Ο Kρητικός συγγραφέας και ποιητής Μάρκος Αντώνιος Φόσκολος

Η αίγλη και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη σίγουρα πρωτοστατούν το φετινό καλοκαίρι. Και όχι άδικα ασφαλώς. Εκτός όμως από τον διάσημο Kρητικό καλλιτέχνη, ο οποίος είναι παγκόσμια γνωστός, υπάρχει ένας ακόμα προγενέστερος συγγραφέας και ποιητής της Κρήτης, το έργο του οποίου είναι αρκετά σημαντικό.

Πρόκειται για τον Μάρκο Αντώνιο Φόσκολο, συγγραφέα και ποιητή της περίφημης αναγεννησιακής κωμωδίας ο «Φορτουνάτος», ο οποίος γεννήθηκε το 1597, στο Μεγάλο Κάστρο, σημερινό Ηράκλειο. Έζησε ωστόσο και εργάστηκε στο εξοχικό του φέουδο στο Καινούριο Χωριό Πεδιάδος του Δήμου Χερσονήσου. Έτσι μεγάλο μέρος της ζωής του, κυρίως τα καλοκαίρια, τα πέρασε στην Πεδιάδα στα καρποφόρα κτήματα και τους υποτακτικούς του. Παντρεύτηκε την Έλενα Γκρέγκο, από την Κόξαρη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.

Ο Δήμος Χερσονήσου γιορτάζοντας φέτος τα 420 χρόνια από τη γέννηση του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου, τιμά τη μνήμη του με την κωμωδία «Φορτουνάτος» σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι. Ο «Φορτουνάτος» ανεβαίνει σήμερα στις 9.00 το βράδυ στο Καινούριο Χωριό και στις 22 Αυγούστου στην Παναγία Γκουβερνιώτισσα την ίδια ώρα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις για τη δουλειά του στο θέατρο των Vivi τόνισε:
«Εργαστήκαμε πάνω στον δεκαπεντασύλλαβο στίχο, ενσωματώνοντας τους ήχους και τα ποιητικά μέτρα στην κίνηση, αναζητώντας στην ηθοποιία τη δύναμη και το σθένος που διαθέτει το εκπληκτικό αναγεννησιακό κείμενο – ποίημα του Μ.Α.ΦΟΣΚΟΛΟΥ που αποτελεί πολιτιστική διαθήκη στην ιστορία των Ελληνικών Γραμμάτων του 16 – 17ου αιώνα».

Ο «Φορτουνάτος» είναι η μεγάλη κρητική κωμωδία της εποχής (17ος αιώνας) γραμμένη σε έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο, όπου ο Φόσκολος αφομοιώνει το ευρωπαϊκό μοντέλο της comedia erudita,της λόγιας κωμωδίας (όπως τη γνωρίζουμε από τον Μακιαβέλι και τον Αριόστο) δίνοντάς της νέα μνημιώδη δομή και όψη.

Εκείνο που προέχει στον ΦΟΡΤΟΥΝΑΤΟ είναι το ευφυές, λεκτικό χιούμορ και η δράση των δούλων που υπονομεύουν, με τα σχόλιά τους, τους αφεντάδες τους δημιουργώντας μια σπάνια ευδιαθεσία στον θεατή.
Η σκηνοθεσία και τα κοστούμια είναι του Τηλέμαχου Μουδατσάκι με βάση το κείμενο του μεγάλου φιλόκρητα φιλολόγου Άλφρεντ Βίνσεντ. Η πρωτότυπη μουσική του Ηφ. Βαξεβανέρη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Ζανό Ντάνιας, Θανάσης Πατριαρχέας, Φωτεινή Παπαδάκη, Στέλλα Σειραγάκη, Βασίλης Σαμαριτάκης, Αργυρώ Τζιτίτα, Αλέξανδρος Ψυχράμης.