Ηρακλειώτες και πρόσφυγες ερασιτέχνες φωτογράφοι εξερεύνησαν τα τείχη

Την ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Εξερευνώντας τις πόλεις μας», με έργα 38 ερασιτεχνών φωτογράφων, Ελλήνων και προσφύγων που βρήκαν ένα νέο σπίτι στην Ελλάδα, εγκαινιάζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS [Hellenic Integration Support for Beneficiaries of International Protection] και σε συνεργασία με επτά (7) δήμους σε όλη την Ελλάδα και το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη, ο ΔΟΜ διοργανώνει ένα φωτογραφικό ταξίδι στις πόλεις της Αθήνας, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Κατερίνης, της Λιβαδειάς, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Στο Ηράκλειο πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν τα ενετικά τείχη της πόλης.

Η ομάδα των ερασιτεχνών φωτογράφων που τα περπάτησαν αποτελούνταν τόσο από ντόπιους, όσο και από πρόσφυγες.Όπως επισημαίνεται “από τα πρώτα κλικ έγινε εμφανές ότι η ομάδα συντονίστηκε άμεσα’’  και αυτό αποτυπώνεται στα κλικ της περιήγησης της στα τείχη.’

’Μια πάλαι ποτέ οχύρωση που χρησιμοποιήθηκε ως ανάχωμα ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία και σήμερα λειτουργεί ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία συνάντησης της πόλης,προκαλώντας την ανθρώπινη αλληλεπίδραση βασισμένη στις αρχές της αλληλεπίδρασης, της φιλίας κι της ελπίδας.’’

Συμμετείχαν οι ερασιτεχνες φωτογράφοι Alisher Kashimi, Haafez Moradi, Taha Muhamaad, Χριστόφορος Κουτελιέρης και Γεώργιος Σωμαράκης.

Μέσα από το φακό των ερασιτεχνών καλλιτεχνών, η έκθεση έχει ως σκοπό να συμβάλλει στο διάλογο σχετικά με τις αντιλήψεις για την ταυτότητα των πόλεων και να αναδείξει πτυχές της αρμονικής συνύπαρξης προσφύγων, μεταναστών και κοινοτήτων υποδοχής.

«Η έκθεση “Εξερευνώντας τις πόλεις μας” είναι μια πρωτοβουλία για να μοιραστούμε μέσω διαφορετικών προοπτικών και μοναδικών φωτογραφιών τις πόλεις που ζούμε, τις εμπειρίες μας, δημιουργώντας τελικά έναν παραγωγικό διάλογο μεταξύ πολιτών σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους», ανέφερε ο Gianluca Rocco, Επικεφαλής ΔΟΜ Ελλάδας.

«Χωρίς την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να επιτευχθεί ένταξη και αυτή η έκθεση φωτογραφιών αναδεικνύει καλές πρακτικές συνύπαρξης και συνεργασίας», πρόσθεσε.

Η προετοιμασία της έκθεσης ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020, όταν μικτές ομάδες ερασιτεχνών φωτογράφων – αποτελούμενες από Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες – συναντώνται για πρώτη φορά, για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ίδια την ταυτότητα των πόλεων που ζουν μαζί.

Με την υποστήριξη του προγράμματος HELIOS και των τοπικών κοινωνιών, οι φωτογράφοι ξεκίνησαν το καλλιτεχνικό ταξίδι τους στις γειτονιές στις οποίες ζουν, για να αναδείξουν ό, τι τους συναρπάζει, τους συγκινεί και τους ενώνει.

Ο ΔΟΜ, σεβόμενος τις εθνικές οδηγίες για την COVID – 19, δημιούργησε τον ειδικό ιστότοπο https://www.exploringourcities.com/ μέσω του οποίου το κοινό μπορεί να απολαύσει τις δημιουργίες και να ενημερωθεί για την έκθεση και τους συμμετέχοντες.

Η συλλογική έκθεση φωτογραφίας αποτελεί μέρος του ευρύτερου πλαισίου δραστηριοτήτων ένταξης και ευαισθητοποίησης που υλοποιούνται από τον ΔΟΜ, σε στενή συνεργασία με Δήμους και Οργανισμούς της Κοινωνίας των Πολιτών, προβάλλοντας και προωθώντας καλές πρακτικές ένταξης των μεταναστών σε τοπικό επίπεδο. Η έκθεση υποστηρίζεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG HOME).

Facebook:

event: https://fb.me/e/CIM1fYUQ

Συνεργάτες:

Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη | Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης | Γρηγόρης Ξανθός | Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς | Φωτογραφικός Όμιλος Α.Π.Θ. (Φ.Ο.Α.Π.Θ.) | Φωτογραφική ομάδα Ίριδα | Luminous Eye | Photometria International Photography Festival

Υποστηρικτές:

Δήμος Αθηναίων – Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ Αθήνας) | Δήμος Ηρακλείου | Δήμος Θεσσαλονίκης | Δήμος Ιωαννιτών | Δήμος Κατερίνης | Δήμος Λεβαδέων | Δήμος του Πειραιά | MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης | Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα HELIOS

https://greece.iom.int/el/hellenic-integration-support-beneficiaries-international-protection-helios