτη φορά το 1983 από τον τότε δήμαρχο Ηρακλείου Μανόλη Καρέλλη από χειρόγραφο αντίγραφο της Έκθεσης. Το πρωτότυπο, ως γνωστόν, λανθάνει και το μόνο χειρόγραφό του αντίγραφο απόκειται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στο οποίο είχε δοθεί από τον Παντελή Πρεβελάκη, στον οποίο ο Ν. Καζαντζάκης είχε παραδώσει ένα αντίγραφο. Την πρωτοβουλία για την εκπόνηση της μετάφρασης είχε ο κ. Markus List, βιβλιοθηκάριος της Βιβλιοθήκης της Στουτγάρδης, ο οποίος και την υπέβαλε ολοκληρωμένη στην ΕΚΙΜ προς έκδοση την 1.10.2016.
Jack L. Sibard. Αποστολή στην Κρήτη
Ο δεύτερος τόμος είναι η επανέκδοση της προ πολλού εξαντλημένης “Αποστολής στην Κρήτη” του Ζακ Σιμπάρ, με αριθμό 2 στη σειρά “Μαρτυρίες”, χρονικoύ του σαμποτάζ της 13ης προς την 14η Ιουνίου 1942 στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου από μέλη της SAS, της προσπάθειας διαφυγής τους προς Νότο, της σύλληψής τους από τους Γερμανούς στην περιοχή των Αστερουσίων, της κράτησής τους στη Μεσαρά και το Ηράκλειο και της μεταφοράς τους σε στρατόπεδα της Βόρειας Ευρώπης. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2006 παράλληλα με την έκδοσή του και στα γαλλικά.
Αρχείο Τζιφάκη:
Η περίοδος από Αύγουστο μέχρι Οκτώβριο 1944. Οι μέρες της απελευθέρωσης
Εντός των επομένων μηνών, η ΕΚΙΜ σκοπεύει να κυκλοφορήσει και τον 9ο τόμο της σειράς “Μαρτυρίες” με τίτλο «Αρχείο Τζιφάκη: Η περίοδος από Αύγουστο μέχρι Οκτώβριο 1944. Οι μέρες της απελευθέρωσης».
Το υπό έκδοση τμήμα από το Αρχείο του Χ.Α. Τζιφάκη αφορά στην περίοδο από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο του 1944, περίοδο έντονων ενεργειών εκφοβισμού από τους Γερμανούς εις βάρος των ημιορεινών κυρίως περιοχών του νομού Ρεθύμνης κατά τη σύμπτυξή τους προς την περιοχή των Χανίων, όπου θα παραμείνουν μέχρι τον Απρίλιο του 1945. Έντονων επίσης επαφών μεταξύ των ηγεσιών των ένοπλων σωμάτων της Αντίστασης ώστε η σύμπτυξη αυτή να γίνει με όσο γίνεται λιγότερες επιπτώσεις στον πληθυσμό και να προετοιμαστούν οι απαραίτητες συνθήκες ώστε να συντελεστεί ειρηνικά η διαφαινόμενη απελευθέρωση.
Ο Χρίστος Αετού Τζιφάκις γεννήθηκε στον Πρινέ Ρεθύμνου το 1889. Ήταν γιος του αγωνιστή Αετού Τζιφάκι και της Αργυρής Στυλ. Χαλκιαδάκη με καταγωγή από το Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου. Είχε δύο αδελφές, τη Χρυσάνθη και τη Μαρία.
Το αρχείο του αποτελείται από 7.000 περίπου έγγραφα και χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες ενότητες: 1. Μάχη της Κρήτης, 2. Εθνική Αντίσταση, 3. Περίοδος της Απελευθέρωσης και 4. Μεταπολεμική περίοδος.
Εμίλ-Ονορέ Ντεστέλ. Ημερολόγια 1897 και 1898
Για το έτος 2018, η ΕΚΙΜ προγραμματίζει την έκδοση του Ημερολογίου 1897 και Ημερολογίου 1898 του τότε Γάλλου συνταγματάρχη στρατιωτικού διοικητή του τμήματος Λασιθίου (και μετέπειτα διοικητή των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων της Κρήτης) Εμίλ-Ονορέ Ντεστέλ από τη διοίκησή του σε Σητεία, Ιεράπετρα και ‘Αγιο Νικόλαο σε μια περίοδο οξυμένων παθών και μικρότερης κλίμακας ένοπλων αντιπαραθέσεων μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων μετά τα σοβαρά επεισόδια του 1897 που έλαβαν χώρα στην Ανατολική Κρήτη. Η δίτομη αυτή έκδοση που γίνεται με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης προγραμματίζεται για το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 και θα έχει τον αριθμό 10 της σειράς Μαρτυρίες.