Βιβλίο Ζαχαρία Μαθιουδάκη

“Στον αέρα να είσαι μετέωρος. Αχι και να ταν αυτό το τυχερό σου”.

Ο Δαίδαλος κι ο Ίκαρος, οι ήρωες της μυθολογίας που συμβολίζουν την εφευρετικότητα αλλά και τον αγώνα για την ελευθερία, γίνονται πηγή έμπνευσης για ένα μυθολογικό, ιστορικό, φιλοσοφικό  και λογοτεχνικό ταξίδι.

“Πτήση ελευθερίας” είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ζαχαρία Γ. Μαθιουδάκη, που από το Κλήμα της Μεσσαράς ξεκίνησε κι αυτός το δικό του ταξίδι προς τη γνώση. Μόνο που  ο δικός του προορισμός  ήταν η μεταπολεμική Γερμανία, όπου μετανάστευσε το 1958 με λίγα χρήματα.

Στο βιβλίο παράλληλα με την αναζήτηση του μύθου του Δαίδαλου και του Ίκαρου, γνωρίζουμε πρόσωπα γεγονότα όπως ο πόλεμος και Κατοχή αλλά και τόπους… Τόποι  που έχουν συνδεθεί μ’ αυτόν  τον μύθο αλλά και με τη ζωή του συγγραφέα.

Η Αγία Γαλήνη, οι βομβαρδισμοί στο Τυμπάκι, οι Γερμανοί στο Κλήμα, τα Μάταλα, ο Άγιος Παύλος, οι  Κουρούτες, τα  Αστερούσια, ο  Γιούχτας, το Οροπέδιο του Λασιθίου, η Κνωσός αλλά και η Γερμανία.

Εκεί θα σπουδάσει Αγροτική Οικονομία, Κοινωνιολογία, Αγροτική Πολιτική, Αγροτικό Δίκαιο και Δημοσιογραφία.

Θα αναγορευτεί διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης όπου έκτοτε θα μοιράζει τη ζωή του μαζί με το αγαπημένο του Κλήμα, που ποτέ  δεν ξέχασε όσο κι αν ταξίδεψε σε πολλές χώρες της γης.

Πέρα από τις δημοσιεύσεις στο αντικείμενο της  αγροτικής οικονομίας, γράφει μικρές ιστορίες, διηγήματα, νουβέλες, δοκίμια, παραμύθια, ποιήματα, ενώ έχει κάνει και πολλές μεταφράσεις στις δύο γλώσσες.

Γράφει για την Ελλάδα και την Κρήτη, για τους φόβους και τις ελπίδες των ανθρώπων και αναζητά τα ίχνη των μύθων ενώ  είναι από τους πρώτους μετανάστες που άρχισε να γράφει δικά του λογοτεχνικά κείμενα τα οποία διαβάστηκαν σε πανεπιστήμια, λαϊκά πανεπιστήμια, συλλόγους και βιβλιοπωλεία στην Ευρώπη  και τη χώρα μας.

Μα πάνω από όλα είναι η αγαπημένη του Κρήτη που η ίδια είναι ένα ολόκληρο ταξίδι, στον χρόνο και τον χώρο.

‘’…Συναντούσα” αναφέρει ο συγγραφέας “ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, που μιλούσαν με θαυμασμό για την Κρήτη και τον μοναδικό μινωικό πολιτισμό και για τους ανθρώπους  της. Το ίδιο άκουγα και ακούω κυρίως στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.

Η Κρήτη ήταν και είναι για χιλιάδες ανθρώπους του κόσμου μας ένας μαγνήτης.

Ένας μαγνήτης που προκαλούσε και προκαλεί με τα μυθολογικά, ιστορικά, φιλοσοφικά της ενδιαφέροντα.

Ο πολιτισμός, η γεωπολιτική της θέση, η γλώσσα, οι χοροί τα τραγούδια της την είχαν κάνει στην αρχαιότητα και όχι μόνο το φάλι του κόσμου’’.