Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση προς το υπουργείο Πολιτισμού του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, για τον απαράδεκτο αποκλεισμό του ανάκτορου του Γαλατά Μινώα Πεδιάδας από την υποψηφιότητα σειριακής εγγραφής στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Όπως τόνισε ο βουλευτής, από τον κατάλογο απουσιάζει, μεταξύ άλλων, το ανάκτορο του Γαλατά που είναι αρχαιολογικός χώρος της μινωικής εποχής και βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλατάς του δήμου Μινώα Πεδιάδας. Μάλιστα είναι κτισμένο στην κορυφή λόφου και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα π.Χ και ανασκάφηκε την περίοδο 1992-2005 υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Ρεθυμιωτάκη.
Eπειδή πρόκειται για Μινωικό ανάκτορο και επειδή ακριβώς γίνεται λόγος για ένα ολιστικό πλαίσιο ανάδειξης του Μινωικού Πολιτισμού, ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε άμεσες ενέργειες και συγκεκριμένο σχέδιο προκειμένου να εγγραφεί το ανάκτορο του Γαλατά Μινώα Πεδιάδας στη σειριακή εγγραφή των Μινωικών ανακτόρων, στο πλαίσιο του φακέλου υποψηφιότητας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Επιπλέον, ο κ. Κεγκέρογλου, ζήτησε τη δέσμευση της υπουργού προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες για ανάδειξη και αξιοποίηση και των άλλων αρχαιολογικών χώρων του Δήμου Μινώα όπως η Ακρόπολη Σμαρίου, η αρχαία Λύττος, ο Προφήτης Ηλίας κ.λπ., ιδιαίτερα στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλλι.
Η υπουργός Πολιτισμού, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κεγκέρογλου για την ερώτηση του, ανέφερε ότι στη παρούσα φάση δεν μπορεί να ενταχθεί το ανάκτορο του Γαλατά γιατί δεν έχει δρομολογηθεί ούτε η χάραξη των δρόμων, ούτε οι χώροι στάθμευσης κλπ που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την σειριακή εγγραφή της Γαλατιανής Κεφάλας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι η διαδικασία της σειριακής εγγραφής είναι δυναμική και μπορεί να διευρυνθεί ο κατάλογος με την ένταξη της Γαλατιανής Κεφάλας στο μέλλον, εφόσον όμως πληρωθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Επιπλέον, η υπουργός δεσμεύτηκε για ενιαίο σχέδιο σε συνεργασία με τον Δήμο Μινώα και την Περιφέρεια Κρήτης- μέσω μάλιστα της διαδικασίας των προγραμματικών συμβάσεων που έχει προτείνει και στο παρελθόν ο κ. Κεγκέρογλου- προκείμενου και οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι να αξιοποιηθούν και να καταστούν επισκέψιμοι, αποτελώντας πόλο έλξης και ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας, στο πλαίσιο μάλιστα της λειτουργίας του νέου διεθνούς αεροδρομίου.
Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια: https://youtu.be/PY8hppEDj4c.