ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΦΙΚ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΕΒΕΝΤΗ Διαγωνισμός ζωγραφικής και φωτογραφίας με… φτερά

Διαγωνισμό ζωγραφικής και φωτογραφίας με θέμα τα πτηνά για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, προκηρύσσουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης- Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη με αφορμή την έκθεση «Φωτογραφίζοντας έναν εύθραυστο κόσμο: Πουλιά της Ελλάδας και της Κύπρου» που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στο μουσείο.

Όλοι οι μαθητές που φοιτούν σε Γυμνάσια και Λύκεια και ανήκουν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, αρκεί να μην έχουν δεσμούς συγγένειας με συνεργάτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ή του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη (οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν εκτός συναγωνισμού).

Οι συμμετέχοντες μπορούν να στείλουν τη ζωγραφιά ή τη φωτογραφία τους σε ψηφιακό αρχείο μορφής .jpg/.pdf, υψηλής ανάλυσης (>6 MP), στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] (μπορούν να χρησιμοποιηθούν συστήματα μεταφοράς αρχείων, όπως wetransfer, google drive, dropbox κ.λπ.) με την ένδειξη για τον διαγωνισμό «Μην το κυνηγάς» επισυνάπτοντας συμπληρωμένη τη φόρμα συμμετοχής, που υπάρχει παρακάτω.

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί μέσα στους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο 2024 σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί περίπου έναν μήνα πριν. Πιο συγκεκριμένα:

Ο διαγωνισμός ζωγραφικής

  • ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΦΙΚ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
Διαγωνισμός ζωγραφικής
και φωτογραφίας με… φτερά
    απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ έως και της Γ΄ Γυμνασίου.
  • Μπορείτε να ζωγραφίσετε άγρια πουλιά του κρητικού και κυπριακού περιβάλλοντος είτε παρατηρώντας τα ελεύθερα στο φυσικό/αστικό/αγροτικό τους περιβάλλον είτε μέσα από απεικονίσεις των πτηνών που μπορούν να αντληθούν από βιβλία, φωτογραφίες, διαδίκτυο κλπ.
  • Έχετε δικαίωμα αποστολής μέχρι 2 ζωγραφιών

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας

  • απευθύνεται σε μαθητές της Ά έως και της Γ΄ Λυκείου.
  • Μπορείτε να φωτογραφήσετε πτηνά, χρησιμοποιώντας φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο, μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον ή και μέσα σε αστικό (πάρκα, τείχη, λιμάνι κ.α) ή αγροτικό τοπίο. Έγκυρες θεωρούνται και οι φωτογραφίες που απεικονίζουν τη ζωή ή τις συνήθειες πουλιών (φωλιές, αβγά κ.α).
  • Έχετε δικαίωμα αποστολής μέχρι 3 φωτογραφιών

Τα έπαθλα του διαγωνισμού, προορίζονται για τους νέους ορνιθοπαρατηρητές:

  • Για τον διαγωνισμό ζωγραφικής, κυάλια ορνιθοπαρατήρησης Nature DX 10×56
  • Για τον διαγωνισμό φωτογραφίας, φωτογραφική μηχανή Canon PowerShot SX740 HS

Θα δοθούν έπαινοι/μνείες συμμετοχής σε 3 ακόμα συμμετέχοντες κάθε κατηγορίας.

  • Επιλεγμένα έργα από τη λίστα των επικρατέστερων θα παρουσιαστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου, και σε προωθητικό υλικό της δράσης.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει τη ρητή και ανεπιφύλακτη αποδοχή του συνόλου των όρων του διαγωνισμού.

Διάρκεια διαγωνισμού: Φεβρουάριος – Απρίλης 2024

Δεκτές θα γίνουν όσες συμμετοχές φτάσουν στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση μέχρι και την Τρίτη 30 Απριλίου 2024, (23:59μ.μ).

Κριτική Επιτροπή

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Απόστολος Τριχάς

Μιχάλης Δρετάκης

Μίνα Τρικάλη

Νίκη Παξιμαδά

ΙΔΡΥΜΑ Α. Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ

Μυρτώ Χατζάκη

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρινήσεις σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2810 393630, Δευτέρα έως και Παρασκευή 10:00 – 14:00.

Προϋποθέσεις έγκυρης συμμετοχής

Για τον διαγωνισμό Ζωγραφικής:

-το φυσικό έργο να μην ξεπερνά τις εξής διαστάσεις: 35×50cm

-μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε τεχνική π.χ. νερομπογιές, τέμπερες, κηρομπογιές

κ.α ή μικτές τεχνικές.

Για τον διαγωνισμό Φωτογραφίας:

-γίνονται δεκτές φωτογραφίες μόνο όσες δεν έχετε επεξεργαστεί ηλεκτρονικά

-έγκυρες θεωρούνται και οι φωτογραφίες που απεικονίζουν τη ζωή ή τις συνήθειες πουλιών (φωλιές, αβγά κ.α)

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει ότι ο δημιουργός (ζωγράφος ή φωτογράφος) παραχωρεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και στο Ίδρυμα Λεβέντη το δικαίωμα να δημοσιεύσει τα έργα του στα μέσα δικτύωσης ή όπου αλλού κρίνει σκόπιμο για τις ανάγκες του διαγωνισμού και της προώθησής του (ή για τις ανάγκες επόμενου διαγωνισμού), πάντα με αναφορά στον δημιουργό.

Τέλος, υποβάλλοντας το έργο ο κάθε συμμετέχοντας επιβεβαιώνει ότι είναι γνήσιο και αποτελεί πρωτότυπη δημιουργία του ίδιου.