ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ από τη «Συλλογή Στερν» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Στην έκθεση των 15 αντικειμένων από τη «Συλλογή Στερν» που εγκαινιάστηκε  χθες  το απόγευμα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αναφέρεται ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). «15 αρχαιότητες της 3ης χιλιετίας, κλεμμένες από τις Κυκλάδες, παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σαν να είναι διακοσμητικά αντικείμενα, χωρίς αρχαιολογικά συμφραζόμενα» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΑ.

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων έγινε κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας  από τους  Συλλόγους  του Υπουργείου Πολιτισμού  έξω από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι του ΥΠΠΟ επαναλαμβάνουν μεταξύ άλλων ότι:  “Η διαβόητη «Συμφωνία» για τα 161 κυκλαδικά αντικείμενα αποδεικνύεται σκάνδαλο ολκής.

Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επιμένουν στον δρόμο νομιμοποίησης της αρχαιοκαπηλίας και της αναγόρευσης των αποδεκτών προϊόντων εγκλήματος (παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων) σε «δωρητές» και «ευεργέτες».

Την ίδια στιγμή που:

-Σύμφωνα με έρευνα του αρχαιολόγου Δρ Χρήστου Τσιρογιάννη, η οποία δημοσιεύτηκε την 1/10/2022 και δεν έχει διαψευστεί ούτε έχει σχολιαστεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, το ειδώλιο με αριθμό 29 της Συλλογής Στερν περιλαμβάνεται στο αρχείο φωτογραφιών του καταδικασμένου για αρχαιοκαπηλία Becchina.

-Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Αρχαιοκαπηλίας από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, πέντε ειδώλια της Συλλογής προέρχονται από τις λαθρανασκαφές στο νησί της Κέρου. Ούτε αυτή η αποκάλυψη απαντήθηκε ή σχολιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.

Αυτό που εξαρχής γνωρίζαμε όλοι οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ, ότι η επονομαζόμενη συλλογή Στερν έχει συγκροτηθεί με προϊόντα λαθρανασκαφής και παράνομης διακίνησης, αποδεικνύεται περίτρανα και στην πράξη”.

Ο ΣΕΑ υποστηρίζει, επίσης, ότι «στην αφίσα της έκθεσης, οι διοργανωτές (το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης-Ίδρυμα Γουλανδρή και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού) επέλεξαν να εικονίσουν το ειδώλιο αρ. 138 της Συλλογής, που προέρχεται από λαθρανασκαφή στην Κέρο», παραθέτοντας στοιχεία τα οποία, όπως αναφέρει, «έχουν κατατεθεί στην αρμόδια Εισαγγελέα από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων».