Διαδικτυακή συνάντηση αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργη Κλάδου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του κύκλου των Διαδικτυακών Συναντήσεων που διοργανώνει ο Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, για να τιμήσει τη μνήμη των ιδρυτικών μελών του που έχουν φύγει από τη ζωή.
Η εκδήλωση με τίτλο «Γιώργης Κλάδος: Ένας πρωτοπόρος της αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού» θα διεξαχθεί στην πλατφόρμα Zoom, στον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://authgr.zoom.us/s/99172105809.
Την προσωπικότητα και το έργο του Γιώργη Κλάδου, δημάρχου Ανωγείων (1965–1967 και 1975-1990), θα φωτίσουν με παρεμβάσεις τους οι Σταύρος Αρναουτάκης, Εύη Βρέντζου, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κουρουπός, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γιώργος Μαρινάκης, Κορίνα Μηλιαράκη, Σταύρος Μπένος, Γιώργος Πετράκης, Νίκος Πετράκης, Αριστέα Πλεύρη, Μανώλης Σταματάκης.
Θα προβληθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή και τη δράση του Γιώργη Κλάδου, ενώ την εκδήλωση θα κλείσει βίντεο με έναν σύντομο μουσικό χαιρετισμό από τον Ψαραντώνη.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Κωνσταντίνος Καλαϊτζάκης, φιλόλογος, γραμματέας του Δ.Σ. του Ομίλου, ο οποίος και θα τη συντονίσει, με την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση της Ειρήνης Κλάδου. Η εκδήλωση θα καταγραφεί και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ομίλου Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη.
Ο Γεώργιος Κλάδος γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1923. Γιος του Γιάννη Κλάδου, αγωνιστή της Μάχης της Κρήτης. και της Ειρήνης Σκουλά. Πήγε στο δημοτικό σχολείο Ανωγείων, φοίτησε στο Γυμνάσιο της Πόμπιας και τελείωσε το Γυμνάσιο του Ρεθύμνου. Γράφτηκε στην Ιατρική και μετά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο εμφύλιος πόλεμος ωστόσο δε του επέτρεψε να πάρει πτυχίο.
Ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση την περίοδο της Κατοχής, ανέντακτος στην αρχή και στη συνέχεια από τις τάξεις του ΕΑΜ. Ήταν Γραμματέας της ΕΠΟΝ και μέλος του Ν.Ε.ΕΑΜ Ρεθύμνης. Η πρώτη μέρα του πολέμου για τον έφηβο τότε Γεώργιο Κλάδο υπήρξε η συμμετοχή του στον Λατζιμά μαζί με άλλους Ανωγειανούς για να στηρίξουν τους ένοπλους μαχητές στη Μάχη της Κρήτης. Στη διάρκεια της δικτατορίας εξέδιδε και κυκλοφορούσε την παράνομη εφημερίδα “Ξαστεριά”. Παρέμεινε στην παρανομία για 5 χρόνια, ενώ για τις πολιτικές του ιδέες είχε εξοριστεί συνολικά στη ζωή του 8 χρόνια στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Άι Στράτη.
Εξελέγη δήμαρχος Ανωγείων το 1965 μέχρι το 1967, όταν η Χούντα τον απέλυσε αμέσως και τον οδήγησε για πέντε χρόνια στην παρανομία. Μετά την πτώση της δικτατορίας εξελέγη δήμαρχος συνολικά από το 1975 έως το 1990. Ανάμεσα στις πολλές καινοτόμες ιδέες και πράξεις του ήταν η ίδρυση του ΑΚΟΜΜ το 1988, του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος, και του ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι το 2002. Ιστορία στα Ανώγεια έγραψαν και οι μουσικές εκδηλώσεις στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με τον Μάνο Χατζιδάκι και άλλους σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες και ποιητές.
Την επόμενη Δευτέρα, 22 Απριλίου, θα ακολουθήσει αντίστοιχη εκδήλωση για τον Μανώλη Λουκάκη με τίτλο: «Μανώλης Λουκάκης: Πολιτική πορεία με όραμα και ακεραιότητα».